autovit.ro
B SECTIUNI

Condusul in sezonul rece. Pregatire si precautii necesare.

Sezonul rece s-a instalat si in curand drumurile o sa fie acoperite de zapada. Ca in fiecare an, e foarte important, ca sa nu spun decisiv, ca noi soferii sa ne pregatim pentru particularitatile anotimpului rece.
Pentru a putea circula in siguranta si cat mai eficient, pregatirea automobilului este o conditie foarte importanta care, printre altele, include :

• dotarea masinii cu lichidul de spalator de parbriz specific – care garanteaza vizibilitatea
• montarea anvelopelor de iarna – care asigura o aderenta optima
• verificarea presiunii anvelopelor

Insa poate chiar mai important decat aceste aspecte pur tehnice, este racordarea mentala a noastra, a soferilor, la realitatile si exigentele perioadei ce va urma.

E bine de retinut:

Ca anvelopele de vara nu mai au o aderenta optima sub 7-8 grade Celsius.
Insa la fel de important e sa intelegem ca aderenta asfaltului rece sau acoperit cu zapada este departe de aceea a unui asfalt fierbinte dintr-o zi torida de vara si atunci, tot ceea ce ne ramane de facut, este sa anticipam reactiile masinii si ale altor soferi. Intr-un cuvant, sa fim prevazatori!

Primele zile de iarna sunt cele mai periculoase.
Lumea se lasa greu antrenata de noua realitate din trafic, cei mai multi nu si-au schimbat inca anvelopele de vara, dar si mai multi nu si-au adaptat inca reactiile si dorintele cu exigentele iernii. Se impune vigilenta sporita!

Spatiile de franare vor creste iar vizibilitatea va scadea.
Din acest motiv e recomandat sa pastrati distante mai mari fata de vehiculul din fata. Odata carosabilul alb, evitati bruscarea masinii atat la pornirea de pe loc, cat si la franare sau schimbarea de directie. Anticipati manevrele de oprire si virare si nu ezitati sa reduceti viteza. Celebrele fraze “Reduceti viteza pana la evitarea oricarui pericol” sau “Adaptati viteza la conditiile de drum” suna a limba de lemn, sunt de acord, insa sunt extreme de adevarate.

Priviti cat mai departe posibil
Pentru a identifica din timp orice situatie cu potential de pericol si a castiga timp de reactie. Fiti la randul vostru vizibili, aprinzandu-va farurile in permanenta.

La apropierea de un viraj, franarea si retrogradarea se efectueaza intotdeauna in linie dreapta
Reaccelerarea va interveni doar atunci cand rotile directoare sunt, din nou, drepte. Intrarea cu viteza prea mare intr-un viraj, in conditii de aderenta scazuta, va amorsa un caracter subvirator la ORICE fel de masina, indiferent de modul in care este transmisa puterea la roti (fata, spate sau integrala). Adica va derapa puntea fata a masinii, ducand botul pe contrasens, inspre parapetul exterior, fenomen extrem de greu de redresat.

Lasati sistemele electronice pe pozitia “ON”
Desigur, masinile moderne sunt dotate cu multe sisteme electronice de control al tractiunii, al traiectoriei, al franarii. Insa una din cele mai mari greseli pe care le puteti face, ar fi aceea de a va incredinta soarta 100% in mainile acestor sisteme. Care, in final, se supun si ele legilor fizicii, nefiind atotputernice.

ATENTIE!
O masina cu transmisie spate necesita o atentie sporita in faza de final a virajului, in sensul ca orice reaccelerare prea puternica poate duce la un derapaj al puntii spate. Acest comportament, periculos la randul sau in trafic deschis, poate fi combatut mai usor, prin contrabracare, adica rotirea volanului in directia in care a derapat masina.

Pentru mai multe, inclusivi cursuri practice, aici.

In concluzie, totul depinde de dumneavoastra, insa retineti, va rog, ca va aflati la comenzile unui “agregat” care, scapat de sub control, poate provoca accidente si pierderi de vieti. Conduceti responsabil!

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)