
Anotimpul rece este principalul moment cand ne dorim ca mașina noastră să fie echipată cu un sistem de tracțiune integrală. Zăpezile mari, tracțiunea redusă sau imposibilitatea de a parca în anumite locuri de fac să ne dorim un plus de tracțiune. Mai jos analizăm piața mașinilor second-hand pentru a vedea care sunt cele mai accesibile modele care oferă tracțiune integrală, indiferent că vorbim de SUV-uri, break-uri sau sedanuri. Singurul criteriu utilizat este ca modelul să fie mai nou de anul 2008.
În zona sumei de 6.500 de euro avem mai multe opțiuni de SUV-uri provenite de la producători din Coreea. Astfel, se poate achiziționa un Kia Sorento cu motorul diesel de 2,5 litri, unul nu prea rafinat și destul de zgomotos. Totuși, acesta dezvoltă 170 CP, suficienți pentru a propulsa SUV-ul coreean într-o manieră plăcută. Altă opțiune este reprezentată de Hyundai Santa Fe, cu un diesel de 2,2 litri sub capotă, care dezvoltă 141 CP. Acesta este mai economic, dar se descurcă cu greutate datorită masei mari a mașinii. Destul de rar apar pe piață SsangYong Kyron, care are sub capotă un diesel de 2,7 litri de proveniență Mercedes-Benz, care dezvoltă 150 CP. Pentru toate aceste modele trebui avută în calcul cilindreea de peste 2,0 litri, care impune un impozit anual destul de ridicat. Rulajul lor variază de la 120.000 km la 160.000 km, însă pentru un SUV este mult mai important cum a fost întreținut și ce fel de piese au fost utilizate pentru reparații. La un preț ușor mai ridicat există și Nissan Pathfinder, cu diesel 2.5 dCI sub capotă.
Din gama SUV-urilor de dimensiuni mai mici avem de ales între Hyundai Tucson cu un diesel de 2,0 litri sub capotă sau chiar Dacia Duster, dar cu motorul 1.6i pe benzină, care însă consumă în anumite situații de trafic destul de mult.
Ca alternative la SUV-uri există break-uri precum Skoda Octavia II, care oferă un sistem de tracțiune integrală de tip Haldex, destul de eficient pentru a aduce un plus subtanțial de tracțiune. Totuși, prețul unui astfel de model este de peste 7.500 de euro. Pentru un un buget ușor mai ridicat există și modele precum Subaru Legacy, Chevrolet Captiva sau Dacia Duster, toate cu motoare diesel destul de economice.
Chiar dacă pe timp de iarnă tracțiunea integrală pare un avantaj greu de ignorat este important de știut că acesta aduce un plus de greutate pentru mașină, ceea ce se traduce prin performanțe mai slabe și un consum mai mare. Dacă ținem cont că zăpada este prezentă doar câteva săptămâni pe an s-ar putea ca tradiționala tracțiune pe o singură punte să fie soluția recomandată.