autovit.ro
B SECTIUNI

Cele mai comune capcane de care să te ferești la achiziția unei mașini second-hand

Cele mai comune capcane sau, mai pe românește, cele mai comune țepe auto second-hand sunt reprezentate de kilometrajul modificat, istoricul falsificat, iar în cazuri mai grave, autoturisme furate sau cu acte false. Din păcate, pe piața second-hand se mai strecoară și oameni de rea-credință.

Asta nu înseamnă că nu a la dispoziție toate pârghiile să te ferești de probleme și să faci o afacere cu o mașină bună la un preț la fel de bun. Află cum să cumperi în siguranță și în cunoștință de cauză. 

Cele mai comune țepe auto second-hand

Pe piața auto din România se tranzacționează anual sute de mii de mașini second-hand. Unde există cerere, vor apărea mereu și oferte „de nerefuzat”. Samsarii auto găsesc tot timpul metode prin care să vină cu prețuri sub nivelul pieței. Ai putea fi atras de așa-zise oportunități, dar, înainte de a cumpăra, cel mai indicat este să începi să-ți pui întrebări. Un preț foarte mic este un prim semnal de alarmă, deoarece oferta ar putea ascunde o capcană sau chiar mai multe. 

Pentru o achiziție reușită, este recomandat să te orientezi spre vânzători de bună credință sau dealeri autorizați, care să-ți poată pune la dispoziție istoricul complet și toate actele mașinii. De asemenea, este de preferat să optezi pentru mașini second-hand cu garanție de la dealer profesionști, chiar dacă prețul acestora va fi mai mare. 

Pe AUTOVIT.RO găsești peste 30.000 de anunțuri de autoturisme rulate, pentru care poți consulta istoricul complet, kilometrajul și dotările. În plus, la mașinile de pe site există și rubrica Indicatorul de preț, cu ajutorul căreia poți face comparația cu alte anunțuri similare din ultimele 12 luni. 

Vezi 👉 toate anunțurile pentru Opel Insigna  

tepe auto

Probleme la perfectarea actelor auto

Perfectarea actelor auto este cel mai important pas în achiziționarea unei mașini rulate. În cazul în care documentele sunt contrafăcute, te-ai putea alege cu un autoturism pe care nu vei putea să-l folosești sau unul care îți va pune viața în pericol. 

Mașini avariate grav și vândute ca „funcționale”

Una dintre practicile întâlnite destul de frecvent în cazul samsarilor este aceea de a achiziționa mașini avariate grav, pe care mai apoi le repară și le vând ca și cum ar fi perfect funcționale. Din păcate, legislația din România nu-i obligă pe proprietarii de mașini considerate daună totală să le trimită la casat. Aceștia le pot vinde samsarilor pe sume mai mari decât cele oferite de centrele de dezmembrări. 

În cazul unor astfel de autoturisme, actele sunt în regulă. O verificare mai amănunțită a istoricului de accidente va scoate la iveală, însă, probleme foarte grave. O mașină a cărei structură de siguranță a fost afectată îți poate pune viața în pericol. Există, de asemenea, și autoturismele „clonate”, realizate din mai multe mașini avariate. Acestea pot avea documentele de la o mașină și caroseria sau motorul de la altele.  

Mașini furate și scoase la vânzare

O altă practică, de data aceasta 100% ilegală, este aceea folosită de grupurile infracționale. Există cazuri în care infractorii închiriază mașini pe termen lung și întocmesc apoi documente false pentru a le vinde. Aceste autoturisme apar în bazele de date ale Poliției ca fiind furate abia după perioade lungi de timp, în care se pot schimba mai mulți proprietari. 

Ce înseamnă perfectarea actelor auto și cum le verifici

Dacă ai găsit mașina dorită, perfectarea actelor auto presupune mai mulți pași destul de clari. Trebuie să urmezi câteva reguli stricte: 

  • Asigură-te că actele auto sunt originale, iar pe cartea de identitate și talon apare numele persoanei care îți vinde mașina;
  • Nu cumpăra niciodată o mașină care are doar talon și o singură cheie;
  • Asigură-te că seriile trecute în acte corespund cu cele ale mașinii;
  • Verifică dacă mașina este declarată furată;
  • Nu plăti înainte de a face toate verificările de mai sus. 

Descoperă 👉 ofertele noastre Toyota RAV4

verificari auto

Taxe cumpărare auto second-hand: de ce să te ferești

La capitolul taxe cumpărare auto second-hand, o capcană este reprezentată de eludarea TVA-ului. Statisticile arată că bugetul de stat a pierdut peste un miliard de lei (aproximativ 200 de milioane de euro) doar în ultimii cinci ani. 

Eludarea TVA-ului se face în special la mașinile aduse din afara țării. În mod normal, autoturismele achiziționate din alte state ar trebui omologate la RAR, iar la prețul facturat în afară ar trebui să se aplice cota de TVA de 19%.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Fie mașinilor li se pune doar o marjă de profit pentru care se percepe TVA, fie se fac acte succesive pe mai multe firme-fantomă. Pentru cumpărători există riscul ca ANAF să suspende posibilitatea de înmatriculare.

Cum verifici istoricul unei mașini second-hand

Așadar, înainte de a face achiziția, este indicat să verifici istoricul unei mașini second-hand. Numărul de identificare sau VIN-ul (seria de șasiu) îți oferă informații prețioase despre kilometraj, istoricul de service, cel al accidentelor, lista proprietarilor și multe alte informații utile. Acest raport se poate obține cu ajutorul CarVertical, partner Autovit.ro. Opțiunea acestei verificări detaliate a istoricului este disponibilă pentru orice anunț auto. Rapoartele CarVertical sunt foarte detaliate și se bazează pe tehnologia blockchain, ceea ce înseamnă că sunt imposibil de falsificat.

Simpla introducere a codului VIN îți va oferi detalii și fotografii cu daunele suferite de o mașină de-a lungul timpului. Prețul unui raport este de aproximativ 10 euro/mașină (sub 50 de lei), pentru un pachet ce include informații pentru trei autoturisme. Este o variantă excelentă pentru orice cumpărător care a ajuns deja la o listă scurtă de posibile achiziții și vrea să aleagă cea mai bună variantă. 

Acestea sunt cele mai comune capcane de care să te ferești la achiziția unui autoturism second-hand. Sperăm ca informațiile să îți fie de folos.  

Vezi 👉 toate anunțurile pentru Audi A1

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)