
Lumea auto trăiește vremuri mai mult decât interesante, iar numărul de modele electrice pe care producătorii le lansează pe piață crește vertiginos de la un an la altul. Deși privite pe alocuri cu scepticism, mașinile cu zero emisii de carbon devin din ce în ce mai accesibile, iar noul Citroën Ami este cea mai bună dovadă în acest sens. Încadrat drept cvadriciclu, modelul surprinde prin designul îndrăzneț, dar mai ales prin prețul de achiziție: 6.000 de euro. Disponibil și la închiriere, în Franța, Citroën Ami poate fi condus în schimbul a 40 de euro pe zi, chiar și de șoferii cu vârsta de 16 ani și fără permis de conducere. În cazul în care numele acestui model îți sună familiar, Ami face apel la una dintre legendele producătorului francez, celebra citadină lansată în 1961, ale cărei linii au fost preluate subtil de neobișnuitul cvadriciclu.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce detalii ascunde designul neconvențional
Privit din față, noul Ami arată ca un kei car japonez. Privit din spate, arată aproape la fel ca atunci când îi vezi partea frontală. Aceasta nu este doar o impresie, pentru că felul în care se prezintă acest model trădează căile prin care Citroën a reușit să obțină un preț atât de mic per exemplar. Fața și spatele mașinii sunt identice, până la linia suprafeței vitrate. Până și diametrul stopurilor și al farurilor este același, iar portiera de pe partea șoferului se deschide în sens opus față de cea a pasagerului, dintr-un motiv simplu: cele două componente, de asemenea, sunt identice. Este clar că modelul cu o lungime sub cea a unui Smart Fortwo, de exemplu, se adresează exclusiv aglomerației urbane. Adresat unei clientele tinere și entuziaste, Ami va putea fi personalizat printr-o gamă largă de capace pentru roți sau abțibilduri pentru plafon, montanți, respectiv caroserie.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Care sunt caracteristicile tehnice ale modelului
Pentru un model 100% electric, Citroën Ami surprinde prin greutatea de 485 kg, cu bateria atașată, dar acest număr pare mult mai firesc atunci când afli că lungimea modelului este de 2,41 m, iar lățimea nu depășește 1,39 m. Apropo de baterie, aceasta are o capacitate de 5,5 kWh, iar motorul electric pune la bătaie 6 kW. La prima vedere, aceste valori par motivul perfect pentru care Ami concurează, mai degrabă, cu motoscuterele sau cu trotinetele electrice, mai ales că poate primi la bord doi pasageri.
Totuși, viteza maximă de 45 km/h și autonomia de 70 km îți dovedesc faptul că nu ai nevoie de o uzină sub capotă, pentru a te mișca prin oraș ca peștele în apă. Dimensiunile ultracompacte ale cvadriciclului nu garantează doar ușurință de a-l parca. Agilitatea este una dintre marile promisiuni ale lui Ami, iar la acest capitol, cifrele sunt din nou de partea lui. Roțile de 14”, dispuse în cele patru colțuri, garantează o rază de bracare de 7,20 metri, cu ajutorul căreia cvadriciclul se va descurca onorabil în fața unui model de clasă compactă.
Un Renault Megane, un Volkswagen Golf sau un Opel Astra, mașini prezente la tot pasul în mediul urban, vor avea nevoie de cel puțin 11 metri pentru a face o întoarcere între două trotuare. Un aspect ce nu poate fi neglijat, în condițiile în care locurile de parcare libere sunt tot mai greu de găsit în marile orașe, iar un vehicul circulă rareori încărcat la capacitatea maximă.
Mai mult, Ami beneficiază de centrul de greutate foarte jos, tipic unei mașini electrice, datorat amplasării bateriei în podea. Aceasta va putea fi încărcată în trei ore, atât de la o stație amplasată într-un spațiu public sau într-o parcare, cât și de la o priză casnică, de 220 V. Cablul de alimentare este stocat chiar în habitaclu, în dreptul portierei pasagerului. Pentru exterior, Ami poate fi comandat cu pachetul + My Ami POP, care aduce jante cu accente portocalii și un spoiler discret deasupra lunetei, respectiv + My Ami VIBE, cu inserții gri și bare longitudinale pe plafon.
Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE
Ce vei descoperi în habitaclu
Prima impresie pe care o vei avea, imediat ce te vei așeza în noul Ami, va fi aceea de spațiu generos. Suprafața vitrată a modelului are un procent de 50% din totalul mașinii, iar acest calcul implică și plafonul panoramic. Scaunul șoferului este reglabil pe lungime, iar spațiul de depozitare din spatele celor doi ocupanți este completat de o nișă plasată la picioarele pasagerului, unde poate fi așezată o servietă. Deși nu este dotat cu instalație de aer condiționat, iar deschiderea geamurilor se face manual, pe verticală, Ami dispune de o aerotermă, pentru un minimum de confort, în zilele mohorâte. Pe bordul spartan al cvadriciclului tronează un suport pentru telefonul mobil și… cam atât, dar tot pachetul propus de Ami este inclusiv o alternativă la transportul în comun. Cu toate acestea, interiorul modelului nu este nicidecum unul monoton, iar personalizarea acestui spațiu se poate face în nu mai puțin de șapte versiuni grafice. Viitorii posesori de Citroën Ami pot alege, pentru accentele de culoare ale interiorului, dintre patru opțiuni: gri, albastru, oranj și kaki.
Noul Citroën Ami este la fel de simpatic precum cel din anii ’60, dar deschide o nouă eră a mobilității urbane. Cu o tehnologie simplă, dar practică, acest cvadriciclu le va face cu ochiul multor posesori de mașini citadine cu motor de până în 1.000 cmc.
Credit foto: Citroën

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.