![](https://www.autovit.ro/blog/wp-content/uploads/2025/02/kit-auto-2236345577-672x442.jpg)
Pentru orice șofer, siguranța rutieră este o prioritate, dar există și alte aspecte importante de care trebuie să ținem cont, atunci când suntem pe drum. Unul dintre acestea este kitul de siguranță auto, un set de echipamente care poate face diferența între o situație de urgență rezolvată cu succes și una riscantă.
Conform legislației românești, toți conducătorii auto trebuie să dețină în autovehicul un kit de siguranță complet, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi semnificative.
În acest articol, vom detalia echipamentele necesare în kitul auto, ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea și cum să te asiguri că ai totul la îndemână, atunci când pornești la drum. Iată ce trebuie să ai în mașină, pentru a fi în siguranță și a evita amenzile:
- Kitul de siguranță: cum să fii pregătit pentru drum lung
- Perioada de valabilitate a trusei medicale și a extinctorului
- Ce trebuie să ai în mașină iarna?
Kitul de siguranță: cum să fii pregătit pentru drum lung
Te întrebi ce trebuie să ai în mașină, pe drumurile publice? În primul rând, kitul de siguranță. Acesta este un set de echipamente care ajută șoferii și pasagerii, în cazul unui accident rutier, al unei defecțiuni a vehiculului sau al unor situații de urgență. Iată ce e necesar să ai în mașină, conform legislației în vigoare:
Triunghi reflectorizant
Triunghiul reflectorizant este unul dintre cele mai importante echipamente din kitul de siguranță. Acesta trebuie să fie folosit pentru a semnaliza o oprire de urgență pe drumurile publice, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte.
Triunghiul reflectorizant ajută la prevenirea altor accidente, alertând ceilalți participanți la trafic despre prezența unui vehicul oprit pe marginea drumului.
Trusă medicală de prim ajutor
Trusa medicală este o dotare obligatorie la autoturisme. Aceasta trebuie să conțină materiale necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident sau răniri minore.
Conținutul exact al trusei medicale este reglementat de legislația rutieră și trebuie să includă diverse tipuri de bandaje, plasturi sterili, pansamente, fașe, șervețele dezinfectante, foarfecă, mănuși de protecție și o folie izotermă. Este important ca trusa să fie omologată și să se afle într-o stare bună de funcționare.
Extinctor
Extinctorul este necesar pentru a face față unui posibil incendiu care ar putea izbucni în urma unui accident sau a unei defecțiuni la sistemul electric al vehiculului. Extinctoarele auto trebuie să fie omologate și să respecte anumite standarde de calitate. În general, acestea sunt de tipul celor pe bază de pulbere și trebuie să aibă o capacitate minimă de 1 kilogram.
Reguli speciale pentru autovehiculele de peste 3,5 tone
În plus față de regulile menționate mai sus, legislația impune șoferilor de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să dețină un echipament suplimentar: o vestă reflectorizantă.
Aceasta trebuie să fie vizibilă și accesibilă, astfel încât șoferul să o poată pune rapid, în caz de oprire forțată pe drum. Vesta reflectorizantă ajută la prevenirea accidentelor, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută sau în cazul opririi pe drumuri cu trafic intens.
Autovit face constant eforturi pentru ca experiența de cumpărare să fie safe. Descoperă oferta de autoturisme de pe platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști.
Perioada de valabilitate a trusei medicale și extinctorului
Un aspect la care mulți șoferi nu sunt atenți este perioada de valabilitate a trusei medicale și a stingătorului. Chiar dacă aceste echipamente sunt prezente în vehicul, dacă sunt expirate, șoferii riscă amenzi.
De exemplu, pansamentele și materialele din trusa medicală au dată de expirare, iar un stingător care nu mai este în termenul de valabilitate nu va mai fi eficient, în cazul unui incendiu.
Pentru a evita această situație, este recomandat să verifici periodic, cel puțin o dată pe an, data de expirare a trusei medicale și a stingătorului. În cazul în care aceste echipamente au expirat, trebuie înlocuite imediat; altfel, vei risca sancțiuni.
Verificări în trafic
Este cunoscut faptul că autoritățile rutiere efectuează frecvent controale în trafic. Pe lângă verificarea documentelor obligatorii, cum ar fi permisul de conducere, asigurarea și talonul, uneori, polițiștii pot verifica și prezența echipamentelor de siguranță în mașină.
Aceste controale se desfășoară nu doar pe drumurile publice din orașe, ci și pe autostrăzi și drumuri naționale.
Dacă un șofer este oprit de poliție și nu are la îndemână kitul de siguranță sau dacă trusa medicală și extinctorul sunt expirate, autoritățile pot aplica sancțiuni, care variază în funcție de gravitatea situației.
Amenzi pentru nerespectarea legii
Conform legislației rutiere din România, șoferii care nu dețin kitul de siguranță sau care au echipamente expirate riscă amenzi semnificative. În cazul în care ești oprit de poliție și nu ai în mașină triunghiul reflectorizant, trusa medicală sau extinctorul, riști o amendă între 660 și 825 de lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte de penalizare.
De asemenea, șoferii care nu respectă aceste reglementări pot fi sancționați cu puncte de penalizare, iar în cazuri mai grave, pot fi supuși unor sancțiuni suplimentare, cum ar fi reținerea permisului de conducere sau suspendarea acestuia pentru o perioadă determinată.
