
Fie că este vorba de uleiul uzat care provine de la motor, de filtre folosite sau de acumulatorii care au ieşit din uz, fiecare şofer adună de-a lungul timpului sau are nevoie să arunce o grămadă de articole nefolositoare. Însă, multe dintre acestea sunt adevărate bombe ecologice pentru mediu, mai ales dacă sunt aruncate la coşul de gunoi. Iată mai jos ce putem şi ce nu putem arunca la gunoi?
1. Acumulatorul maşinii
De obicei, la achiziţie, magazinele aplică o taxă de 10% din valoarea acumulatorului nou în cazul în care acumulatorul vechi nu este predat la schimb. Predarea acumulatorilor uzaţi la centrele de colectare sau la magazin (când se cumpără unul nou) este obligatorie. Asta se întâmplă deoarece acumulatorii auto conţin foarte mult plumb şi acid sulfuric. Dacă se deteriorează carcasa de plastic, acumulatorii devin extrem de periculoşi.
2. Uleiul de motor
Întrucât uleiul ars este foarte nociv pentru piele, cât şi pentru mediul ambiant, este recomandat ca schimbarea uleiului să se facă într-un atelier de service. Acestea asigură şi reciclarea uleiului uzat. Pentru reciclarea uleiului schimbat în garaj trebuie să vă adresaţi unui centru specializat. Uleiul de motor este letal pentru vieţuitoarele acvatice, iar contactul cu pielea trebuie evitat pe cât posibil. În caz de contact, clătiţi foarte repede şi bine cu apă şi săpun.
3. Lichid de frână
Lichidul de frână nu trebuie amestecat sub nicio formă cu alte lichide, cum ar fi uleiul. Acesta trebuie colectat în ambalajul original şi predat la o unitate de service sau la un centru de colectare a substanţelor periculoase. Lichidul de frână este foarte dăunător pentru sănătate şi nu tebuie să intre în contact cu pielea. Recipientele care conţin lichid de frână trebuie colectate la centre specializate sau le serviceuri auto.
Fie că este vorba despre catalizatorul maşinii sau despre filtrul de particule, acestea trebuie reciclate corespunzător într-un centru specializat. În special catalizatorul merită reciclat deoarece el conţine materiale preţioase şi se pot obţine sume de bani în schimbul său. Aceste două componente devin periculoase doar în momentul în care este deschis filtrul catalitic.
5. Lichidul de răcire
Lichidul de răcire este în esenţă un amestec de glicol şi apă, dar este contamnat în timpul funcţionării motorului cu ulei şi alte substanţe. Din această cauză, trebuie colectat şi reciclat corespunzător la un centru specializat. Lichidul de răcire nu pune probleme mari dar, după schimbare, acesta nu trebuie deversat în mediul înconjurător.
6. Filtrul de polen
Filtrul de polen pentru habitaclu este fabricat din plastic şi viscoză şi poate conţine în plus carbon activ. Pericolul pentru sănătate şi mediu este destul de redus, astfel că arncarea acestuia la coşul de gunoi este permisă. Filtrul de habitaclu, cu sau fără carbon activ, nu pune probleme pentru mediu şi poate fi aruncat la gunoi.
Colectarea acestor materiale la centrele specializate sau la punctele de service este foarte importantă pentru protejarea mediului înconjurător. Deşi nu pare că impactul unor asemenea produse este semnificativ, în timp, efectele pot fi foarte dăunătoare. În plus, nu este deloc dificil să aplici ceea ce scrie mai sus pentru a proteja mediul înconjurător.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.