Pentru cei mai mulți dintre noi, cumpărarea unei mașini este o cheltuială importantă, dar bucuria momentului ne poate face să slăbim vigilența pe care o avem de obicei, în situația unor achiziții de o importanță similară. Mașina este un simbol al statutului social de care se bucură posesorul, dar și o prelungire a locuinței, un ajutor de nădejde în vacanțele lungi, petrecute alături de cei dragi. Importanța unui istoric auto cât mai limpede se răsfrânge asupra situației financiare pe termen scurt și mediu, dar și asupra siguranței de care te vei bucura la volan pe termen lung. O verificare auto complexă te pune la adăpost de toate riscurile ce te-ar putea afecta și te ajută să transformi o cheltuială într-o adevărată afacere.
Ce poți verifica la fața locului
Cum te poate ajuta specialistul pe teren sau în atelierul mecanic
Ce poți verifica online
Ce poți verifica la fața locului
Așadar, întâlnirea cu actualul proprietar a început amiabil, iar după schimbul obișnuit de amabilități, ești gata să treci la o minimă inspecție a masinii. Nu vei reuși să faci o verificare auto completă, dar dacă mașina are probleme, le vei descoperi încă de la început pe cele mai evidente dintre ele. Iată care sunt principalele elemente pe care trebuie să le cauți:
Seria de șasiu: cunoscut și sub numele de VIN, acest indicator unic este inscripționat în compartimentul motor și pe parbriz. O verificare de serie de șasiu presupune confruntarea seriei de 17 caractere din cartea de identitate cu cele fizice, de pe mașină. Dacă datele nu coincid, poți anula tranzacția.
Numărul de kilometri parcurși: o verificare de kilometri pare banală, dar încă mai există cazuri în care numărul din anunț diferă de cel indicat în bordul mașinii. Dacă valoarea înregistrată de kilometrajul mașinii este prea mic față de cel real, uzura pedalelor, a nucii schimbătorului, a butoanelor climatizării și a jantelor pot da de gol proprietarul.
Urmele unei reparații: greu de depistat, dar nu imposibil. Verificarea vizuală a simetriei zonelor de îmbinare dintre panourile caroseriei și aplicarea unui magnet pe tablă, pentru a detecta zonele revopsite în care s-a aplicat chit, îți confirmă bănuielile unei eventuale escrocherii.
Cum te poate ajuta specialistul pe teren sau în atelierul mecanic
Știi vechiul sfat: înainte de a merge să faci o verificare auto pentru mașina pe care ți-o dorești, ia cu tine un expert. Dacă nu cunoști un mecanic, un tinichigiu sau un electrician auto, poți face o inspecție a automobilului sau a autoutilitarei într-un atelier, înainte de a plăti. Un specialist îți va spune dacă au avut loc reparații necorespunzătoare ale motorului, prin intermediul unei diagnoze computerizate, cu tester, precum și printr-o intervenție mecanică asupra pieselor importante. Verificarea grosimii stratului de vopsea îți va spune dacă mașina are culoarea originală, iar funcționarea defectuoasă sau chiar lipsa elementelor de siguranță va ieși la iveală în atelierul mecanic. Nu în ultimul rând, o probă de drum va spune definitiv dacă poți conta pe funcționarea motorului în parametrii tehnici setați de producător.
Ce poți verifica online
Cele mai multe indicii ale riscurilor la care te supui în momentul în care cumperi o mașină la mâna a doua nu se află la vedere. Există cel puțin atâtea scenarii negre, câte modele de mașini se pun în vânzare de la o zi la alta, așa că nicio ipoteză nu poate fi neglijată. Mașinile care au fost furate, implicate în accidente grave de circulație sau care au o uzură mult peste ceea ce transmite starea lor vizuală sunt puse la vânzare frecvent, fără prea multe remușcări. Aplicația online a Registrului Auto Român, numită “Istoric vehicul” sau alte servicii similare, oferite de developeri privați, îți oferă o cale rapidă de verificare a seriei de șasiu. Această metodă va scoate la iveală numărul de kilometri reali și istoricul de service al mașinii pe care vrei să o cumperi.
Nu trebuie să privești cumpărarea unei mașini ca pe un coșmar, dar nici nu este indicat să pleci la drum cu rezerve prea mari de credulitate. Cu sfaturile de mai sus, vei ști să eviți pericolele care pândesc din toate părțile.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.