Examenul psihologic auto, alături de controlul medical, proba practică și examenul de traseu, reprezintă o etapă foarte importantă în ceea ce privește obținerea permisului de conducere. Află totul despre avizul psihologic auto, de la ce înseamnă și de ce este util, până la modul de desfășurare a acestuia sau ce trebuie să faci, dacă nu reușești să-l obții.
Ce este avizul psihologic auto
Avizul psihologic, în baza testelor psihologice pe care le vom menționa mai jos, este un document care atestă că ești un șofer apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule. Avizul psihologic este reglementat prin lege, așadar, este obligatoriu de efectuat.
De ce este necesar avizul psihologic pentru școala de șoferi
Un aviz psihologic este necesar în mai multe situații, inclusiv în cazul obținerii permisului de conducere auto.
Dincolo de cunoașterea și punerea în practică a legislației rutiere, să conduci un autovehicul, de orice categorie auto, implică responsabilitate și atenție distributivă. Acesta se adaugă la dosarul pentru examenul de șoferi, împreună cu fișa medicală și cu restul actelor necesare.
Ține cont de valabilitatea avizului psihologic pentru școala de șoferi, deoarece acesta este valabil timp de un an. Astfel spus, trebuie efectuat din nou, în cazul în care expiră școala de șoferi și nu ai reușit să obții permisul de conducere.
⏩ Află ce înseamnă și de ce este importantă fisa medicala, în obținerea sau reînnoirea permisului de conducere auto.
Cum decurge evaluarea psihologică
Evaluarea psihologică se desfășoară într-un cabinet psihologic autorizat.
Probe psihologice
La o evaluare psihologică, vei avea de parcurs atât probe practice, care simulează situații reale, cât și probe teoretice, pe baza unor teste psihologice auto, dar și un interviu cu personalul abilitat. Prin urmare, așteaptă-te la:
- proba creion-hârtie, prin care să identifici anumite obiecte, să observi diferențe sau să corelezi anumite aspecte. Psihologul urmărește capacitatea de concentrare, precizie și învățare;
- probă practică de simulare a unei situații din trafic, cu un aparat informatizat, care îți testează abilitățile psihologice de șofer. Psihologul urmărește dexteritatea, atenția distributivă și viteza de reacție;
- interviu, însoțit de consiliere psihologică (dacă este cazul), în legătură cu evenimente din viață, precum accidente, probleme de sănătate sau trăirea unor situații emoționale puternice, care pot influența conducerea unui autovehicul. Psihologul urmărește capacitatea de autocontrol, echilibrul emoțional sau atitudinea la factorii de risc sau stres.
Per ansamblu, în cadrul acestor probe și discuții, se urmăresc comportamentul, atitudinea și conduita persoanei, respectiv aptitudinile cognitive și psihomotorii, în vederea depistării tulburărilor de natură psihologică.
Așa cum spuneam, nu necesită o pregătire specială, însă există teste psihologice auto online sau modele teste psihologice școala de șoferi, pentru a-ți face o idee generală.
Prețul unui aviz psihologic variază în funcție politica fiecărei clinici în parte, dar și de categoria auto pentru care optezi. În principiu, tarifele pornesc de la 100 Lei.
Tocmai ți-ai luat permisul de conducere și cauți o mașină de oraș? Descoperă oferta noastră pentru 👉 VOLKSWAGEN POLO.
Ce faci dacă nu reușești să treci testul psihologic auto
Chiar dacă testarea psihologică auto pare un examen dificil, în realitate, lucrurile sunt mult mai simple.
Testul psihologic auto poate fi trecut de oricine are cel puțin un nivel mediu de abilități cognitive și psihomotorii. De asemenea, dacă ai emoții puternice, dar fără prezența unor tulburări sau afecțiuni psihologice, poți trece probele fără probleme.
Cu alte cuvinte, cei care nu reușesc să treacă testul psihologic pentru obținerea permisului auto se confruntă, de fapt, cu boli psihice grave, respectiv nu au capacitatea fizică și mentală de a conduce o mașină.
Descoperă oferta noastră pentru 👉 DACIA LOGAN, potrivită ca primă mașină, cu un preț accesibil și costuri mici de întreținere.
Avizul psihologic este foarte important în menținerea siguranței rutiere, iar clinicile autorizate au obligația să trateze cu atenție candidații. Prin urmare, testele psihologice de permis auto au rolul să depisteze aspectele alarmante în ceea ce privește abilitățile cognitive și psihomotorii necesare pentru a conduce un autovehicul.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.