autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este diferențialul blocabil și cum te ajută la offroad

Pasiunea pentru offroad este în sufletele a milioane de persoane. Dificultatea traseelor, condițiile meteo neprevăzute și efortul depus pentru pregătirea corespunzătoare a autoturismelor reprezintă pilonii principali care asigură originalitatea acestui sport.

Diferențialul blocabil este un element esențial care contribuie la buna desfășurare a traseelor de offroad. Citește acest articol și află mai multe informații despre ce este diferențialul blocabil, cum funcționează și modul în care acesta este folosit.

Ce este diferențialul clasic vs blocabil?

Diferențialul clasic este o componentă importantă a autoturismului, proiectată cu scopul de a permite roților de pe aceeași axă, cărora le este imprimată puterea direct de la motor, să ruleze la viteze diferite. Acest principiu este folosit în momentul în care autoturismul execută manevra de viraj.

În timpul acestei proceduri, roata din interiorul virajului execută o cursă mai scurtă, în comparație cu roata exterioară. În lipsa unui diferențial, dacă forța de mișcare de la motor este imprimată în mod egal, autoturismul ar avea o eficiență scăzută în viraj (subviraj) și s-ar produce suprasolicitarea elementelor mecanice de direcție și a pneurilor. Spre deosebire de acesta, diferențialul blocabil este proiectat pentru a distribui în mod egal puterea ambelor roți. Astfel, autoturismul poate rula în condiții de aderență scăzută.

👉Ești în căutarea unui autoturism perfect, care să se adapteze atât la drumurile zilnice din oraș, cât și la numeroasele aventuri din vacanță, pe drumuri de offroad? Consultă oferta Autovit.ro, dealerul tău de încredere, și alege din modelele de Jeep Grand Cherokee cu istoric verificat și kilometri reali.

Cum funcționează diferențialul blocabil în offroad?

Traseele de offroad reprezintă o adevărată provocare pentru fiecare autoturism și o sursă valoroasă de adrenalină pentru conducătorii auto. De cele mai multe ori, aceste drumuri sunt gândite pentru a traversa mai multe tipuri de drumuri, de la asfalt de proastă calitate până la nisip sau noroi.

În timpul rulării autovehiculului pe aceste trasee, aderența acestuia la carosabil poate varia considerabil, în funcție de starea drumului. Dacă una dintre roți rulează pe o suprafață care prezintă aderență scăzută, diferențialul deschis (clasic) distribuie către aceasta o putere mai mare. Însă, în aceste condiții, acesta ar fi ineficient. Spre deosebire de situația descrisă anterior, diferențialul blocabil este util în traseele de offroad. Acesta permite distribuirea egală a puterii pentru ambele roți, iar automobilul poate avansa.

👉Parcurgerea traseelor de offroad necesită multă atenție, tactică, dar și un autoturism pregătit pentru acestea. Citește articolul Care este diferenta dintre 4×4, 4WD si AWD? pus la dispoziție de site-ul Autovit.ro și află cum să te echipezi corespunzător pentru offroad.

Componentele diferențialului blocabil

Diferențialul blocabil este format dintr-un complex de componente care transmit energia cinetică, venită de la motor prin intermediul cardanului, către roțile autoturismului. La exterior, acesta prezintă o carcasă, care conține (în interior) o serie de piese imersate într-un ulei special. Prima componentă a acestui ansamblu este reprezentată de pinion (pinionul satelit). Acesta este o roată dințată, conectată cu inelul de bază. 

Următoarele componente sunt reprezentate de două roți dințate independente, denumite roți-păianjen. Acestea sunt conectate cu două roți de tracțiune, fiecare fiind amplasată pe câte o planetară. Spre deosebire de sistemul de diferențial clasic, diferențialul blocabil prezintă următoarele componente specifice:

  • mecanismul de blocare, format dintr-un pin sau un ansamblu de cuplaje, angrenat de planetare, care obligă roțile să se miște împreună, cu aceeași viteză;
  • sistemul de activare, controlat automat printr-un sistem electronic cu senzori, sau manual, prin intermediul unei manete sau al unui cablu.

👉Încă ești în căutarea unui autoturism fiabil, încăpător, care se descurcă fără probleme în orice condiții de drum? Consultă oferta Autovit.ro, dealerul tău de încredere, care îți pune la dispoziție o gamă largă de Dacia Duster cu istoric verificat și kilometri reali.

Tipuri de diferențiale blocabile

De-a lungul timpului, datorită avansului tehnologic, diferențialul blocabil a evoluat considerabil. În funcție de bugetul alocat, de marca de autoturism pentru care optezi și de scopul utilizării autoturismului, acesta poate fi echipat cu mai multe tipuri de diferențial.

Pentru vehiculele offroad, poți opta pentru modelul clasic de diferențial blocabil manual, care poate fi acționat prin intermediul unui buton sau al unei manete dedicate. De asemenea, diferențialul blocabil automat este un principiu nou, care aduce o serie de avantaje particulare. Acesta funcționează independent de intervenția conducătorului auto. Activarea sa se realizează automat, în momentul în care senzorii sistemului electronic detectează scăderea aderenței. 

Diferențialul limitat (LSD – Limited Slip Differential)

LSD nu reprezintă un diferențial blocabil clasic. Acesta permite gestionarea diferențelor dintre vitezele roților. Însă, în cazul pierderii aderenței unei roți, diferențialul limitat elimină diferențele mari de cuplu între acestea, contribuind la îmbunătățirea tracțiunii autoturismului.

