
O mașină care a trecut de o anumită vârstă va fi predispusă unor probleme tehnice variate, de la înfundarea filtrului de particule sau defectarea turbinei, respectiv a supapei EGR, în cazul celor cu motoare diesel, până la bătăi ale motorului și scurgeri de antigel în baia de ulei, valabile pentru motoarele pe benzină. Acestea pot fi nu doar simptomele unei vechimi firești, ci și ale unei exploatări necorespunzătoare. Atenția la detalii te va ajuta să descoperi la timp un automobil al cărui kilometraj nu respectă realitatea sau ale cărui piese sunt uzate într-o manieră disproporționată în raport cu aspectul general. Un indiciu important al problemelor de sub capotă este reprezentat de fumul evacuat prin țeava de eșapament. În mod normal, acesta nu este vizibil, datorită catalizatorului, respectiv filtrului de particule, elemente ce rețin o mare parte a compușilor toxici. Atunci când monoxidul de carbon, oxizii de azot sau hidrocarburile nu mai sunt filtrate normal, culoarea fumului îți va putea da un indiciu important asupra defecțiunilor probabile.
După ce culori diagnostichezi motorul pe benzină
Ce culori poți observa la motorul diesel
Care sunt posibilile soluții
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
După ce culori diagnostichezi motorul pe benzină
Trecute sunt vremurile în care emisiile de CO2 erau vizibile la evacuarea pe toba de eșapament a unui motor pe benzină. Evoluția tot mai rapidă a standardelor de poluare a făcut posibil ca fumul mașinilor să fie invizibil. Tocmai acesta este motivul pentru care momentul în care fumul devine colorat ar trebui să te alarmeze. În funcție de nuanță, poți avea un indiciu asupra pagubei la care va fi supus bugetul casei, din cauza mașinii.
👉Aditivii pentru combustibil – mit sau realitate? Nu toate produsele de pe piață sunt la fel de eficiente, iar unele mituri îți pot influența negativ alegerile. Află adevărul despre aditivi și cum să îi folosești corect.
Fumul negru: la prima vedere, fumul negru nu ar trebui să fie un semnal de alarmă. Acesta este degajat de calitatea variabilă a benzinei de la pompă, în funcție de stația de la care alimentezi. Alteori, înfundarea filtrului de aer, din cauza prafului, poate fi una dintre cauze, alături de acumularea reziduurilor la nivelul bujiilor. În cazuri ceva mai grave, te-ai putea confrunta cu disfuncții ale senzorilor de admisie sau ale regulatorului de presiune al benzinei.
Fumul gri: de regulă, fumul gri nu apare foarte frecvent, dar atunci când este vizibil, nu poate anunța nimic bun. Un senzor defect, în general cel de temperatură, va cauza alterarea amestecului dintre combustibil și aer, ceea ce va mări artificial cantitatea de benzină trimisă către camera de ardere.
Fumul alb: la fel ca fumul negru, și cel alb poate fi întâlnit relativ des, mai ales în diminețile de iarnă, în care diferența dintre temperatura exterioară și cea a motorului poate duce la apariția vaporilor. Când fumul alb devine tot mai gros, te poți gândi la pompa de injecție sau la cea de carburant. Printre disfuncțiile ceva mai grave s-ar putea menționa pătrunderea apei sau a antigelului în cilindri. În cazuri extreme, te-ai putea confrunta cu deteriorarea garniturii de chiulasă sau chiar cu fisurarea blocului motor.
Fumul albastru: acesta este semnul cel mai clar că situația este albastră. Dincolo de jocurile de cuvinte, mai mult sau mai puțin inspirate, degajarea acestui fum este strâns legată de pătrunderea uleiului în camera de ardere. Proasta etanșare a supapelor duce la închiderea lor necorespunzătoare, ceea ce permite uleiului să contamineze aerul și combustibilul din cilindru.
👉 Avarierea elementelor din componența camerei de ardere poate duce la apariția unui fum albastru pe țeava de eșapament. Dacă dorești să evaluezi funcționarea normală a motorului și să identifici potențialele defecțiuni care pot apărea în timp, verifică compresia unui motor înainte de achiziție.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Dacă mașina ta degajă fum de eșapament negru, alb sau albastru, motorul are probleme pe care trebuie să le identifici rapid. La fel ca semnalele de fum transmise de un șef de trib, gazele de evacuare ascund un mesaj important.
În cele de mai jos, vei vedea care sunt defecțiunile ce s-ar putea afla în spatele diferitelor culori pe care le poate avea fumul emis pe țeava de eșapament.
Ce culori poți observa la motorul diesel
Apariția filtrului de particule a prelungit considerabil cariera motorului diesel. Chiar dacă zilele sale sunt numărate, timp de mulți ani a putut să se încadreze în normele de poluare, datorită reducerii cu până la 95% a cantității de particule nearse, de oxizi de azot și de cenușă, care ar fi ajuns în aerul respirat. La fel ca motorul pe benzină, nici cel pe motorină nu ar trebui să emită fum vizibil. Atunci când se întâmplă contrariul, cauzele probabile sunt cele de mai jos, în funcție de culoarea pe care o observi:
Fumul negru: acesta apare frecvent în cazul mașinilor cu DPF, iar degajarea face parte din procesul normal de regenerare a filtrului. Atunci când senzorii detectează o încărcare excesivă a DPF-ului, este declanșată creșterea temperaturii din galeria de evacuare. Atunci când acesta persistă, însă, fumul negru poate indica uzura injectoarelor sau probleme de funcționare a turbinei.
👉 Creșterea temperaturii motorului este un semn clasic al problemelor cu nivelul de antigel. Citește articolul „La cât timp se schimbă antigelul?” și află mai multe despre ce este antigelul și ce rol are pentru autoturismul tău.
Fumul alb: în cazul motorului diesel, fumul alb indică arderea incompletă a combustibilului sau pătrunderea lichidului de răcire în motor. De vină ar putea fi dereglarea injectoarelor, care duce la un dezechilibru între combustibil și aer.
Fumul albastru: motorul diesel este recunoscut pentru faptul că lucrează la temperaturi superioare. Acesta este fondul pe care poate surveni uzarea bujiilor incandescente, fenomen asupra căruia fumul albastru te va pune în gardă rapid. Tot acesta va fi semnalul că segmenții pistonului sunt mult prea uzați sau că ai probleme cu turbosuflanta.
Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE
Care sunt posibilele soluții
La fel cum problemele motorului pot fi identificate după culoarea fumului emis de țeava de eșapament, tot la fel vei proceda și cu posibilele remedieri ale disfuncțiilor. Desigur, vei apela de fiecare dată la ajutorul unui specialist, dar există mici operațiuni pe care le poți realiza în garaj, cu un minimum de instrumentar. Iată ce poți face, în funcție de culoarea fumului:
Fum negru: folosește un manometru pentru a măsura presiunea din pompa sistemului de injecție;
Fum alb: verifică garnitura galeriei de admisie și garniturile cilindrilor, alături de nivelul lichidului de răcire;
Fum albastru: verifică supapele de etanșare și starea bujiilor, dar și starea supapei PCV.
În situația în care nu te mai poți deplasa cu mașina, poți apela la o firmă de intervenții auto rapide. Descopera care sunt avantajele încheierii unui 👉 abonament de asistenta rutiera.
Sfaturile de mai sus te vor ajuta să identifici din timp problemele tehnice ale mașinii și să scutești sume de bani importante. Pentru a evita intervenții mai complexe sau chiar deteriorarea definitivă a motorului, ia în serios semnalele de alarmă oferite de eșapament.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.