
Din pacate, din ce in ce mai multi oameni se prevaleaza de anumite motive, mai mult sau mai putin “medicale”, pentru a evita purtarea centurii de siguranta. Iar unii chiar incearca tot felul de artificii pentru a “pacali” sistemul sonor de avertizare al masinii. Asta pentru ca nu constientizeaza ca purtarea centurii poate face diferenta dintre viata si moarte, in cazul nefericit al unui accident. Asa ca as vrea sa demontam cateva dintre miturile legate de purtarea “optionala” a centurii de siguranta.
Este adevarat ca exista o categorie de persoane care din motive medicale pertinente nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta. Insa aceste persoane trebuie sa posede neaparat un certificat eliberat de catre medicii din orice unitate sanitara, in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act. Iar lista bolilor pentru care purtarea centurii de siguranta nu este obligatorie este urmatoarea:
– sindroame hemoragipare;
– sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
– leucemii acute si cronice;
– mielom multiplu;
– limfoame maligne;
– ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
– status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
– by-pass extraanatomic axilo-femural;
– pace-maker cardiac recent montat;
– afectiuni acute ale sanului;
– obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.
In rest toti ceilalti pasageri sunt obligati sa poarte centura de siguranta atunci cand autoturismul se afla in mers, doua exceptii logice fiind femeile gravide si soferii de taxi. Dar sa revenim la miturile cele mai des auzite in legatura cu purtarea centurii de siguranta…
Mitul 1: In taxi nu trebuie neaparat sa porti centura de siguranta. Total fals pentru ca scutirea prevazuta in lege se refera strict la soferul autoturismului care presteaza servicii de taximetrie, nu la pasageri. Iar cum taxi-ul este un autoturism, rezulta clar ca si clientii sunt obligati sa poarte centura de siguranta.
Mitul 2: Pasagerii de pe bancheta nu sunt obligati sa poarte centura. Gresit pentru ca de la 1 ianuarie 2007, Romania este tara membra UE, iar directivele europene prevad clar ca centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii din masina. Mai mult, daca pasagerii de pe bancheta nu poarta centura, acestia risca sa fie vatamati grav in situatia unui accident.
Mitul 3: Centura de siguranta nu este necesara in oras. Nici acest mit urban nu este adevarat… Pentru ca desi vitezele de deplasare sunt evident mai reduse in oras decat in mediul extraurban, posibilitatea unui accident este la fel de ridicata, iar impactul la o viteza maxima de 50 km/h poate fi letal. Si nu conteaza daca esti sau nu un sofer atent si disciplinat, pentru ca poate gresi altcineva in locul tau. Asa ca si pe distante scurte este obligatorie folosirea centurii de siguranta.
Mitul 4: In caz de impact, centura de siguranta te tine captiv in masina. Pai acesta este chiar motivul principal al purtarii centurii de siguranta. Si asta pentru ca cele mai mari sanse de supravietuire le au persoanele care nu au fost proiectate in afara masinii, prin geamuri. Mai mult, echipele de interventie si descarcerare cunosc cel mai bine procedurile de scoatere fara riscuri a persoanelor dintr-un autovehicul avariat.
Mitul 5: Avertizorul sonor al centurii de siguranta poate fi “pacalit”. Din pacate acest lucru este posibil, insa implica multe riscuri. Pentru ca este “pacalit” doar avertizorul sonor de cuplare al centurii, iar in situatia declansarii airbagului urmarile pot fi catastrofale. Asa ca cei care recurg la astfel de metode ar trebui sa fie constienti ca in situatia unui accident, chiar si la viteze reduse, vor avea numai de regretat.
Voi mai stiti si alte astfel de “mituri” legate de purtarea centurii de siguranta?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.