Mașinile second-hand se dovedesc a fi, în continuare, o soluție convenabilă, atât pentru șoferii începători, care doresc să-și perfecționeze stilul de conducere, cât și pentru cei care vor să facă economii. Oferta este bogată, iar doritorii pot alege modelul preferat dintr-o mare varietate de vehicule.
Atunci când dorești să cumperi o mașină second-hand, detaliile sunt extrem de importante. Ar trebui să te interesezi ce acte sunt necesare pentru cumpararea masinii, să faci toate verificările necesare și să programezi un test de drum, astfel încât să știi că ai făcut cea mai bună alegere. Ce se întâmplă însă după achiziționarea vehiculului? Îți prezentăm în continuare pașii pentru a porni la drum cu noua ta mașină.
#1 Transferul de proprietate – înmatricularea autoturismului second-hand
Înainte de toate, trebuie să știi că, potrivit legislației în vigoare, înmatricularea autovehiculului trebuie făcută în termen de 30 de zile de la data cumpărării.
- Semnarea contractului de vânzare-cumpărare – primul pas în vederea înmatriculării este semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Prin intermediul acestuia, vânzătorul certifică transferul dreptului de proprietate asupra mașinii către noul proprietar, în schimbul sumei agreate. De asemenea, vânzătorul va trebui să confirme în scris pe talon, sub semnătură, faptul că înstrăinează autovehiculul și să menționeze data tranzacției.
- Înregistrarea datelor tale în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – procedură pe care va trebui să o finalizezi în termen de 90 de zile.
- Radierea mașinii – următorul pas este radierea mașinii de pe numele fostului proprietar și declararea ei pe numele tău, în vederea impozitării. Aceste lucru îl poți face la direcția locală de taxe și impozite de care aparții, în decurs de 30 de zile.
- Încheierea unei polițe de asigurare RCA – este o condiție necesară. Prețul unei astfel de asigurări poate diferi, în funcție de anumite criterii: vârsta conducătorului auto, puterea motorului, capacitatea sa cilindrică sau marca mașinii. Cea mai simplă metodă de a afla cât vei plăti este să consulți calculator RCA online, care, pe baza datelor introduse, îți va oferi toate informațiile necesare și cea mai ieftină asigurare RCA disponibilă pe loc.
- Plata taxei pentru certificatul de înmatriculare – aceasta se poate face fie online, numerar la casieriile Trezoreriei Statului sau prin virament bancar.
- Depunerea actelor necesare înmatriculării la DRPCIV (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări) – tot aici achiți la ghișeu și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare. Dacă dorești să verifici stadiul în care se află dosarul de înmatriculare sau emiterea certificatului, poți accesa online aceste date pe linkurile puse la dispoziție de către DRPCIV.
- Efectuarea inspecției tehnice periodice la Registrului Auto Român (RAR) – pentru înmatricularea unei mașini second-hand achiziționată în străinătate
În cazul în care nu ai timp suficient pentru toate aceste formalități, poți apela la serviciile unei firme specializate, care, contra unei sume moderate, îți poate aduce certificatul de înmatriculare mult mai rapid și fără bătaie de cap.
#2 Înlocuirea anvelopelor
Chiar dacă ai făcut o verificare temeinică a istoricului autovehiculului înainte de cumpărare, este recomandat ca după achiziție să apelezi la serviciile unui mecanic autorizat, pentru o inspecție amănunțită, care să scoată la iveală eventualele defectele ascunse. El îți va spune ce piese trebuie înlocuite și-ți va recomanda cele mai bune opțiuni.
Este recomandat să schimbi anvelopele, mai ales dacă gradul de uzură al acestora este evident. Chiar dacă bugetul tău este limitat, poți alege să cumperi cauciucuri second-hand, însă nu mai vechi de doi ani. Dacă autovehiculul nu vine echipat cu două seturi de anvelope – de vară și de iarnă – este indicat să faci o investiție și să le achiziționezi pe cele care lipsesc.
👉 Dacă ești în căutarea unor anvelope pentru mașina ta, nu uita că site-ul Autovit.ro, platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști, îți oferă o gamă variată de cauciucuri. Intră în secțiunea Anvelope și alege-le pe cele mai potrivite pentru autoturismul tău!
