
Într-o lume în care mașinile fără instalație de aer condiționat au devenit o adevărată raritate, opțiunea pentru climatizarea automată devine pasul înainte cel mai logic, pentru cei care își doresc mai mult confort la volan. Cu toate că merită pe deplin să fie considerat un echipament modern, climatizarea automată a fost folosită de General Motors încă din 1964, când sistemul Cadillac Comfort Control conecta, în premieră, instalația de răcire și încălzire a mașinii cu un termostat. Patru ani mai târziu, sistemul de aer condiționat automat intra în dotarea standard a modelului Ambassador, produs de compania American Motors.
Astăzi, doar pe nivelurile de echipare de buget, ale câtorva modele accesibile, la rândul lor, nu poate fi comandată, nici măcar opțional, climatizarea automată. Cu un preț care se adaugă substanțial la costul de achiziție inițial, acest echipament este un atu important de care poți profita în momentul în care vrei să pui mașina în vânzare pe piața second-hand. În rândurile de mai jos, lămurim particularitățile acestui sistem și clarificăm modurile în care se folosește climatizarea automată în funcție de perioada anului.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce aduce în plus climatizarea automată
Cum se folosește climatizarea automată
Cum se întreține acest sistem
Ce aduce în plus climatizarea automată
Cunoscut popular sub numele de Climatronic, datorită popularității modelelor Volkswagen echipate cu aer condiționat automat, acest tip de climatizare nu este doar un element oarecare, din lista cu dotări opționale. Confortul sporit, adus de acest tip de climatizare, vine din simplitatea utilizării, dar mai ales din eficiența aparte în a echilibra temperatura din habitaclu, la un nivel relaxant pentru toți pasagerii.
Spre deosebire de aerul condiționat manual, a cărui temperatură este imposibil de determinat, cel automat oferă precizie, datorită display-ului care indică instantaneu valoarea în grade Celsius. Senzorii din habitaclu, absenți în cazul unei instalații clasice de climatizare, ajută sistemul de aer condiționat automat să calibreze fluxul de aer și funcționarea compresorului, astfel încât temperatura selectată de șofer sau de pasagerii din spate, în funcție de modelul mașinii, să se mențină la un nivel constant.
Mai mult, există chiar și un senzor solar al instalației de aer condiționat, care monitorizează intensitatea și direcția razelor ce vizează direct habitaclul mașinii. Un alt avantaj, adus de aerul condiționat automat, este reprezentat de ușurința cu care poți combate aburirea geamurilor. Acesta majorează, fără intervenție externă, cantitatea de aer care este direcționată către parbriz și către geamurile laterale, la o temperatură optimă pentru asigurarea vizibilității pentru șofer și pasageri.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum se folosește climatizarea automată
Cel mai recomandat mod de utilizare a climatizării automate este „Auto”, pentru că folosește în mod optim fluxul și temperatura aerului în habitaclu. Totuși, există câteva particularități după care trebuie să te ghidezi înainte de a porni climatizarea, în funcție de anotimp.
Pe timp de vară
Este deja cunoscută recomandarea de a păstra aerul condiționat la o temperatură care să nu difere de cea exterioară cu mai mult de 10 grade Celsius. Acest fapt este benefic pentru sănătatea pasagerilor, dar și pentru durabilitatea sistemelor mașinii. Creșterea drastică a consumului de combustibil nu mai este o realitate în cazul modelelor echipate cu instalații moderne de aer condiționat.
Compresoarele moderne au capacitatea de a-și regla automat puterea, pe baza informațiilor primite de la senzori. Pentru a te asigura că folosești corect climatizarea, alege să nu o pornești imediat după introducerea cheii în contact, ci după plecarea de pe loc, iar în cazurile în care temperatura de afară este excesivă, se recomandă chiar ținerea geamurilor deschise pentru câteva momente, în scopul de a ușura circulația aerului în habitaclu.
Vara, pe timp de ploaie, geamurile laterale se vor aburi cu mare ușurință, cu un efect imediat asupra vizibilității. Aceasta este o consecință a obiceiului mai puțin inspirat de a închide aeratoarele individuale, cu iluzia că aerul va fi redirecționat suplimentar către parbriz. Climatizarea automată este gândită din start pentru o ventilare uniformă a geamurilor, indiferent de condițiile climaterice.
Pe timp de iarnă
Cu toții avem tendința de a considera că folosirea aerului condiționat, simplu sau automat, este incompatibilă cu anotimpul rece. În realitate, însă, sistemul va activa compresorul atunci când va detecta un nivel prea mare de umezeală, pentru ca geamurile să poată fi dezaburite. Expirația pasagerilor, dar și prezența hainelor groase și încălțămintei de iarnă vor activa rapid senzorul de umiditate din interiorul automobilului. Cu un compresor angrenat în procesul de încălzire a habitaclului, propulsorul ajunge mai repede la temperatura optimă de lucru.
Astfel, intensitatea aerotermei va scădea imediat ce aerul cald va pătrunde exact prin acele aeratoare care sunt esențiale. Astfel, datorită eficienței cu care acest sistem este gândit să funcționeze chiar și iarna, consumul de combustibil nu va sări de valorile obișnuite cu mai mult de un litru. Pentru o acțiune mai rapidă a climatizării automate în sezonul rece, este recomandat să utilizezi frecvent funcția de recirculare și să activezi modul Sync, ce aduce ambele zone la aceeași temperatură.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Cum se întreține acest sistem
Anduranța instalației de aer condiționat manual nu este singurul scop al unei bune întrețineri. Șoferii și pasagerii care suferă de alergii sau de astm cunosc cel mai bine importanța filtrelor curate, precum și a senzorilor perfect funcționali. O mașină echipată cu un asemenea sistem de climatizare trebuie să aibă parte de vizite frecvente la service, de o verificare atentă a tuturor componentelor și, atunci când este nevoie, de o dezinfecție, respectiv de o înlocuire a filtrului de aer. Intervențiile se impun mai ales la ieșirea din sezonul rece, când circuitele instalației sunt predispuse apariției mucegaiului și acțiunii polenului.
Informațiile de mai sus te pot convinge să alegi climatizarea automată fără teama că vei crește vertiginos consumul de combustibil. Fie că ești în căutarea unui anumit model de autoturism, fie că vrei să pui unul la vânzare, prezența unei instalații de aer condiționat automat este, de fiecare dată, un avantaj.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.