autovit.ro
B SECTIUNI

Ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de identitate a mașinii

Dintre toate actele pe care un șofer trebuie să le dețină, atât pentru a înscrie în circulație un vehicul, cât și pentru a-l radia, cartea de identitate a vehiculului este cel mai important. Aceasta a fost impusă în anul 2000, prin Ordonanța de Guvern nr. 78, iar începând cu anul 2016, este emisă într-un nou format, pentru a putea furniza informații suplimentare autorității de înmatriculare. 

Cartea de identitate a vehiculului este emisă de Registrul Auto Român și are rolul de a certifica omologarea unei mașini și conformitatea acesteia în raport cu toate condițiile tehnice necesare unei circulații sigure pe drumurile publice. În rândurile de mai jos, trecem în revistă acțiunile pe care le ai la dispoziție, în cazul pierderii acestui act foarte important. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce se găsește într-o carte tehnică auto

Cartea de identitate a vehiculului se prezintă ca un formular în patru pagini și are formatul A4. În acest document se regăsesc informații despre identitatea proprietarului, detalii necesare identificării mașinii și date tehnice. Folia de securitate, aplicată pe anumite rubrici ale cărții de identitate, are rolul de a zădărnici tentativele de falsificare a acesteia. Este recomandat ca acest act să fie păstrat într-un loc sigur, la care doar proprietarul mașinii are acces. Pentru protecția îndelungată a cărții de identitate, este nevoie ca aceasta să fie stocată într-o mapă impermeabilă sau chiar într-o cutie metalică, având rezistență la incendiu.

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOUTILITARE

Cum obtii si cat costa duplicatul de carte identitate auto

Cum obții și cât costă duplicatul de carte identitate auto

În cazul în care ai constatat că ai pierdut cartea de identitate a vehiculului sau dacă ți-a fost furată, va trebui să te adresezi celei mai apropiate secții de Poliție. Astfel, documentul va fi înregistrat ca atare, iar folosirea acestuia în scopuri neautorizate, pentru înscrierea frauduloasă în circulație a unui vehicul, va deveni imposibilă. 

După acest demers, este nevoie ca șoferul să solicite, la Registrul Auto Român, eliberarea unui duplicat al acestui document. Prețul pentru eliberare CIV este de 200 de lei, iar vizita la RAR nu trebuie programată. Începând cu luna iulie 2018, este nevoie ca, la solicitarea eliberării documentului, să te prezinți cu automobilul pentru care a fost eliberat documentul al cărui duplicat îl soliciți. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

Ce documente mai sunt necesare

Ce documente mai sunt necesare

Concomitent cu plata taxei de eliberare a unei noi cărți de identitate, va trebui să depui și o cerere de eliberare a unui nou document. Aceasta se va completa pe propria răspundere și va fi semnată în prezența unui angajat al Registrului Auto Român. În plus, vei mai prezenta un dosar alcătuit din următoarele documente:

  • cartea de identitate;
  • actul de vânzare-cumpărare al automobilului, în cazul în care solicitantul documentului nu figurează ca deținător;
  • împuternicire notarială, în cazul persoanelor juridice sau al celor care nu au calitatea de deținător al automobilului.

Eliberarea unui duplicat după cartea de identitate a vehiculului este un proces ce poate să dureze chiar și o singură zi. Cu o bună pregătire a actelor necesare, vei avea garanția obținerii actului dorit, în cel mai scurt timp.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)