autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este panoul de siguranțe la Dacia Logan

Siguranțele auto sunt componente de bază pentru funcționarea corectă a oricărui autovehicul, indiferent dacă acesta funcționează cu energie electrică sau combustibili clasici. 

Descoperă în continuare importanța siguranțelor auto, care sunt problemele care pot apărea și o serie de informații utile despre panoul de siguranțe la Dacia Logan.

Ce sunt siguranțele auto

Pentru a evita problemele legate de siguranțe, este important să înțelegem semnificația pozițiilor acestora și rolurile pe care le îndeplinesc în funcționarea autovehiculelor noastre. Panoul de siguranțe este spațiul în care sunt plasate toate siguranțele responsabile pentru funcționarea sistemului electric al autovehiculului.

De obicei, există două tipuri principale de panouri de siguranțe: unul principal, care conține siguranțe și relee pentru circuitele de mare amperaj, și unul secundar, pentru accesorii suplimentare. 

Aceste componente sunt proiectate să reziste în timp, dar pot apărea situații în care ele să nu mai funcționeze corespunzător, ceea ce poate duce la probleme cu diverse sisteme ale autovehiculului, cum ar fi luminile, geamurile electrice sau sistemul audio.

panou sigurante

Cum verifici și cum înlocuiești siguranțele

Verificarea și înlocuirea siguranțelor auto ar putea părea o sarcină simplă, dar aceste componente vitale pot fi amplasate în locuri variate în autovehicule. Pentru a efectua acest proces în mod corect, consultarea manualului autovehiculului este esențială.

Majoritatea autovehiculelor moderne folosesc peste 40 de siguranțe, grupate în două sau mai multe locuri distincte. De exemplu, panoul de siguranțe din interiorul autovehiculului, compartimentul motorului și, uneori, ele pot fi poziționate sub bancheta din spate.

Siguranțele au valori nominale diferite, care variază între 5 și 40 de amperi, și îndeplinesc roluri specifice în protejarea circuitelor electrice ale autovehiculului.

Dacă ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta, poți găsi o gamă variată la prețuri accesibile pe Autovit.ro. Descoperă categoria piese și alege ce se potrivește mașinii tale.

diagrama sigurante

Diagrama panoului de siguranțe

Pentru a identifica siguranțele și rolurile lor, fiecare capac al panoului de siguranțe include o diagramă. Aceasta este o resursă valoroasă pentru șoferi și proprietari de autovehicule, deoarece facilitează identificarea și înlocuirea siguranțelor în mod corect.

Cu toate acestea, este important să reținem că înlocuirea unei siguranțe arse trebuie efectuată cu atenție, evitând utilizarea unei siguranțe cu amperaj mai mare, pentru a preveni riscurile de scurtcircuit sau incendiu.

De aproape 100 de ani, se studiază rezistența și flexibilitatea materialelor pentru industria auto, iar concluzia este că nu materialele brute sunt eficiente, ci, mai degrabă, cele compozite, adică materialele care se compun din două sau mai multe elemente. Află din acest articol totul despre fibra de carbon, care tinde să fie utilizată din ce în ce mai frecvent pe tot mai multe automobile, datorită calităților sale.

Care sunt cauzele problemelor la panoul de siguranțe

Diverse cauze pot contribui la deteriorarea siguranțelor sau a panourilor de siguranțe. Problemele electrice pot fi adesea dificil de identificat și remediat, chiar și pentru electricienii auto cu experiență. Iată câteva exemple de situații care pot necesita intervenție:

Siguranțele se ard frecvent

Acesta este un semn clar al unui posibil scurtcircuit sau pentru o problemă electrică majoră. În astfel de cazuri, este esențial să se efectueze o verificare detaliată de către un electrician auto calificat.

Siguranțele sunt slăbite

În această situație, siguranțele pot să nu fie arse, dar contactul electric nu se face în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la pierderea de putere pentru unele accesorii sau luminile autovehiculului. Va fi necesară o verificare a bornelor panoului de siguranțe.

Siguranțele și terminalele sunt arse

Aceasta este cea mai gravă problemă, deoarece poate duce la supraîncălzirea panoului de siguranțe și la deteriorarea întregului sistem. În acest caz, va fi necesară înlocuirea completă a panoului de siguranțe.

verificare sigurante

Cere ajutor profesional

Pentru oricare dintre aceste situații critice, este recomandat să consulți un service auto autorizat sau un specialist în domeniu pentru o diagnoză și remediere adecvată. Problemele electrice pot fi complexe și periculoase, deci, este mai bine să lași experții să le rezolve.

Consultă manualul autovehiculului

Manualul autovehiculului furnizează informații esențiale despre siguranțele și circuitele electrice ale autovehiculului. Aceasta este o resursă importantă pentru șoferi, deoarece descrie în detaliu funcțiile și locul siguranțelor din autovehicul. Indiferent de marca autovehiculului, manualul de utilizare și întreținere oferă o imagine completă a echipamentelor standard sau opționale disponibile pentru diverse modele.

