
Atunci când martorul de combustibil se aprinde în tabloul de bord al unui vehicul, în mintea fiecărui șofer încolțește o întrebare: câți litri de carburant mai sunt în rezervor? Este o situație care poate provoca puțină neliniște, în special în călătoriile lungi sau în zonele mai puțin populate, unde sursele de alimentare pot fi mai rare.
Nenumărați șoferi aleg să nu oprească, ci să parcurgă o distanță semnificativă, chiar după ce lumina de avertizare de culoare galbenă care monitorizează combustibilul s-a aprins. În timp ce unii amână momentul alimentării din cauza unei lipse temporare de fonduri, alții continuă să conducă cu martorul de combustibil aprins din lipsă de timp sau doar din comoditate. Indiferent de cauză, majoritatea șoferilor ale căror autoturisme nu sunt dotate cu un computer de bord, se întreabă câți kilometri pot parcurge cu rezervorul „pe roșu“. Îți oferim, în continuare, câteva sfaturi care te pot ajuta în această problemă.
Cum funcționează martorul de combustibil
Acesta folosește un senzor de nivel, care este situat în interiorul rezervorului și este, de fapt, un plutitor, care se mișcă în funcție de cantitatea de combustibil din rezervor, modificând astfel rezistența electrică a senzorului. Valorile acestei rezistențe sunt măsurate de către indicatorul de combustibil și apoi afișate pe tabloul de bord.
Indicatorul de combustibil este, de obicei, un mecanism cu arc, care are o scară cu diferite niveluri. Când nivelul de combustibil scade, se aprinde martorul, pentru a avertiza șoferul că rezervorul este aproape gol.
Dacă martorul nu funcționează corect, există probabil una sau mai multe probleme:
- senzorul de nivel de combustibil este defect;
- cablul de conectare al senzorului de nivel este slăbit sau deteriorat;
- indicatorul sau tabloul de bord sunt dereglate.
În acest caz, este important ca defecțiunea să fie remediată cât mai curând posibil. Rulajul cu o cantitate insuficientă de combustibil poate duce la disfuncționalități ale motorului.
👉 Dacă îți dorești o mașină cu motor corect întreținut, platforma Autovit.ro îți oferă o gamă variată de automobile second-hand. Accesează site-ul nostru, care îți oferă o experiență de cumpărare plăcută și sigură și alege-l pe cel mai potrivit pentru tine.
Cum poți afla câți litri de combustibil mai sunt în rezervor când se aprinde martorul
Aprinderea indicatorului de combustibil semnalează faptul că nivelul acestuia a atins un prag minim predefinit. Acest prag este setat de producătorul mașinii și poate varia în funcție de modelul și de caracteristicile specifice ale vehiculului.
Este important să înțelegem că aprinderea martorului de rezervă nu indică o cantitate specifică de combustibil rămasă în rezervor, ci doar faptul că nivelul este scăzut și că este momentul să faci plinul cât mai curând posibil. Este, de fapt, un avertisment preventiv, menit să împiedice șoferul să rămână fără combustibil în mijlocul drumului, ceea ce poate duce la situații neplăcute.
Aprinderea martorului nu înseamnă că rezervorul este gol. Mașina are încă o anumită cantitate de combustibil, dar aceasta poate varia în funcție de capacitatea rezervorului și de consumul specific al mașinii.
În general, la marea majoritate a mărcilor și modelelor de autoturism, rezervorul mai conține aproximativ 10% din combustibil atunci când martorul se aprinde, însă, în unele cazuri, această valoare este mai mică sau mai mare. De exemplu, dacă o mașină are un rezervor de 50 de litri, atunci martorul de combustibil se va aprinde când în rezervor mai sunt aproximativ 5 litri de combustibil.
Este, deci, esențial, să cunoști capacitatea rezervorului mașinii tale, pe care o poți afla în talonul vehiculului, contactând dealerul sau căutând informația pe internet. Modelele mai noi de autoturisme au în dotare un computer de bord, care va calcula consumul de combustibil pe baza cantității pe care o detectează senzorii din rezervor.
👉 Ești în căutarea unei mașini cu computer de bord? Accesează noua secțiune de autoturisme noi de pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău auto de încredere, și optează pentru una dintre mașinile preferate.
Cum poți calcula numărul de kilometri pe care îi mai poți parcurge cu combustibilul disponibil
Pentru început, trebuie să cunoști câți litri de combustibil consumă mașina ta per kilometru, care este capacitatea rezervorului și detaliile producătorului cu privire la rezerva de combustibil rămasă atunci când se aprinde martorul.
Calculul nu este complicat. Iată exemplu unei mașini care consumă 10 litri pentru 100 km și are un rezervor cu capacitatea de 50 de litri. Înmulțim capacitatea rezervorului cu 0,1, rezultatul fiind, în cazul de față, 5. Această cifră se înmulțește cu numărul de kilometri care pot fi parcurși cu un litru de combustibil, în cazul nostru: 100/10=10 km la litru. Vom avea, deci, în final, 5×10=50 km. Aceasta este distanța maximă pe care mai putem conduce mașina.
Este important să fii precaut și să nu te bazezi strict pe acest calcul atunci când te deplasezi cu rezerva de combustibil. În general, este recomandat să cauți o stație de alimentare cât mai curând posibil.
Chiar dacă, din greșeală, ai făcut plinul cu combustibilul greșit, poți limita pagubele, acționând calm și prompt. Află ce trebuie să faci în această situație din articolul nostru 👉 „Ce faci daca ai alimentat cu benzina in loc de motorina”.
O altă metodă este alimentarea mașinii imediat ce martorul s-a aprins. În acest caz, se scade numărul de litri cu care s-a alimentat din capacitatea rezervorului și se află astfel marja de combustibil de rezervă. Rezultatul se înmulțește cu numărul de kilometri pe care îi parcurge mașina cu un litru de combustibil și se află distanța ce poate fi acoperită cu rezervorul aproape gol.
Ce probleme pot apărea dacă se circulă cu rezervorul aproape gol
Este recomandat să iei în considerare că, dacă vei continua să conduci cu rezervorul foarte gol în mod frecvent, ignorând în mod repetat semnalele de avertizare legate de nivelul de combustibil, există posibilitatea să cauzezi deteriorări semnificative mașinii tale, iar remedierea acestor probleme poate genera costuri substanțiale. Iată câteva dintre defecțiunile care pot surveni:
- pompa de combustibil se poate supraîncălzi – ea este amplasată în partea de jos a rezervorului și este răcită de combustibil; dacă rezervorul este aproape gol, pompa nu va fi răcită suficient și se poate supraîncălzi, ceea ce poate duce la defectarea acesteia;
- filtrul de combustibil se poate înfunda – dacă rezervorul este aproape gol, impuritățile pot ajunge mai ușor la filtru și îl pot înfunda, ceea ce poate duce la probleme de alimentare a motorului;
- se poate forma condens în rezervorul de benzină – aerul poate pătrunde în rezervor și poate crea condens; acesta, amestecat cu benzina sau motorina poate influența negativ funcționarea motorului.
👉 Dacă trebuie să înlocuiești un element la mașina ta, nu uita că platforma Autovit.ro are cel mai mare număr de dealeri profesioniști, care oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Este important să fim conștienți de semnalele oferite de mașină și să dezvoltăm un simț al responsabilității în ceea ce privește gestionarea nivelului de combustibil. Menținerea unui nivel adecvat de carburant nu numai că asigură siguranța și eficiența vehiculului, dar ne poate economisi timp și resurse.
Sursa foto: Shutterstock

Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.