autovit.ro
B SECTIUNI

Ce faci dacă iți găsești locul de parcare ocupat?

Locurile de parcare reprezintă o problemă frecventă în marile orașe. În decursul ultimilor ani, numărul de mașini a crescut exponențial cu numărul de locuitori. În lipsa unei infrastructuri adecvate, tot mai mulți șoferi își găsesc locul de parcare ocupat de alt autovehicul. 

Este important ca, în acest caz, să încerci să contactezi posesorul autovehiculului sau să iei legătura cu instituțiile de stat avizate. Legea parcării permite sancționarea acestor persoane de către organele de poliție avizate. Nu este indicat ca posesorul locului de parcare să deterioreze autovehiculul staționat neregulamentar sau să acționeze folosind un comportament agresiv împotriva persoanei vinovate.

În caz contrar, acesta va suporta consecințele pentru acțiunile sale. Avarierea unui autovehicul este sancționată prin lege cu privare de libertate pentru o perioadă de până la doi ani. De asemenea, acesta va suporta cheltuielile reparației autovehiculului.

Apelează șoferul pentru loc parcare ocupat

Cea mai eficientă metodă pentru a elibera locul de parcare propriu este contactarea șoferului. De cele mai multe ori, acesta va lăsa într-un suport pe bordul mașinii numărul său de contact. Astfel, posesorul locului de parcare îl poate contacta dacă dorește să-și parcheze autovehiculul.

În cazul în care observi un afiș postat pe parbrizul mașinii prin care șoferul te înștiințează că revine în aproximativ 5 minute și dacă îți permite timpul, este recomandat să aștepți. De asemenea, dacă autovehiculul staționează cu luminile de avarie pornite, poți fi sigur că proprietarul se va întoarce în cel mai scurt timp.

În unele cazuri, posesorul autoturismului parcat neregulamentar poate lăsa o persoana care să aștepte în interiorul acestuia. Astfel, poate fi anunțat cu ușurință să revină la autoturism dacă proprietarul locului de parcare solicită eliberarea spațiului destinat autovehiculului personal.

👉Alegerea unui autovehicul este o decizie importantă din viața oricărei persoane. Platforma Autovit.ro îți oferă o gamă variată de automobile second-hand. Accesează site-ul nostru, care îți oferă o experiență de cumpărare sigură și plăcută, și alege modelul cel mai potrivit pentru tine.

Contactează poliția locală pentru loc parcare ocupat

În cazul în care conducătorul autovehiculului nu lăsat un anunț în care să specifice durata ocupării locului de parcare sau numărul personal de telefon, este indicată apelarea Poliției Locale. Astfel, poți anunța ocuparea abuzivă a locului tău de parcare. Unele persoane încalcă frecvent regulile de parcare, iar legea permite sancționarea acestui comportament. 

👉Un element esențial în viața fiecărui șofer este efectuarea unei parcări laterale perfecte cu spatele. Aceasta poate fi realizată cu ușurință prin intermediul a 9 pași simpli. Dacă dorești să afli detalii despre etapele corecte pentru a realiza o parcare perfectă, accesează Parcarea laterala cu spatele – pasii pentru parcarea perfecta.

În câteva minute, după solicitare, un echipaj de poliție se va deplasa la locul faptei pentru a constata problema. Pentru ca agenții Poliției Locale să poată lua măsurile adecvate, aceștia vor solicita documentele care dovedesc deținerea respectivului loc de parcare. Pentru a ușura această procedură, se recomandă păstrarea documentelor de acest tip în torpedoul autovehiculului.

După această etapă, agenții de poliție pot aplica următoarele sancțiuni:

  • aplicarea unui avertisment;
  • atribuirea unei amenzi;
  • ridicarea autoturismului.

