autovit.ro
B SECTIUNI

Cifra octanică: ce este și cum alegi benzina în funcție de valoarea ei

Să fie de 95, de 98 sau de 100? Dacă încă mai porți semnul de începător pe parbriz și pe lunetă, cu siguranță îți pui această întrebare de fiecare dată când oprești la benzinărie. Cifra octanică simbolizează rezistența la autoaprindere a combustibilului, iar valoarea ei influențează modul în care se comportă motorul mașinii. În ciuda miturilor pe care le vei auzi de la șoferii cu mai mulți ani de permis, dar fără cunoștințe tehnice de mecanic, nu vei mări performanțele mașinii doar dacă vei alimenta cu benzină de cifră octanică mare. Așadar, care este importanța acestui factor de diferențiere a tipurilor de benzină? Pentru cei care urmăresc buna funcționare a automobilului pe termen lung, există motive importante pentru a cunoaște cifra octanică recomandată fiecărui model în parte.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

După ce metodă se calculează cifra octanică
Ce tipuri de benzină există pe piață
Cum alegi carburantul în funcție de motorul mașinii

După ce metodă se calculează cifra octanică

Odată cu evoluția automobilului, lumea s-a confruntat cu probleme noi, care necesitau ajutorul experților. Primele motoare pe benzină manifestau pierderi de putere și o funcționare neliniară. Cauzate de autoaprinderea prematură a benzinei și de detonarea amestecului compus din aer și benzină, defazat față de funcționarea propulsorului, problemele acestea erau cauzate de formularea rudimentară a primilor carburanți. 

Nevoia de carburant performant a determinat apariția unui standard în funcție de care să fie determinate clar performanțele și proprietățile conferite de tipurile de benzină. Folosită încă din anii ’20 ai secolului trecut, cifra octanică este o valoare ce definește rezistența benzinei la detonație, proces care are loc în camera de ardere a tuturor motoarelor cu aprindere prin scânteie. 

Etalonul folosit pentru a determina comportamentul benzinei este un amestec dintre heptan și izooctan, hidrocarburi cu proprietăți aflate la extreme, din punctul de vedere al rezistenței la autoaprindere. Pentru a face comparația dintre acest amestec și orice tip de benzină, în condiții de laborator, se utilizează un motor standardizat.

În general, agregatul de testare are un singur cilindru, iar spre deosebire de un motor convențional, parametrii de funcționare ai acestuia variază, în funcție de mai multe standarde de testare valabile pe plan mondial. În Europa, ne raportăm la metoda de testare (CO/R), care supune carburantul la o turație de 600 rpm, pentru a putea determina valori ale cifrei octanice cuprinse între 95 și 100. 

Vezi categoria noastră de ▶️ AUTOUTILITARE

 Dupa ce metoda se calculeaza cifra octanica

Ce tipuri de benzină există pe piață

Odată ce ai oprit mașina lângă pompa de alimentare, vei observa că ai la dispoziție cel puțin două tipuri de benzină. În general, cea cu o cifră octanică ridicată este promovată drept carburant orientat către performanță, atât din punctul de vedere al comportamentului mașinii, cât și al consumului mediu. Dincolo de strategiile folosite de fiecare brand ce activează pe piața produselor petroliere, este util să știi care este modul în care diferitele tipuri de carburanți influențează funcționarea motorului și durata de viață a mașinii, pe termen lung. 

Benzina cu cifră octanică 95: acest tip de carburant este potrivit pentru toate motoarele cu aprindere prin scânteie. Datorită metodelor moderne de rafinare și aditivilor din conținutul său, acest tip de benzină respectă normele de poluare recente și este conform inclusiv cu standardul Euro 6. Conținutul redus de hidrocarburi aromatice și benzen, alături de lipsa sulfului, conferă benzinei cu cifră octanică 95 bune proprietăți de volatilitate. 

Benzina cu cifră octanică 98/99: oferit ca alternativă la benzina standard, acest tip este promovat de stațiile de alimentare drept factor de îmbunătățire a performanțelor motorului. În conținutul său intră, suplimentar, o serie de aditivi specifici. Indiferent de acest lucru, caracteristicile tehnice măsurabile sunt identice cu cele enumerate mai sus.

Benzina cu cifră octanică 100: văzut de majoritatea șoferilor drept combustibilul perfect pentru un condus în regim sportiv, acest tip de carburant are, în realitate, beneficii de altă natură. Mai exact, prin compoziția lui specială, ce include biocomponenți și aditivi, acesta previne formarea depunerilor în circuitul motorului și reduce riscul apariției zonelor de coroziune. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOTURISME

Cum alegi carburantul in functie de motorul masinii

Cum alegi carburantul în funcție de motorul mașinii

Nu vei găsi în cartea de identitate a mașinii informații despre cifra octanică recomandată pentru mașina ta, dar aceasta este ștanțată sau marcată cu ajutorul unui abțibild pe interiorul capacului bușonului. În orice caz, în principiu, cu cât mașina are un an de fabricație mai apropiat de momentul în care ai achiziționat-o, cu atât mai recomandat este să folosești un carburant cu cifră octanică ridicată, respectiv de 98 sau de 100. 

Nu îți vei satisface, astfel, nevoia de a rula cu viteze ridicate și de a avea demaraje fulminante, ci vei veni în întâmpinarea raportului de compresie ridicat, tipic motoarelor moderne, ce reclamă o detonare precisă și bine sincronizată cu mișcarea pistoanelor. Dacă ai un vehicul cu vechime apreciabilă sau chiar unul de colecție, nu este nevoie, neapărat, să optezi pentru benzină cu cifră octanică mare, mai ales că prețul acesteia, per litru, este mai mare decat cel al benzinei obișnuite. 

Cei care țin la mașina lor trebuie să fie atenți la multe detalii, iar tipul combustibilului este unul dintre cele importante. Informațiile de mai sus îți vor risipi o mulțime de dileme legate de întreținerea automobilului.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)