autovit.ro
B SECTIUNI

Conducerea unui autovehicul împrumutat: ce spune legea și când ai nevoie de împuternicire auto

Împrumutarea unui autovehicul este o situație frecvent întâlnită, indiferent că este vorba despre un prieten, un membru al familiei sau un coleg de muncă. Poate că ți s-a defectat mașina și ai nevoie să o împrumuți pe cea a unui prieten sau poate că te roagă un coleg de muncă să-i împrumuți mașina ta, până la finalul programului. Există tot felul de situații în care, practic, vehiculul rămâne pe numele proprietarului, dar este condus de altcineva.

Cu toate acestea, mulți șoferi nu cunosc exact ce spune legea în astfel de cazuri și ce obligații au atunci când conduc un vehicul care nu le aparține. Totuși, există reguli clare privind responsabilitatea șoferului și a proprietarului.

De aceea, pentru a evita problemele legale sau financiare, este esențial să fii informat, înainte de a urca la volanul unei mașini împrumutate, precum și înainte de a împrumuta tu mașina cuiva. Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi: ce responsabilități ai în calitate de proprietar, dar și de șofer, precum și când e nevoie de împuternicire auto.

Situații în care poți răspunde penal în fața legii ca proprietar al mașinii, chiar dacă nu tu ești cel care conduce

Conform legii, atunci când împrumuți autovehiculul propriu unei alte persoane, poți răspunde penal, dacă aceasta:

  • nu are permis de conducere;
  • are un permis de conducere necorespunzător categoriei de mașini pe care o conduce;
  • are permisul retras, anulat sau suspendat;
  • nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.
  • a consumat alcool și are o îmbibație de peste 0,8 g/l de alcool pur în sânge;
  • a consumat substanțe psihoactive.

Conform art. 335, alin. 1 din Codul Penal, conducerea unui autovehicul împrumutat fără a avea permis se pedepsește cu închisoarea, iar șoferii care sunt prinși de poliție că au condus fără a deține permis de conducere riscă între un an și cinci ani de închisoare. Proprietarul care a încredințat mașina unei persoane ce nu deține carnet auto va fi tras la răspundere în solidar.

Este nevoie de procură auto pentru a împrumuta mașina cuiva?

Pe scurt, răspunsul este: nu. Nu ai nevoie de procură notarială dacă vrei să împrumuți mașina unui prieten sau unui membru al familiei. Asta înseamnă că poți împrumuta mașina oricui dorești, fără a fi necesară o procură notarială.

De asemenea, nu este nevoie ca numele șoferului care va conduce mașina să fie trecut în talon și nici prezența ta în autovehicul nu este obligatorie.

Singura condiție esențială este ca persoana care conduce mașina să dețină un permis de conducere valabil pentru categoria respectivă de vehicul. În plus, este recomandat să te asiguri că asigurarea RCA a mașinii este în termen de valabilitate, deoarece aceasta va acoperi eventualele daune, în cazul unui accident.

Așadar, un acord verbal este suficient pentru ca autovehiculul tău să fie condus de altcineva. Totuși, pentru a evita neînțelegerile sau problemele în trafic, este bine să te asiguri că persoana căreia îi împrumuți mașina cunoaște și respectă regulile de circulație și are experiența necesară pentru a conduce în siguranță.

Am împrumutat o mașină fără rovinietă valabilă. Cine plătește amenda?

Într-o astfel de situație, atunci când un vehicul circulă fără a avea rovinieta valabilă, răspunderea e exclusiv a proprietarului, indiferent de cine s-a aflat la volanul mașinii. Ordonanța nr. 15/2002 cu modificările și completările ulterioare prevede că rovinieta se acordă pe numele persoanei înscrise în certificatul de înmatriculare.

Așadar, dacă ești surprins de o cameră pentru verificarea rovinietei în România, din punct de vedere legal, nu tu ești cel care trebuie să plătească amenda, ci proprietarul mașinii.

👉De ce să împrumuți o mașină, atunci când ai la dispoziție o mulțime de oferte, pentru toate buzunarele, pe autovit.ro? Intră pe site, alege modelul, specificațiile dorite și un interval de preț în care vrei să te încadrezi și cumpără-ți mașina visurilor!

Cine plătește amenda pentru depășirea vitezei?