Panoul de siguranțe la Dacia Logan

Manualul Loganului tău îți va furniza informații detaliate și o schemă a panoului de siguranțe pentru modelul și versiunea exactă a autovehiculului tău.

De asemenea, poate fi util să ai la îndemână un set de chei pentru a deschide panourile de siguranțe și pentru a le accesa în caz de necesitate, când trebuie să înlocuiești o siguranță arsă.

Siguranțele la Dacia Logan sunt amplasate în mai multe locuri, iar poziționarea lor poate varia ușor în funcție de modelul și versiunea autovehiculului. Mai jos sunt cele trei locuri principale unde vei găsi siguranțele la Dacia Logan:

Panoul de siguranțe din interiorul mașinii

Acesta este locul principal pentru siguranțe la Dacia Logan și se găsește de obicei în partea de jos a panoului de bord, în apropierea volanului sau sub bord. Pentru a accesa acest panou, trebuie să deschizi ușa șoferului și să cauți un capac care se deschide pentru a dezvălui siguranțele și releele.

Panoul de siguranțe din compartimentul motorului

Acesta este un alt loc unde vei găsi siguranțe la Dacia Logan. Panoul de siguranțe din compartimentul motorului este amplasat în apropierea bateriei sau a altei componente principale a motorului. 

Acest panou conține, de obicei, siguranțele care asigură protecția circuitelor electrice din compartimentul motorului, cum ar fi cele pentru sistemul de alimentare cu combustibil sau sistemul de răcire.

Sub bancheta din spate

În anumite versiuni de Dacia Logan, mai ales în variantele break sau MCV, există o altă cutie de siguranțe sub bancheta din spate. Aceasta conține siguranțe pentru sistemele auxiliare și pentru unele accesorii, cum ar fi sistemul de climatizare sau sistemul audio.

Cauți o mașină spațioasă și fiabilă pentru nevoile familiei tale? Verifică oferta de autoturisme Dacia de la Autovit.ro, platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști din România.

sigurante auto

Schema panoului de siguranțe la Dacia Logan

Pentru cei care dețin un autovehicul Dacia Logan și doresc informații despre schema panoului de siguranțe, iată o prezentare succintă a semnificației pozițiilor acestora:

A – Întrerupere circuit GPL sau întrerupere circuit GPL și circuit carburant benzină

B – Macara geam cu impulsuri șofer

C – Priză accesorii spate

D – Pornire, Pornire de la distanță a motorului

E până la J – Amplasamente goale

1 – Macara electrică față

2 – Lumină de drum stânga

3 – Lumină de drum dreapta

4 – Lumină de întâlnire stânga

5 – Lumină de întâlnire dreapta

6 – Lumini de poziție stânga, lumini de poziție spate

7 – Lumini de poziție dreapta, lumini de poziție față

8 – Macarale electrice geamuri spate

9 – Lumini de ceață spate

10 – Avertizor sonor

11 – Blocare automată a ușilor

12 – ABS – ESC, contactor stop

13 – Plafonieră, climatizare, lampă portbagaj

14 – Regulator/limitator de viteză, parbriz încălzit, asistență la parcare, lunetă, avertizare centură de securitate

15 – Marșarier, ștergător geam

16 – Scaun cu încălzire, multimedia, UCE

17 – Lumini de zi

18 – Lămpi stop

19 – Injecție, tablou de bord, cutie de viteze secvențială

20 – Airbag

21 – Cutie de viteze automată

22 – Direcție asistată

23 și 28 – Amplasament rezervat pentru echipamente complementare

24 – Lampă compartiment de depozitare, ușă, portbagaj, climatizare, plafonieră

25 – UCE (Apel de urgență)

26 – Unitate centrală habitaclu (semnalizatoare de direcție)

27 și 29 – Comandă sub volan

30 – Amplasament gol

31 – Tablou de bord

32 – Radio, priză de accesorii spate

33 – Brichetă

34 – Priză diagnostic și radio

35 – Retrovizor cu dezghețare

36 – Retrovizoare electrice

37 – Demaror

38 – Ștergător geam

39 – Ventilare habitaclu

Te gândești să îți schimbi mașina? Pe Autovit.ro poți descoperi în orice moment zeci de mii de anunțuri auto, date, recomandări și statistici care te pot ajuta sa iei o decizie. Descoperă oferta Autovit pentru masini rulate.

În cazul problemelor majore cu siguranțele sau panoul de siguranțe, întotdeauna este recomandat să soliciți asistența unui profesionist auto calificat pentru remedierea acestora. Siguranțele auto reprezintă o parte crucială a experienței de conducere a mașinii și, înțelegându-le mai bine, poți menține autoturismul tău în stare de funcționare optimă.

 Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)