Avantajele diferențialului blocabil

Diferențialul blocabil conferă autoturismului o serie de avantaje, care contribuie atât în drumurile făcute zilnic, cât și în momentele în care dorești să ai parte de o aventură cu multă adrenalină. Cel mai frecvent, diferențialul este montat din fabrică pe o gamă largă de autovehicule sau poate fi o opțiune suplimentară.

Printre beneficiile utilizării acestei tehnologii se regăsesc:

  • performanță superioară pe drumurile de offroad, esențială atât pentru perioadele în care dorești să mergi la competiții, cât și în condițiile în care locuiești într-o zonă de munte, cu drumuri nemodernizate;
  • flexibilitatea pe care o conferă șoferului, permițându-i să blocheze sistemul la nevoie, în funcție de condițiile de drum;
  • tracțiunea îmbunătățită a autovehiculului.

👉Autoturismul ideal trebuie să-ți ofere confort sporit în călătoriile zilnice sau în concediile cu familia, spațiu suficient în portbagaj pentru toate cumpărăturile, dar și dotări optime, pentru a rula pe drum, în orice condiții. Consultă oferta Autovit.ro și alege din gama largă de Toyota Hilux modelul care ți se potrivește. 

diferential blocabil

Dezavantajele diferențialului blocabil

Autovehiculele care sunt dotate cu diferențial blocabil îți permit să circuli pe toate tipurile de drumuri. Însă această tehnologie prezintă și o serie de dezavantaje. Piața auto cuprinde o gamă variată de autoturisme. S-a constatat că mașinile care sunt echipate cu diferențial blocabil sunt evaluate la un preț superior față de modelele fără această tehnologie.

În unele cazuri, rulajul unui autovehicul cu diferențialul blocat pe suprafețe cu aderență bună poate avea un impact negativ asupra manevrabilității în viraje. De aceea, este foarte important ca șoferul să aibă cât mai multe informații despre această tehnologie și condițiile în care se utilizează. Un dezavantaj important al autoturismelor dotate cu diferențial blocabil îl reprezintă întreținerea sistemului. Datorită complexității mecanismului, costul pieselor și al manoperei pentru mentenanța diferențialului este crescut.

Tipuri de vehicule dotate cu diferențial blocabil

Diferențialul blocabil este utilizat în construcția mai multor tipuri de autoturisme. Primele dintre acestea sunt vehiculele offroad, care necesită sistemul pentru a traversa cu ușurință prin condițiile vitrege de drum, precum nisipul, pietrele sau noroiul.

Vehiculele utilitare (tractoarele, camioanele) care sunt folosite pe teren accidentat sau pe șantiere sunt dotate frecvent cu diferențial blocabil. Rolul acestuia este de a menține stabilitatea sub sarcină și tracțiunea. Autoturismele de performanță prezintă frecvent în dotare diferențialul blocabil. Acesta le sporește performanța, contribuind la stabilitate în viraj și la distribuția optimă a puterii. Astfel, riscul de pierdere a tracțiunii în situații limită este scăzut.

offroad

Când este util diferențialul blocabil la autoturismele offroad?

Diferențialul blocabil este o dotare esențială în cazul autoturismelor pregătite pentru competițiile de offroad. Cu o instruire corectă a conducătorului auto, acest sistem poate interveni în multe situații limită.

În timpul parcurgerii unui traseu offroad, șoferul poate întâlni diferite tipuri de drum (cu nisip, noroi sau pietre). În aceste scenarii, aderența roților poate să scadă, iar autoturismul să rămână blocat. Prin utilizarea diferențialului blocabil, conducătorul auto anulează efectul normal al diferențialului, prin distribuirea egală a forței atât pe roata cu aderență scăzută, cât și pe cea cu aderență bună. Astfel, autoturismul poate depăși fără probleme obstacolul.

Sfaturi pentru utilizarea corectă a diferențialului

Înainte de a porni la drum cu un autoturism dotat cu diferențial blocabil, este important ca șoferul să se informeze, din manualul autoturismului sau din resursele online, despre modul în care funcționează și se activează sistemul. De asemenea, este recomandat ca, la început, acesta să practice offroad pe drumuri cunoscute, cu semnal, alături de persoane cunoscătoare ale acestui sport.

Cele mai importante recomandări privind utilizarea și întreținerea sistemului de diferențial blocabil sunt:

  • activarea diferențialului blocabil înainte de a intra pe un tronson de drum dificil;
  • activarea sistemului doar în condiții de drum dificile (nisip, pietriș, noroi);
  • evitarea rulării autoturismului cu diferențialul blocabil activat, pe drumurile cu viraje strânse;
  • realizarea periodică și înainte de traseu a mentenanței sistemului de diferențial blocabil;
  • participarea la cursuri dedicate instruirii pentru conducerea autoturismelor offroad sau în condiții dificile;
  • testarea periodică a funcționalității sistemului de diferențial blocabil;
  • accesorizarea autoturismului cu echipamente suplimentare specifice offroad (anvelope de noroi).

Traseele offroad reprezintă o sursă inedită de bucurie, emoție și pasiune. Acestea îmbină parcurgerea unor trasee dificile, cu multe obstacole, cu tehnica și disciplina necesare în astfel de competiții. Diferențialul blocabil joacă un rol esențial în funcționarea optimă a autoturismelor pe acest tip de drum.

Sursa foto: Freepik, Freepik, Freepik 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)