Puțin cunoscută șoferilor din țara noastră până în urmă cu ceva ani, conducerea defensivă a început să fie aleasă de tot mai mulți dintre deținătorii de flote comerciale, pentru angajați. În același timp, numărul conducătorilor auto care realizează importanța unor cursuri de conducere mai aplicate decât cele de la școala de șoferi este, și el, în creștere.
Mai mult, luna ianuarie a anului 2022 a prilejuit promulgarea legii 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin introducerea cursurilor de conducere defensivă şi de prim-ajutor pentru obținerea permisului sau pentru ridicarea suspendării acestuia.
Dacă motivele enumerate mai sus ți se par suficiente pentru a lua în calcul un curs de conducere defensivă, iată în ce constau acestea.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Ce înseamnă conducere defensivă
Conducerea defensivă este o practică de conducere a automobilului orientată către reducerea pericolelor. Prin aplicarea unor tehnici specifice, șoferul va stăpâni mai bine automobilul, va preveni incidentele ce pot degenera în coliziuni și chiar va reuși să scadă costurile de utilizare a mașinii. Aceasta, pentru că un stil de condus predictibil și constant menajează piesele de schimb și duce la un consum mai mic de carburant.
Conduita preventivă este un concept oarecum vag, ce vorbește, pe larg, despre adaptarea vitezei la condițiile de drum sau despre respectarea semnelor de circulație. Conducerea preventivă este instrumentul practic prin care noi toți ne putem asigura că ne mărim șansele de a ajunge cu bine la destinație.
Cum anume? Printr-o învățare activă a manevrelor specifice care mențin mașina pe suprafața de rulare și care maximizează șansele evitării unui impact.
Nu în ultimul rând, vorbim și despre o serie de obiceiuri bune la volan, pe care un șofer responsabil trebuie să și le însușească. Acestea includ reglarea corectă a volanului, oglinzilor și a scaunului, folosirea fără excepție a semnalizatorului sau anticiparea manevrelor celorlalți participanți la trafic, pentru a nu ne lăsa surprinși de manevrele bruște.
Vezi categoria noastra de ▶ PIESE
Care sunt principalele reguli de conducere defensivă
În cadrul cursurilor de conducere defensivă, șoferii care doresc să-și perfecționeze abilitățile intră în contact cu o serie întreagă de moduri noi în care vor aborda automobilul și procesul de conducere. Unele dintre principiile conducerii defensive nu se regăsesc printre regulile de circulație, dar le completează foarte firesc. Printre acestea se numără recomandări precum cele de mai jos:
Regula celor două secunde: aceasta implică păstrarea unei distanțe echivalente cu parcurgerea drumului timp de două secunde, până la mașina din față. Pentru a te asigura că aplici corect regula, vei alege un reper fix și vei număra în minte cele două secunde, după ce mașina din față ajunge în fața obiectului. Poți alege un stâlp, un pom sau un vehicul parcat pe marginea drumului.
Regula fermoarului: în situația în care două benzi se comasează într-una singură sau în care avem o intersecție aglomerată, marcată cu indicatorul „Cedează trecerea”, soluția nu este întotdeauna aceea ca doar vehiculele cu prioritate să-și continue deplasarea. Pentru ca tot procesul să decurgă lin, trebuie ca, din fiecare dintre părți, să pătrundă pe rând câte una dintre mașinile care participă la trafic.
Evitarea efectului de turmă, pe autostradă: la fel ca pe orice alt segment de drum, și pe autostradă este nevoie de aplicarea regulii celor două secunde, dar aici avem de-a face cu un risc specific. Atunci când rulăm în paralel cu un vehicul a cărui viteză nu este mult mai mare, vom avea tendința de a accelera. Manifestată de fiecare participant la trafic, această tendință îi face pe șoferi să se împingă unul pe celălalt și să scurteze nefiresc distanța dintre vehicule.
Controlul mașinii în derapaj: subvirarea se produce prin alunecarea părții frontale, în timp ce supravirarea implică derapajul părții posterioare. În fiecare dintre aceste situații, se recomandă acțiuni diferite. Subvirarea se va contracara prin reducerea treptată a vitezei, cu grijă, astfel încât roțile să nu se blocheze, pentru ca puntea față să-și recupereze aderența. Supravirarea va necesita acțiunea inversă: accelerare și menținerea roților pe direcția de mers.
Condusul prin zăpadă: balansul față-spate este cea mai sigură cale de a pleca de pe loc atunci când parcarea este înzăpezită. Turatul motorului și învârtirea roților în gol nu va duce decât la formarea gheții sub roți. Este important să nu reduci viteza în caz de derapare, ci să dozezi grijuliu accelerația și să menții traiectoria mașinii. Mașina trebuie să fie curățată foarte bine la nivelul geamurilor, farurilor și stopurilor, iar rezervorul trebuie să fie mai mereu plin, pentru scenariile care implică blocaje în zăpadă.
Atenția la drum: Codul Rutier sancționează folosirea telefonului mobil, dar asta nu înseamnă că sistemele handsfree nu te pot distrage de la drum. O conversație precipitată poate să îți abată atenția de la celelalte mașini sau de la semnele de circulație. De asemenea, este foarte periculos să consumi alimente sau băuturi în timpul condusului.
Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE
Cum decurge un curs de conducere defensivă
Orice curs de conducere defensivă se bazează pe două componente-cheie: partea teoretică și partea aplicată. În prima dintre acestea, cursanții vor intra în contact cu principiile de bază, pe baza suportului pe care îl furnizează fiecare școală de conducere defensivă.
Pe circuit se vor desfășura cursurile practice, pe un traseu de conducere defensivă în cadrul cărora vor fi exersate manevrele de evitare a accidentelor, pe diferite suprafețe de rulare și chiar cu mașini ale căror roți din spate sunt libere sau contravirează. De asemenea, unele școli de conducere defensivă pun la dispoziția cursanților simulatoare în care pot exersa ieșirea dintr-o mașină răsturnată.
În cazul în care simți că ai putea stăpâni mașina mai bine decât o faci deja, e cazul să te gândești serios la un curs de conducere defensivă. Cu informațiile de mai sus, ai o imagine mai clară asupra oportunității acestei decizii.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.