Pe Autovit ai în orice moment acces la zeci de mii de anunțuri auto. Găsește accesoriile și piesele de care ai nevoie pentru autovehiculul tău. Descoperă categoria piese din oferta Autovit.
Pe lângă faptul că este o cerință legală, kitul de siguranță auto are un rol crucial în prevenirea accidentelor și în asigurarea unui răspuns rapid, în situații de urgență. Un triunghi reflectorizant poate salva vieți, în caz de oprire de urgență pe drumuri aglomerate sau pe timp de noapte, iar trusa medicală poate face diferența în cazul unei accidentări minore sau mai grave.
În plus, extinctorul poate preveni extinderea unui incendiu, oferindu-le șoferilor șansa de a interveni rapid, înainte ca flăcările să se propage. Aceste echipamente sunt esențiale nu doar pentru a respecta legea, ci și pentru a proteja viața și siguranța celor din jur.
După ce ai achiziționat o mașină rulată, este necesară transcrierea acesteia. Află din acest articol care sunt documentele necesare pentru înmatriculare auto second-hand și ce presupune procesul de transcriere auto!
Ce trebuie să ai în mașină iarna?
Iarna a venit cu tot cu provocările sale, iar drumurile pot deveni mai imprevizibile decât oricând. Temperaturile scăzute, zăpada, ghețușul și vremea schimbătoare sunt doar câțiva dintre factorii care pot face ca o simplă călătorie să devină un adevărat test pentru mașină și șoferi.
În această perioadă, mai mult ca oricând, e important să fii pregătit pentru orice situație, astfel încât să îți protejezi siguranța și confortul. Iată ce trebuie să ai în mașină, în sezonul rece:
Redresor auto
Un redresor auto este un aparat esențial pe timpul iernii, mai ales atunci când te afli într-o călătorie lungă sau dacă mașina stă mult timp în parcarea de acasă. Temperaturile extrem de scăzute pot duce la probleme serioase cu bateria, mai ales dacă aceasta este mai veche. Așadar, un redresor te poate ajuta să pornești mașina chiar și în condiții de frig extrem.
Dacă pornești la drum lung, este recomandat să ai unul în portbagaj, astfel încât să fii sigur că nu vei rămâne blocat pe undeva, din cauza unei baterii descărcate. Asigură-te că alegi un redresor de calitate, care să te sprijine în momentele de nevoie.
Cauciucuri de iarnă în stare bună
Anvelopele de iarnă sunt absolut esențiale pentru siguranța ta pe drumuri, în sezonul rece. Dacă nu știi când trebuie schimbate cauciucurile, cel mai bine este să ceri părerea unui mecanic, dar nu risca niciodată să circuli cu anvelope uzate, chiar dacă sunt de iarnă.
Anvelopele trebuie să aibă un profil de minimum 4 milimetri pe întreaga circumferință. Circulând cu anvelope uzate pe drumuri înghețate sau cu zăpadă, îți pui în pericol nu doar siguranța ta, ci și pe a celorlalți participanți la trafic.
Lanțuri antiderapante și nisip
În timpul iernii, este posibil să întâlnești carosabil acoperit de zăpadă sau înghețat, chiar și pe drumurile principale. Condițiile meteo pot fi imprevizibile, iar orele de călătorie pot juca un rol important.
Dacă planifici o excursie la munte sau călătoria te duce pe drumuri mai puțin circulate, lanțurile antiderapante și sacii de nisip pot face diferența între o ieșire fără incidente și una periculoasă. Acestea sunt indispensabile în asemenea situații și îți pot oferi siguranță, pe drumurile înzăpezite.
Fie că îți place să mergi la snowboard, fie la pescuit, poți folosi un portbagaj pentru schiuri în orice sezon, întrucât oferă mult spațiu de depozitare. Descoperă în acest articol cum sa alegi cutia portbagaj potrivita pentru tine.
Lichid pentru curățarea parbrizului
Înainte de a pleca la drum, verifică nivelul lichidului pentru curățarea parbrizului și asigură-te că ai suficient în rezervor și o cantitate suplimentară în portbagaj. Amestecul de apă, zăpadă și murdărie se poate transforma într-un obstacol serios în vizibilitatea ta, mai ales dacă ești pe autostradă sau în spatele altor mașini.
În cazul în care te afli într-o zonă îndepărtată și te trezești că rămâi fără lichid pentru parbriz, îți poate fi extrem de greu să continui călătoria în siguranță. Așadar, nu subestima importanța acestui detaliu și fii pregătit cu o rezervă de lichid.
Am văzut ce trebuie să ai în mașină, pentru a fi în siguranță pe șosele. Verifică periodic dacă ai toate echipamentele necesare în autovehicul și asigură-te că sunt în stare bună de funcționare.
Ignorarea acestor reguli poate duce nu doar la amenzi, ci și la riscuri majore, în cazul unui incident pe drum. Investește timp și atenție pentru a verifica echipamentele de siguranță, astfel încât să fii pregătit pentru orice situație de urgență.
Surse foto:Shutterstock,Shutterstock,Shutterstock
![Pavlicheanu Alexandru](https://autovitblogro.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2023/05/alex_pavlicheanu_autor_autovit.png)
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.