autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este segmentarea motorului, cât costă și ce avantaje oferă

Motorul unui autovehicul este un ansamblu tehnic complex care nu de puține ori necesită intervenții, de la simple revizii anuale la diverse reparații mai mult sau mai puțin costisitoare. 

Calitatea construcției, uzura în timp a anumitor piese și componente auto, cât și modul de întreținere și exploatare sunt factori decisivi în apariția problemelor mecanice din angrenajul motor. 

Desigur, sunt și cazuri de proprietari fericiți, cu mașini ce au motoare longevive, cu intervenții minime asupra lor, respectiv înlocuiri de consumabile. Poate ești chiar tu unul dintre aceștia, însă tot te invităm să citești în continuare articolul.

Discutăm despre simptome și defecțiuni mai puțin dorite de orice proprietar de mașină, care se pot rezolva prin procesul de segmentare a motorului. Ce înseamnă asta, cât te poate costa, care sunt avantajele și alte informații relevante le vei afla îndată.

Ce este segmentarea motorului

Segmentarea motorului se face în momentul în care segmenții pistoanelor prezintă simptome de uzură și necesită înlocuire. Le vom afla ceva mai jos. În acest caz, vorbim de o segmentare a motorului în compartimentul chiulasei și camerei de ardere. 

Ca o privire generală, se demontează chiulasa, baia de ulei și ansamblul tehnic bielă-bolt-piston-segmenți. În funcțiile de defecțiunile și problemele găsite de mecanic, segmentarea poate continua. De exemplu, se poate interveni la arborele cotit, distribuție etc.

Înlocuirea segmenților este un caz fericit, față de dezasamblarea totală a motorului, în care acesta este inspectat piesă cu piesă, curățat, reparat și, bineînțeles, asamblat la loc. Se recurge la asta în cazul unor defecțiuni mecanice majore, precum vibrațiile anormale ale rulmenților de motor, care nu se rezolvă fără o cercetare amănunțită a întregului bloc motor.

⏩ Citește despre cât de importantă este chiulasa pentru funcționarea motorului.

segmentii de piston

Importanța segmenților de piston

Segmenții pistoanelor izolează camera de ardere, pentru a nu se pierde din presiunea necesară în mixul de aer și combustibil. Această presiune este vitală în producerea energiei mecanice (puterea motorului) care, într-un final, ajunge la sistemul de transmisie (forța de tracțiune). Pe românește, fără această presiune motorul ar fi „fără vlagă”.

Segmenții sunt componente indispensabile pistoanelor, fiind montați chiar în capătul lor. Cei mai calitativi segmenți sunt manufacturați din fontă aliată durabilă și conțin, în funcție de producător și vechimea mașinii, 2 sau 3 inele de compresie, cu rol de etanșare, respectiv un inel raclor de ulei, care elimină uleiul de motor în exces. 

Pe lângă reglarea uleiului, segmenții previn și supraîncălzirea pistonului. Așadar, sunt de maximă importanță pentru motorul mașinii.

ce este segmentarea motorului

Segmentare sau un alt motor?

De cele mai multe ori, sunt puse în balanță segmentarea vs. montarea unui motor funcțional provenit din dezmembrări auto. Este posibil ca segmentarea să poată rezolva defecțiunile apărute la un motor. 

Dacă în urma inspectării segmenților se depistează și alte defecțiuni, segmentarea continuă până la înlocuirea pieselor în cauză. Sunt și situații cu daune majore ale motorului, în care singura soluție este schimbarea integrală a acestuia.

Orice situație ar fi, segmentarea motorului este un proces tehnic amănunțit, care se realizează numai de către mecanici auto pricepuți și, evident, cu simț de răspundere. Asta pentru că orice intervenție în blocul motor este esențială în funcționarea ulterioară a mașinii la parametri tehnici normali de performanță și consum.

Dacă te gândești la achiziționarea unei alte mașini, uite toate 👉 AUTOTURISMELE din oferta Autovit.ro. Aplică filtrele dorite și găsește mașina potrivită!

simptome segmentare motor

Simptome segmentare motor

Trebuie să ai în vedere segmentarea motorului, atunci când mașina ta prezintă simptome precum:

  • Motorul dă semne de putere și accelerație scăzute, ca urmare a pierderii de presiune din camera de ardere;
  • Crește consumul de ulei, mai mult decât de obicei;
  • Crește consumul de combustibil, mai mult decât de obicei;
  • Se evacuează fum negru pe țeava de eșapament, ceea ce înseamnă o ardere defectuoasă a combustibilului;
  • Vibrații anormale motor, care se resimt în interiorul mașinii, funcționare neregulată la ralanti („rotundă”), supraîncălzire frecventă etc.

Testul de compresie motor

Testul de compresie, repede și ușor de efectuat într-un service auto, este relevant în a afla starea pistoanelor și, mai departe, pentru a stabili cauzele simptomelor prezentate mai sus. Compresmetrul este aparatul cu care se realizează acest test. 

După scoaterea bujiei, compresmetrul se înfiletează în locul acesteia. Testul se face pe fiecare piston în parte. Cu oprirea alimentării cu combustibil și motorul pornit, acesta va afișa cantitatea de compresie generată în fiecare cilindru.

Un test de compresie optim ar fi între 11-13 bari pentru motoarele pe benzină, respectiv 23-40 bari, pentru motoarele diesel. Totodată, diferențele de compresie de la un cilindru la altul nu trebuie să fie mai mari de maximum 2-3 bari. 