În această situație, dacă ai împrumutat o mașină de la un prieten și ești oprit de un polițist rutier pentru depășirea vitezei, amenda va fi aplicată pe numele tău.

Chiar dacă în talonul mașinii pe care îl oferi polițistului este scris numele proprietarului, cât timp tu ești cel care a depășit viteza legală, tu va trebui să plătești amenda. Acest lucru este aplicabil în cazul nerespectării oricăror reguli de circulație.

Ce se întâmplă dacă faci accident cu o mașină împrumutată?

Împrumutarea unei mașini vine la pachet cu o responsabilitate mare, mai ales atunci când ești implicat într-un accident. Indiferent dacă ești proprietarul mașinii sau doar șoferul care o conduce, regulile rămân aceleași: cel aflat la volan este responsabil pentru propriile acțiuni în trafic.

Dacă accidentul a fost provocat din cauza nerespectării regulilor de circulație – cum ar fi viteza excesivă, neacordarea de prioritate sau alte abateri – tu, ca șofer care ai împrumutat mașina, vei suporta consecințele. Acestea pot include:

  • amendă contravențională, în funcție de gravitatea faptei;
  • puncte de penalizare;
  • suspendarea permisului de conducere, dacă încălcarea regulilor este gravă.

👉Una dintre situațiile care pot duce la suspendarea permisului de conducere este părăsirea locului accidentului. Află mai multe despre consecințele acestei fapte, din articolul: Parasirea locului accidentului: cand este permisa si ce prevede legea.

Cine suportă consecințele financiare?

Din punctul de vedere al asigurării, situația este puțin diferită. Chiar dacă tu ești cel care a provocat accidentul, proprietarul mașinii este cel afectat pe termen lung.

Daunele produse altor vehicule sau persoane vor fi acoperite de asigurarea RCA a proprietarului, însă acest lucru va duce la creșterea primei de asigurare la reînnoirea poliței, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru proprietar.

Ieșirea din țară cu un autovehicul împrumutat: când ai nevoie de împuternicire auto?

Conform Poliției de Frontieră, atunci când vrei să ieși din țară cu un autovehicul împrumutat, trebuie să ai asupra ta următoarele acte:

  • permisul de conducere, valabil și corespunzător cu subcategoria sau categoria din care face parte autovehiculului;
  • certificatul de înmatriculare;
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (cu tot cu Cartea Verde valabilă);
  • cartea de identitate proprie.

În cazul în care autovehiculul este subiectul unui program de leasing auto, va trebui să ai la îndemână și o împuternicire auto, denumită și procură auto. Documentul îți oferă dreptul legal să utilizezi mijlocul de transport în cauză.

Totuși, aceasta nu este necesară în toate țările. În statele care aparțin de Uniunea Europeană nu se solicită acest document, așa cum se întâmpla în trecut. Chiar și așa, autoritățile competente pot face verificări suplimentare, fără a limita accesul.

Pe de altă parte, dacă plănuiești să circuli cu mașina în state care nu fac parte din Uniunea Europeană, va trebui să prezinți documentul de împuternicire sau să te asiguri că nu ai nevoie de acesta.

Ca să poți ieși din țară cu mașina altcuiva, este important să te interesezi de condițiile impuse de către fiecare stat în parte, deoarece acestea pot să difere de la un stat la altul.

Dacă afli că este nevoie de procură pentru mașină pentru ieșirea din țară, atunci te poți folosi din timp de un model împuternicire auto pentru ieșire din țară, pentru a-ți face o idee despre informațiile care trebuie trecute în procura notarială auto.

👉Dacă una dintre țările pe care vrei să le vizitezi este Anglia, documentează-te din timp despre regulile de circulație de acolo. Află tot ce trebuie să știi, din articolul Reguli de circulatie in Marea Britanie: sfaturi si informatii pentru cei cu viza pentru Anglia.

În concluzie, conducerea unui autovehicul împrumutat nu implică respectarea unor reguli complicate, dar este important să respecți legislația, atât în calitate de proprietar, cât și de șofer, pentru a evita problemele financiare și legale. 

Prin urmare, dacă ești șoferul unei mașini împrumutate, amintește-ți că este esențial să conduci prudent. Dacă ești proprietar și împrumuți mașina unui prieten, asigură-te că toate documentele sunt în regulă și că șoferul îndeplinește condițiile legale pentru a putea conduce autovehiculul în siguranță. 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)