#3 Verificarea sistemului de frânare
Unul dintre factorii importanți ai siguranței rutiere este modul în care este întreținut sistemul de frânare. O verificare amănunțită a acestuia este, așadar, indispensabilă, ferindu-te de pericole atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Alege să achiziționezi plăcuțe și discuri de frână de bună calitate, chiar dacă cele cu care a venit echipată mașina nu par uzate. Vei mări, astfel, fiabilitatea și siguranța la rulare a mașinii.
#4 Revizia sistemului de climatizare
Indiferent de anotimpul în care ai cumpărat mașina, aerul condiționat trebuie să funcționeze ireproșabil. Pentru a-l menține funcțional în parametri normali, apelează la serviciile unui atelier specializat pentru igienizarea sistemului, completarea agentului de răcire sau înlocuirea lui totală.
#5 Achiziționarea accesoriilor necesare autovehiculului
Conform legislației actuale, există câteva accesorii care nu pot lipsi din inventarul unui autovehicul, iar lipsa lor se poate solda cu amenzi contravenționale și puncte de penalizare. Acestea sunt: două triunghiuri reflectorizante de avarie, trusa medicală și stingătorul pentru incendii, ultimele două în termenul de valabilitate și omologate auto.
De aceea, dacă mașina pe care tocmai ai cumpărat-o nu are kitul de siguranță auto sau acesta este incomplet, va trebui să achiziționezi elementele lipsă și să ai grijă întotdeauna să le înlocuiești atunci când termenul de valabilitate expiră.
De asemenea, dacă vei dori să pleci la drum cu un copil, nu uita să adaugi și un scaun special pentru cel mic, astfel încât acesta să fie protejat în timpul călătoriei.
#6 Înlocuirea filtrelor, a uleiului și a fluidelor
Chiar dacă mașina pe care tocmai ai cumpărat-o este în stare tehnică bună, s-ar putea, totuși, să fie nevoie de schimbarea consumabilelor.
Pentru a evita complicațiile și neplăcerile, este bine să schimbi filtrele mașinii, chiar dacă vânzătorul ți-a dat asigurări că ele au fost înlocuite de curând. Nu sunt foarte costisitoare și vei preîntâmpina neajunsurile care s-ar putea ivi.
De asemenea, pentru că nu poți ști cu exactitate când anume a fost înlocuit uleiul ultima oară și dacă s-a folosit marca recomandată de producătorul mașinii, este preferabil să faci chiar tu acest lucru.
👉 Dorești să schimbi filtrele mașinii tale second-hand? Intră pe site-ul Autovit.ro, unde găsești o ofertă variată de piese de schimb, accesează secțiunea Filtre și alege-le pe cele de care are nevoie mașina ta!
#7 Verificarea suspensiei, a direcției și a sistemului de iluminare
Dacă nu ai mai condus modelul de mașină pe care l-ai cumpărat, este recomandat să ceri mecanicului din service o verificare amănunțită a suspensiei și a direcției, deoarece sunt cazuri în care acestea pot avea defecte ascunse, trecute neobservate la testul de drum.
Un control amănunțit este necesar și în cazul sistemului de iluminare si semnalizare auto, mai ales că acesta este reglementat prin lege și are o importanță deosebită în siguranța autovehiculului.
Schimbă becurile arse sau care nu funcționează în parametri normali și reglează corect fasciculul farurilor.
#8 Curățarea profesională a mașinii
După ce toate reviziile și verificările noii tale mașini s-au încheiat, poți trece la curățarea și spălarea ei. Îți recomandăm să folosești serviciile unui atelier cu personal specializat, care îți va curăța profesional tapițeria și va da o nouă strălucire caroseriei.
Poți personaliza interiorul după preferințe, folosind diferite covorașe, un suport pentru telefon sau lumini ambientale de interior. Mașina ta arată ca nouă și este gata de drum.
Alegerea și cumpărarea unei mașini second-hand înseamnă nu doar atenție la detalii și verificări amănunțite, ci și respectarea legislației și întocmirea tuturor formalităților necesare post-achiziție. Sperăm că sfaturile și informațiile pe care ți le-am dat te vor ajuta să te bucuri în siguranță și confort de noua ta achiziție.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.