Valorile de compresie motor din fabrică le găsești și în cartea tehnică a mașinii. În orice caz, mecanicul te va avertiza de neregulile depistate.

compresie motor

Preț segmentare motor

Dezasamblarea și asamblarea motorului în garaj sau în fața blocului, așa cum se făcea odinioară la Dacii, nu mai reprezintă un subiect de actualitate, deși în acest mod mulți au învățat „mecanică aplicată”. 

Chiar dacă motoarele moderne sunt mai simple și compacte – o misiune îndeplinită de marii producători auto – ele sunt, evident, construite pe principiul numeroaselor tehnologii auto. Prin urmare, în prezent, ai nevoie de serviciile unui mecanic specializat pe marca ta de mașină și de toate condițiile oferite de un service auto.

Există service-uri auto axate pe serviciul de segmentare a motorului. Așa cum menționam la început, caută-le pe acelea care au recenzii pozitive și, desigur, oferă o garanție confortabilă în ceea ce privește operațiunile efectuate. Unele oferă și 1 an garanție pe manoperă.

Prețul pentru segmentarea unui motor începe de la 2000 Lei. Acesta include piesele, reparația și manopera. La stabilirea prețului final contează marca și modelul mașinii. 

O segmentare motor diesel este mai costisitoare decât o segmentare motor pe benzină, din cauza faptului că are o complexitate și un număr mai mare de piese care se demontează și montează. 

Dincolo de toate aceste aspecte, mai poate fi vorba și de alte operațiuni tehnice necesare, cm ar fi șlefuire sau rectificare scaun supape.

Prețurile pieselor stabilite de furnizori sunt și ele de luat în calcul, de aceea, în urma unei diagnoze clare, trebuie să cauți mai multe oferte de segmentare motor. Îți recomandăm să nu o alegi pe cea mai ieftină, ci pe cea care simți că te mulțumește din punct de vedere calitate-preț.

Vezi de ce 👉  PIESE AUTO ai nevoie pentru reparația mașinii.

motor segmentat

Cât ține un motor segmentat

Dincolo de piesele și garniturile de calitate, de la producători consacrați, contează foarte mult și calitatea execuției, adică manopera. Este esențial să achiziționezi piese OE, pe cât posibil, sau OEM. 

În niciun caz să nu alegi piese de calitate îndoielnică, deși prețul lor s-ar putea să te atragă. Pe lângă o funcționare necorespunzătoare a motorului, durata de exploatare este una mică.

Printre piesele care pot face subiectul unei segmentări de motor se numără înlocuirea setului de segmenți piston, supapelor de admisie și evacuare, arborelui cotit etc. În funcție de probleme depistate, se pot schimba inclusiv pistoanele. 

Totodată, se realizează și schimbul de ulei motor și filtru de ulei sau antigel. De asemenea, segmentarea unui motor mai înseamnă și înlocuirea unor garnituri și accesorii vitale, precum garnitura de chiulasă, simeringuri supape, cuzineți bielă etc.

Dacă intervenția mecanică este una ca la carte, un motor segmentat poate funcționa fără probleme un număr mare de kilometri. De asemenea, ține cont de faptul că un motor recent segmentat trebuie, asemenea unui motor nou, supus rodajului. Asta înseamnă turații sub 3000 de RPM, în primii 1000-1500 km.

⏩ Citește despre top 10 defectiuni motor pe care să le descoperi atunci când cumperi o mașină.

Avantajele oferite de un motor segmentat

  • Repararea unui motor prin segmentare poate fi o variantă mai economică decât achiziționarea și montarea unui motor provenit din dezmembrări. În plus, și un motor second-hand trebuie verificat și diagnosticat, pentru o funcționare optimă. Un motor reparat corect poate să reziste mai mult decât un motor din dezmembrări, ce poate ajunge să aibă defecțiuni similare;
  • Uzura segmenților pistoanelor nu înseamnă că motorul are daună totală, așadar, se poate repara cu soluții la îndemână. Te poți gândi la un alt motor în situații critice, precum un bloc motor spart din cauza unei piese sau avariat, în cazul unui accident rutier. Pe lângă asta, găsirea lui nu este întotdeauna ușoară și, pe deasupra, „garanția” că este un motor perfect funcțional este discutabilă;
  • Un motor repus în funcțiune prin procesul de segmentare, după înlocuirea pieselor necesare, nu va duce la eventuale probleme cu ECU-ul mașinii. Riscurile de incompatibilitate sunt, așadar, foarte mici. Este știut faptul că un calculator de bord recunoaște doar motorul original al mașinii. În caz contrar, va fi necesară o resoftare ce vine cu alte costuri. Sunt și cazuri în care s-a recurs la instalarea unui alt computer de bord, pentru a recunoaște un alt motor decât pe cel montat în fabrică;
  • În spiritul unui mediu înconjurător mai curat, segmentarea motorului este recomandată datorită faptului că piesele auto defecte sunt reciclate. Prin urmare, impactul asupra mediului este unul pozitiv.

În concluzie, sperăm să nu trebuiască să apelezi la o segmentare de motor. Totuși, în cazul în care se întâmplă asta, tocmai ai aflat că situația nu este chiar atât de neagră. Problemele mecanice depistate se pot rezolva la costuri decente și cu piese auto de calitate, care să restabilească performanțele mașinii tale.

Sursa foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)