autovit.ro
B SECTIUNI

Ce sunt emisiile de carbon: legislație și standarde europene

Efectele schimbărilor climatice se fac simțite tot mai mult, de la an la an, iar secetele, valurile de căldură, ploile torențiale și chiar inundațiile sunt manifestări care ne dau indicii importante asupra creșterii emisiilor de carbon. Acumularea acestora în atmosfera planetei duce la încălzirea globală, un fenomen cu potențial distructiv, ce provoacă ridicarea nivelului mării, creșterea acidității apei oceanelor și afectarea iremediabilă a biodiversității. România este unul dintre statele care și-au asumat eforturile de a obține neutralitatea, din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, până în anul 2050, prin semnarea Acordului de la Paris. 

Documentul, ratificat de 195 de state, a stabilit limitarea creșterii încălzirii globale cu maximum 1,5 grade Celsius, un demers ce poate fi atins doar prin investiții în producerea de energie regenerabilă și în creșterea eficienței energetice a factorilor ce generează emisiile. La nivel european, traficul rutier este responsabil pentru 72% din totalul emisiilor de carbon emanate prin acțiunea mijloacelor de transport, iar acesta este segmentul care trebuie să răspundă cel mai repede schimbărilor. Anul 2050 a fost stabilit de autoritățile europene ca termen-limită pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 60%, în comparație cu cele ale anului 1990. Mașinile și camionetele trebuie să se conformeze unor criterii ecologice tot mai stricte, ce sunt determinate prin intermediul amprentei de carbon. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce legislație reglementează emisiile de CO2
Care sunt pașii stabilirii normei de poluare
Cum se verifică nivelul emisiilor unui automobil
Care sunt standardele europene de emisii
Care sunt nivelurile de referință pentru 2025 și 2030

Ce legislație reglementează emisiile de CO2

Implementată începând cu 1 ianuarie 2013, schema EU ETS are drept scop promovarea demersurilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel european. Regulamentul a stabilit 53 de produse, din 21 de sectoare industriale, pentru care s-au determinat indicatori de referință ai nivelului maxim de emisii poluante, pe baza fluxurilor de combustibil utilizat, a celor de energie termică, precum și pe baza emisiilor generate în procesul de producție. Autoritățile competente din fiecare țară a Uniunii Europene sunt sprijinite de Comisia Europeană în procesul de interpretare și aplicare a regulilor schemei, prin alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. 

România participă la această schemă începând cu 1 ianuarie 2017, iar alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră prin Planul Național de Alocare are rolul de a recompensa fiecare MWh de energie verde produsă din surse regenerabile cu un număr de certificate verzi. Pentru a încuraja cumpărarea mașinilor cu emisii de CO2 scăzute, autoritățile europene au impus regulamentul CE n.r 443/2009, care stabilește standardele de performanță cu privire la emisiile pentru autoturisme noi. Acesta prevede ca fiecărei mașini puse în vânzare să îi fie atribuită o etichetă cu informații privind emisiile de CO2 și consumul de carburant. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOUTILITARE

Ce legislatie reglementeaza emisiile de carbon

Care sunt pașii stabilirii normei de poluare

În cazul în care dorești să achiziționezi un automobil rulat și vrei să stabilești gradul de poluare al acestuia, este nevoie să te deplasezi la o reprezentanță a Registrului Auto Român. Acolo vei completa o cerere de consultanță cu datele autovehiculului, la care vei atașa o copie după cartea de identitate a acestuia, o copie a certificatului de conformitate al mașinii, precum și documentul de înmatriculare. În cazul în care nu te poți prezenta personal la sediul instituției, ai posibilitatea de a expedia documentele pe adresa de email a acesteia sau prin fax ori de a mandata o persoană care să se ocupe de întregul proces. 

Cum se verifică nivelul emisiilor unui automobil

Folosită pentru contabilizarea emisiilor de carbon, ce pot genera efectul de seră, amprenta de carbon reprezintă un instrument folosit nu doar în cazul automobilelor, ci al oricărui tip de produs sau serviciu cu potențial poluant. Verificarea acestui parametru are ca obiectiv introducerea pe piață a automobilelor cu impact redus asupra mediului înconjurător și oferă beneficiul de a putea îmbunătăți permanent emisiile de dioxid de carbon, monitorizarea și revizuirea punctelor critice ale unui produs sau serviciu. Standardele după care se stabilește amprenta de carbon sunt SO/TS 14067, ce stabilește cerințele și liniile directoare în privința emisiei gazelor de seră, precum și GHG Protocol, criteriul pentru contabilizarea și raportarea ciclului de viață al produselor. Procesul de stabilire a amprentei de carbon se desfășoară în mai mulți pași:

  • evaluarea documentelor aferente studiului cu privire la amprenta de carbon;
  • analiza la fața locului, cu ajutorul unui software specific de analiză;
  • revizia tehnică, realizată de tehnicieni specializați, în cadrul unei proceduri de audit;
  • reînnoirea certificatului anual, printr-un audit specific.

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

Cum se verifică nivelul emisiilor unui automobil

Care sunt standardele europene de emisii

Standardele cu privire la nivelurile de emisii poluante corespunzătoare automobilelor au fost adoptate începând cu anul 2002, cu scopul de a reduce nivelurile de oxizi de azot, de monoxid de carbon și de particule în suspensie din aerul pe care cu toții în respirăm. Primul standard a fost Euro 1, iar de-a lungul anilor, prin înăspriri succesive ale criteriilor și standardelor aferente, s-a ajuns la etalonul Euro 6. Un studiu al Societății Producătorilor și Comercianților de Automobile din Marea Britanie arată că măsurile impuse la nivel european au dus la scăderea cu 63% a emisiilor de dioxid de carbon, din 1993 și până în 2107. Cu toate acestea, Uniunea Europeană apreciază că reducerea nivelurilor de emisii poluante nu a fost suficientă, iar acest lucru, deoarece condițiile de condus din viața reală nu corespund celor evidențiate în cazul testelor de laborator. 

Care sunt nivelurile de referință pentru 2025 și 2030

Data de 17 decembrie 2019 a adus standarde mai stricte de emisii de CO2, în urma unui acord încheiat între reprezentanții Președinției Consiliului UE și ai Parlamentului Uniunii Europene. Potrivit noilor norme, s-a stabilit că autoturismele și camionetele noi vor emite, în medie, cu 15% mai puțin CO2 în 2025. Pentru anul 2030, au fost stabilite țintele de 37,5%, iar această valoare se va diminua cu 31% în cazul camionetelor. Etalonul la care se raportează autoritățile europene este reprezentat de emisiile de CO2 ale mașinilor și camionetelor în anul 2021. 

Măsurile de mai sus sunt derivate din politicile fixate la nivel mondial cu privire la climă, iar avantajul lor pe termen lung este avansarea către tehnologiile curate, care să ofere un transport cu vehicule hibride sau integral electrice.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)