În cazul ridicării autovehiculului, posesorul va fi sancționat cu două amenzi. Prima este atribuită pentru ridicarea autovehiculului și se calculează în funcție de masa totală maximă autorizată a autoturismului. Astfel, șoferul va plăti o sumă de:

  • 200 de lei, în cazul autoturismelor cu masa totală maximă autorizată pana la 5 tone, inclusiv;
  • 270 de lei, pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată peste 5 tone.

A doua amendă va fi atribuită pentru transportul autovehiculului. Aceasta este de aproximativ:

  • 150 lei pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată până la 5 tone, inclusiv;
  • 200 lei, în cazul autoturismelor cu masa totală maximă autorizată peste 5 tone.

Taxa de depozitarea a autovehiculului este de aproximativ 150 de lei pe zi. Aceste tarife pot varia în funcție de localitate și de legile adoptate în cadrul acesteia. Posesorul autovehiculului va fi înștiințat de Poliția Locală despre motivul ridicării, costurile acesteia și locul din care autoturismul poate fi recuperat.

ridicare masini

Este esențial, în calitate de posesor al locului de parcare, să îți menții calmul și să eviți:

  • blocarea autovehiculul parcat;
  • vandalizarea autoturismului;
  • atribuirea de agresiuni fizice sau verbale împotriva persoanei care a ocupat locul de parcare.

👉Ești în căutarea unor piese de schimb pentru autoturismul tău? Platforma Autovit.ro deține un număr impresionant de dealeri profesioniști, care oferă o gamă largă de piese de schimb pentru toate tipurile de autovehicule.

Sancțiuni pentru loc de parcare ocupat

Legea permite, în cazul de blocare parcare privată, sancționarea persoanelor de către organele de poliție avizate. Conform legii 273/2020, autorităților locale le este permisă ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar. Decizia aceasta poate fi adoptată de către agenții de poliție locală în cazul în care mașina este parcată într-un spațiu neamenajat sau pe un loc de parcare plătit.

Amenda și ridicarea autovehiculului sunt două sancțiuni care se cumulează. Sancțiunea pentru parcarea mașinii într-un loc neamenajat (pe trotuar) sau pentru ocuparea abuzivă a locului de parcare al altei persoane variază între 200 și 2500 de lei.

👉Ești în căutarea unui autovehicul cu dotări de top? Accesează noua secțiune de autoturisme noi de pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, și optează pentru unul dintre modelele tale preferate. Alegerea unui autovehicul perfect pentru tine este elementul care aduce strălucire fiecărei zi la volan.

Sancțiuni în cazul vandalizării autovehiculului

Dacă o persoană vandalizează un autoturism parcat pe locul de parcare atribuit, aceasta va fi acuzată de infracțiunea de distrugere și poate fi pedepsită cu privare de libertate pentru o perioadă de până la doi ani. 

Sancțiunea se aplică în cazul:

  • îndoirii sau ruperii ștergătoarelor de parbriz;
  • deteriorării caroseriei;
  • tăierii cauciucurilor.

Legea parcării specifică aplicarea unor pedepse cu închisoarea între 3 luni și 2 ani pentru persoanele care distrug, degradează sau aduc în stare de neîntrebuințare un bun aparținând altei persoanei. Astfel, pentru aplicarea acestor sancțiuni nu este necesară deteriorarea masivă a autovehiculului. De asemenea, persoana care a deteriorat automobilul va suporta costurile de remediere ale acestuia.

Găsirea locului de parcare ocupat este o problemă autohtonă a marilor orașe. În acest caz, este recomandată abordarea problemei cu răbdare și prin mijloace legale. Prima etapă constă în contactarea persoanei care a ocupat în mod necorespunzător locul de parcare. Dacă nu a lăsat numărul de telefon sau un anunț, se recomandă apelarea serviciului de Poliție Locală. După verificarea actelor doveditoare ale deținerii locului de parcare, agenții Poliției Locale pot sancționa persoana responsabilă. În cazul avarierii autovehiculului parcat neregulamentar, persoana vinovată riscă să fie sancționată conform legii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)