
All Terrain Vehicle este denumirea sub care producători precum Yamaha, Honda, Kawasaki, Polaris, Can-Am, CF Moto, Kymco sau Linhai au impus pe piața off-road un autovehicul ce pare, la prima vedere, combinația dintre mașină și motocicletă. Cu o masă de doar câteva sute de kilograme și cu un motor a cărui putere variază între 20 și 50 CP, dar care poate ajunge chiar și aproape de 150 CP, acest mijloc de transport se întâlnește cel mai des pe cărările de munte. Pasionații ATV-urilor apreciază agilitatea specifică unei motociclete enduro, dar aleg un astfel de vehicul pentru avantajul principal, care constă într-un plus de stabilitate. Mai important decât aceasta, însă, este faptul că tracțiunea integrală face dintr-un ATV o mașinărie imbatabilă pe cărări înguste și pe drumuri desfundate. Pe acolo pe unde un automobil sau o camionetă off-road s-ar împotmoli cu mai mare ușurință, din cauza gabaritului și a masei totale, indiferent de caracteristicile tehnice, un cvadriciclu va trece fără probleme.
Cum se folosește un ATV
Cine poate conduce un astfel de vehicul
Ce tipuri de ATV există
Care sunt pregătirele necesare înainte de prima cursă
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
Cum se folosește un ATV
Sunt multe roluri pe care un astfel de vehicul le poate îndeplini, dar cele mai multe se leagă de exploatarea acestuia în teren accidentat. Astfel, vei găsi în mod frecvent ATV-uri în dotarea serviciilor de Salvamont, a Jandarmeriei și a Poliției. Pasionații de senzații tari, cu spirit de competiție, iau startul în campionate de off-road cu etape dedicate acestui tip de vehicul. Pe drumurile forestiere, care duc spre pensiuni, stâne sau stații meteo, ATV-ul este, de asemenea, o prezență obișnuită, iar piloții amatori se avântă pe patru roți, indiferent de nivelul experienței. Pentru ca o plimbare ocazională cu un ATV să nu se transforme într-un eveniment mai puțin fericit, este nevoie de o minimă cunoaștere a modului în care acesta poate fi condus. Chiar dacă deții o mașină sau o motocicletă, acestea sunt substanțial diferite, nu doar din punctul de vedere al comenzilor, ci mai ales în ceea ce privește dinamica din timpul condusului. Pentru o manevrare normală a unui ATV, trebuie respectate următoarele indicații:
- pornește motorul și așteaptă până când își atinge temperatura optimă;
- cuplează frâna de spate și transmisia;
- eliberează frâna de mână și frâna de spate, concomitent cu acționarea accelerației;
- acționează delicat ambreiajul, pentru a evita smuciturile;
- eliberează maneta de accelerație la schimbarea treptelor de viteză;
- acționează în mod egal frâna spate și frâna frontală;
- nu frâna în curbe și la parcurgerea suprafețelor umede;
- în viraje, transferă-ți centrul de greutate către interiorul virajului.
Vezi categoria noastră de ▶ REMORCI
Cine poate conduce un astfel de vechicul
Conform OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 aplicată Codului Rutier, poți conduce un cvadriciclu cu o greutate de maximum 400 kg, dacă ai o vârstă de minimum 16 ani. Pentru aceasta, ai nevoie, însă, de un permis de conducere de tip B1, iar puterea motorului nu trebuie să fie mai mare de 15 kW. În cazul vehiculelor destinate transportului de mărfuri, masa maximă a vehiculului este de 550 kg. Indiferent de utilizarea sa, însă, dacă ATV-ul este electric, limita aplicată masei totale va exclude greutatea bateriei. În cazul în care îți dorești un ATV ale cărui caracteristici tehnice sunt superioare, este nevoie să fii titularul unui permis de conducere de categoria B. Tot Codul Rutier spune că ai obligația de a purta cască de protecție și vestă reflectorizantă, ceea ce este valabil și în cazul pasagerului.
