
Indiferent de anotimp, tentația de a vizita o țară străină cu mașina este greu de ignorat. Orice șofer responsabil știe că, înainte de a ieși din țară, se impune o vizită la un atelier auto, pentru a face o revizie care să scoată la iveală eventuale vulnerabilități. La fel de importantă ca siguranța la volan este și cea în fața neprevăzutului, așa că trebuie să faci și o verificare a poliței RCA, pentru a vedea dacă ești acoperit pe teritoriul statului pe care îți propui să îl vizitezi. Documentul de asigurare Carte Verde îți conferă libertatea de a trece granița fără nicio grijă.
Ce este asigurarea Carte Verde
În ce situații Cartea Verde este obligatorie
În ce țări este valabilă Cartea Verde
Cum utilizezi Cartea Verde în caz de accident
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce este asigurarea Carte Verde
Asigurarea Carte Verde este un document adiacent poliței RCA. La fel ca aceasta, ea are rolul de a te proteja financiar, în cazul în care ești implicat într-un accident auto, dar acoperirea ei depășește granițele țării. Astfel, polița de asigurare Carte Verde va acoperi daunele financiare cauzate unor terțe persoane, prin despăgubiri acordate de compania de asigurări.
În ciuda numelui, însă, culoarea acestei polițe de asigurare nu mai este verdele. Începând cu data de 1 august 2020, documentul este emis pe hârtie albă. În ciuda acestui fapt, autoturismele pentru care au fost încheiate polițe de asigurare Carte Verde și care provin din alte state membre ale Sistemului Carte Verde pot circula atât pe baza documentelor verzi, cât și a celor albe.
În ce situații Cartea Verde este obligatorie
Înainte de a te îndrepta către granița altui stat, este nevoie să te asiguri că ai asupra ta sau în mașină documentele de asigurare. După pătrunderea pe teritoriul unui stat străin, membru al Spațiului Economic European, te vei supune obligației de a prezenta documentul de asigurare Carte Verde, pe suport de hârtie. Acesta poate fi încheiat direct, de către unul dintre asiguratorii RCA, sau de către unul dintre distribuitorii de asigurări.
Spațiul Economic European nu include numai statele care sunt membre ale Uniunii Europene, ci și state precum Liechtenstein, Islanda sau Norvegia. Fiecare dintre statele Spațiului Economic European are dreptul de a verifica șoferii care le tranzitează teritoriul și de a le solicita acestora să dovedească existența acestei asigurări.
Mai mult, atunci când circuli cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European, dar pentru care documentul de asigurare Carte Verde te acoperă, obligația de a avea actele fizice asupra ta se menține.
În multe dintre aceste state, absența acestor acte se sancționează cu interzicerea accesului pe respectivul teritoriu. Interdicția este valabilă până la încheierea unei asigurări RCA, care să fie emisă de un asigurător ce activează pe teritoriul respectivului stat.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
În ce țări este valabilă Cartea Verde
Numărul total al țărilor pentru care poți încheia o asigurare Carte Verde este de 47. Cu toate acestea, unele dintre polițele de asigurare de răspundere civilă auto nu includ state precum Rusia, Belarus, Iran sau Azerbaidjan. Pentru acestea, va fi nevoie să achiți o primă suplimentară, adițională sumei aferente asigurării auto.
Pe lista tuturor țărilor care au aderat la sistemul de Carte Verde figurează următoarele țări: Austria, Albania, Andorra, Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Elveția, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croația, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia și Ucraina.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Cum utilizezi Cartea Verde în caz de accident
Acesta este unul dintre scenariile pe care nimeni dintre noi nu și-ar dori să îl trăiască. În ciuda acestui fapt, este bine ca momentul dificil al unui eveniment rutier să nu fie dublat și de ambiguitatea în privința pașilor necesari. În cazul în care ai de-a face cu un alt participant la trafic, în afara granițelor țării, va trebui să faci pașii următori:
- înmânează copia asigurării Carte Verde către agentul de poliție sosit la locul accidentului;
- folosește informațiile de pe spatele asigurării Carte Verde, pentru a afla adresa și numărul de telefon ale Biroului Național de Asigurare din țara în care te afli;
- completează formularul de constatare amiabilă a accidentului.
Acum știi ce poți face pentru siguranța ta și a familiei tale, de fiecare dată când alegi să călătorești în cele 45 de țări din sistemul Carte Verde, precum și în Rusia sau Belarus. Chiar dacă nu ai garanția că vei evita problemele, stă în puterea ta să reduci cât mai mult cu putință daunele pe care le-ai putea suferi în urma unui accident rutier.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.