autovit.ro
B SECTIUNI

Lege cauciucuri iarnă: când trebuie schimbate și cum le alegi

Pe măsură ce zilele devin tot mai friguroase, toată lumea așteaptă sărbătorile. Nu este și cazul șoferilor preocupați de siguranța lor și a celor apropiați, care deja încep pregătirea mașinii pentru sezonul rece. Dintre toate verificările și intervențiile necesare, montarea cauciucurilor de iarnă este acțiunea ale cărei efecte se fac simțite imediat, atât în dinamica mașinii, cât și în minimizarea riscurilor de accidente. Nu în ultimul rând, aceasta este o obligație legală a cărei neîndeplinire atrage după sine sancțiuni importante. Dacă te întrebi când se pun cauciucurile de iarnă, în rândurile de mai jos vei afla tot ce te interesează.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce spune legea cauciucurilor de iarnă

Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede, la art.112, litera h1, reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestuia, de către poliția rutieră, în cazul în care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, la circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă.

În cazul în care riști și alegi să pornești la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, poți avea neplăcuta experiență de a fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară, ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Când se pun cauciucurile de iarnă

Întrebarea neaoșă, pe care mai toți șoferii și-o pun în această perioadă, este „când se face schimbarea cauciucurilor de iarnă?”. Momentul este învăluit într-o oarecare confuzie, iar informația falsă, potrivit căreia data obligatorie pentru schimbarea sau montarea cauciucurilor de iarnă este 1 noiembrie, încă persistă. Cert este că, indiferent de momentul în care alegi să faci această operațiune, nu trebuie să fii prins în ofsaid de vreuna dintre patrulele de poliție, tocmai când drumul este acoperit cu zăpadă sau gheață.

Ca reper ajutător, poți să-ți programezi o vizită la vulcanizare imediat ce temperatura exterioară scade sub 7ºC, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele obișnuite. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

De ce trebuie să îți schimbi anvelopele conform legii

Dincolo de amenda deloc nesemnificativă pe care o vei plăti în schimbul neglijenței, te vei confrunta și cu inconvenientul de a nu putea folosi mașina pentru o perioadă. Mai exact, certificatul de înmatriculare nu îți va fi restituit de poliție decât după ce vei face dovada echipării corespunzătoare a mașinii.

Mai mult, în cazul în care vei fi implicat într-un accident rutier, iar constatarea va scoate la iveală faptul că mașina ta nu a avut montate cauciucuri de iarnă la momentul producerii evenimentului rutier, ai putea risca să nu beneficiezi de despăgubirile acordate în mod normal pentru piese și pentru daune. 

Cum alegi cauciucurile de iarnă potrivite

Odată ajuns la raionul cu anvelope sau pe pagina web a unui magazin specializat, ai putea avea unele dificultăți în a alege modelul și tipul de pneuri potrivite pentru mașina ta. Încă de când se pun cauciucurile de iarnă, primul criteriu este cel al dimensiunilor, care nu trebuie să difere de specificațiile din cartea tehnică a mașinii. Indicatorii pentru frânarea pe suprafețe umede și pentru eficiența energetică sunt marcați prin litere de la A la G, iar diferența se traduce în viața reală prin lungimea a aproape patru mașini și prin mai mult de 5% avantaj la consumul de carburant. În final, bugetul este cel care dictează achizițiile, dar considerentele de siguranță ar trebui să te oprească de la a alege un chilipir păgubos. 

Ce indică marcajele de pe anvelope

Există o serie întreagă de simboluri pe care le vei găsi pe anvelopele pentru mașini, camioane și remorci, iar toate îți comunică informații importante despre achiziția pe care urmează să o faci.

  • 195/65/R15: lățimea cauciucului exprimată în milimetri, talia măsurată în procent din lățimea benzii de rulare, construcția radială a carcasei și diametrul cercului interior, în inci.  
  • M+S: anvelopă testată cu rezultate optime pe noroi și pe zăpadă, potrivită pentru iarnă, dar nu specifică acestui sezon.
  • Simbolul fulgului de zăpadă: cunoscut și ca marcajul 3PMSF; prezența sa pe cauciuc certifică faptul că este unul destinat rulării pe timp de iarnă. 
  • T: indicele de viteză.

Nu ai vrea să îți petreci ore bune blocat în zăpadă, pentru ca apoi să suporți rigorile legii. Cu sfaturile de mai sus, știi exact ce sunt cauciucurile de iarnă și care este rolul lor în trecerea cu bine a sezonului rece. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)