Ce tipuri de ATV există
Dacă ai fost măcar o dată pasagerul unui conducător de ATV, iar experiența te-a încântat, este foarte probabil să plănuiești achiziția unuia. Pentru a face o alegere cât mai bună, atât în raport cu bugetul disponibil, cât și cu așteptările pe care le ai de la un cvadriciclu, este important să știi care sunt diferențele dintre principalele tipuri de ATV. Cu o mare varietate de branduri, de modele, de puteri ale motorului și de trenuri de rulare, ar putea părea dificil să găsești un model cu adevărat adaptat nevoilor tale. Mai mult, fără o documentare precisă, ai putea face greșeala de a achiziționa un ATV prea puternic pentru capacitatea ta de a-l struni și prea scump pentru frecvența ieșirilor pe care le faci în natură. Toate dilemele vor fi ușor de rezolvat odată ce vei avea o imagine clară a principalelor categorii de ATV dintre care ai putea alege.
ATV pentru copii
Acest tip de vehicul are o capacitate cilindrica de 50 de centimetri cubi, dar există și modele care ajung la o valoare de 125 cc. Cele din a doua categorie nu sunt recomandate sub nicio formă copiilor cu o vârstă mai mică de 12 ani. Un asemenea ATV are transmisie automată, pentru a putea fi condus mai ușor nu doar de către copii, ci și de cei care abia se inițiază. Cu o suspensie reglabilă pe orizontală, acest vehicul va fi o investiție care te va ajuta să treci de faza unui novice și să te lămurești dacă poți face față unui vehicul mai capabil, cu un preț pe măsură.
ATV sport
Nu putem vorbi despre un ATV cu prestații sportive dacă acesta nu are o cilindree minimă de 250 centimetri cubi. Suspensiile de tip semirigid favorizează parcurgerea rapidă a traseelor sinuoase, chiar și în condițiile unor denivelări mai pronunțate. Pentru ca vehiculul să fie cu adevărat sprinten, acesta este dotat, de regulă, cu o cutie manuală de viteze, cu 5 sau cu 6 rapoarte. Acest tip de ATV îți solicită nivelul de îndemânare pe deplin, dar îți oferă satisfacții pe măsură. Vei putea sări peste movilele de pământ și să abordezi virajele la viteze mai mari decât cu un cvadriciclu obișnuit, iar rezervele de putere îți vor susține permanent performanța.
ATV SXS
Cunoscut și sub numele de UTV, acest tip de cvadriciclu se remarcă prin prezența unei bene, dar și prin capacitatea de a primi patru, chiar și șase pasageri. Dotate cu un sistem de suspensie independent, acest tip de ATV are motoare a căror capacitate variază în jurul a 700 cmc, iar puterea lor poate trece de pragul psihologic al celor 100 CP. Folosit, de regulă, de autorități sau de pasionații de camping, respectiv de pescuit, acest tip de ATV rulează exemplar inclusiv pe drumuri pietruite, datorită pneurilor cu balon înalt.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Care sunt pregătirile necesare înainte de prima cursă
Dacă citești aceste rânduri, cu siguranță te afli în etapa în care ai vrea să dai o tură cu un ATV, pentru a vedea dacă ți s-ar potrivi cu adevărat. Dacă vrei să ai parte de o experiență cu adevărat relevantă, trebuie să te asiguri că aceasta se va desfășura în deplină siguranță. Așa cum este deja evident, un copil nu ar trebui să folosească un ATV destinat adulților, iar un ATV de dimensiuni normale, cu un singur loc, nu trebuie niciodată să fie folosit de două persoane. Entuziasmul de moment nu ar trebui să fie mai mare decât preocuparea pentru măsurile de siguranță, așa că iată ce trebuie să faci înainte de a porni motorul ATV-ului:
- alege un drum forestier de dificultate ușoară, pentru a putea anticipa reacțiile vehiculului;
- nu conduce pe drum asfaltat, unde ATV-ul poate avea reacții greu de ținut sub control, mai ales pe frânare și în curbe;
- solicită un mic instructaj, din partea unui deținător experimentat și parcurge primii kilometri cu el, ca pasager, pentru a avea o minimă supraveghere;
- poartă o ținută lejeră, care să îți permită să faci mișcări ample cu ușurință;
- alege un ATV dotat cu o cutie de viteze automată, pentru mai multă ușurință în condus;
- poartă cască de protecție și ochelari cross, chiar dacă nu rulezi pe un drum public.
Acum știi mai bine care ar fi ATV-ul ce ți s-ar potrivi și ai o imagine de ansamblu asupra caracteristicilor tehnice generale. Indiferent de alegerea pe care o vei face, nu uita să pui pe primul loc siguranța, încă de la prima tură cu un asemenea vehicul.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.