autovit.ro
B SECTIUNI

Ce taxe avem de plătit când călătorim în străinătate?

Atunci când călătorim spre Europa cu maşina proprie trebuie să ne aşteptăm la plata unor taxe, indiferent că vorbim despre vignete săptămânale, despre taxe pentru trecerea peste anumite poduri, prin tuneluri sau pentru plata parcurgerii autostrăzilor. Cei care îşi programează vacanţe la ski în timpul anotimpului rece sau la mare pe timpul verii trebuie să ia în calcul aceste cheltuieli, care pot să devină destul de importante dacă se parcurg distanţe mari. Mai jos îţi prezentăm câteva din taxele pe care pe poţi întâlnii şi cum poţi să le plăteşti din timp pentru a-ţi uşura călătoria.

 

Ce sisteme de taxare există?

Taxele sunt fie plătite în avans, prin achiziţionarea unei viniete, fie plătite în momentul trecerii , în funcţie de distanţa parcursă pe respectivul tronson. Adiţional, în multe ţări, se pot percepe taxe suplimentare în momentul trecerii pe poduri (ex. Grecia), prin tunele (ex. Franţa) sau trecători montane (ex. Austria).

 Cât de mult costă?

Nu există costuri fixe, iar taxele pentru tuneluri şi puncte de trecere diferă destul de mult de la ţară la ţară. În Elveţia, spre exemplu, vinieta pe un an de zile costă 33 de euro, în timp ce în Ungaria se plăteşte o taxă mult mai piperată, de 153 de euro. La punctele de taxare din Italia şi Franţa, parcurgerea a 100 km de autostradă este taxată cu aproximativ cinci euro. Preţurile exacte pot fi găsite pe internet, spre exemplu pe site-ul clubului automobilistic german adac.de sau pe site-ul tolltickets.com. Din magazinul online al acestora se pot chiar achiziţiona viniete, plata făcându-se cu cardul sau prin PayPal.

 

vignete elvetiaCum se plătesc taxele?

Vinietele, spre exemplu pentru Austria, Ungaria sau Bulgaria, trebuie plătite în avans cu prima ocazie (de obicei la vamă, la prima benzinărie întâlnită sau online) şi lipite pe interiorul parbrizului. Taxele plătite în funcţie de distanţa parcursă sau cele de trecere se plătesc la punctele de intrare sau de ieşire de pe autostrăzi, sau la accesul în tunele/trecători/poduri. Plata se face cu numerar sau cu cardul.

 Ce se întâmplă în caz de neplată?

Dacă eşti prins fără vinietă în străinătate, trebuie să te pregăteşti pentru o cheltuială serioasă, de multe ori mai scumpă decât sejurul în sine. Spre exemplu, în Austria, amenda este de 300 de euro, în timp ce în Slovenia poţi plăti chiar şi 800 de euro.

28 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)