autovit.ro
B SECTIUNI

Cum alegi cea mai bună cască pentru motocicletă

Este de neconceput ca un motociclist să pornească la drum fără echipamentul complet, iar nepurtarea căștii de protecție este sancționată de Codul Rutier. Contravenția se încadrează în clasa I de sancțiuni și atrage după sine acordarea a două sau trei puncte de amendă. Dacă alegerea costumului moto depinde de mulți factori subiectivi, căștile trebuie să fie omologate în acord cu standardul european ECE 22.05 sau după cel american, DOT FMVSS 218, semnalate de inscripțiile de la exteriorul produsului.

În acest fel, ai garanția faptului că protecția ta este asigurată de o cască testată în condiții similare celor din traficul real și în al cărei proces de fabricație intră materiale de mare rezistență. Printre ele se regăsesc fibra de carbon sau kevlarul, precum și aliaje din fibră de sticlă și policarbonat. În același timp, confortul de care un motociclist are nevoie la drum lung depinde de interiorul căștii, iar acesta trebuie conceput cât mai ergonomic, de aceea, bureții și spuma folosite în acest punct trebuie să permită pielii să respire. Odată ce te-ai asigurat că ai posibilitatea de a alege dintre modele care să îți garanteze o protecție corespunzătoare, poți trece la celelalte criterii.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de MOTOCICLETE

Care sunt tipurile de căști

Designul este cel care îți va capta privirea, dar adevăratul rol al unei căști este acela de a-ți fi utilă. Forma acesteia nu este întâmplătoare, ci gândită pentru o utilizare precisă, în funcție de tipul motocicletei pe care o deții sau de experiența pe care o ai la activ.

Casca full face: recomandată încă de la începutul vieții de motociclist și preferată de cei mai mulți dintre rideri, această cască oferă protecție completă. Cu vizieră integrată și fixă, ce poate fi fumurie sau chiar prevăzută cu strat anti-aburire, această cască dispune de o mulțime de aerisiri, așa că este ideală la drum lung.

Casca flip-up: cu un aspect care te va face să arăți ca un cyborg, această cască este potrivită, mai degrabă, deplasărilor pe distanțe medii. Poți ridica viziera și secțiunea care acoperă bărbia, pentru a te bucura de o priveliște neobturată. Reversul medaliei este reprezentat de noxele pe care le poți inhala sau chiar de riscul de a fi rănit de pietricele.

Casca open face: această cască are un farmec aparte, iar lejeritatea de a o purta se potrivește foarte bine cu specificul unui motociclist din mediul urban. Designul ei o face complet nepotrivită pentru rularea cu viteze mari sau pentru traseele din afara orașului, ceea ce o pune inclusiv în topul preferințelor celor care conduc scutere.

Casca enduro: o recunoști din prima, după designul dinamic, cu protecție pentru bărbie și cozoroc alungite. Casca enduro nu are vizetă, ci se poartă împreună cu o pereche de ochelari speciali. Profilul acesteia este dedicat strict sporturilor cu motor, ceea ce se traduce printr-o aerodinamică deficitară la rularea pe autostradă.

Vezi categoria noastră de  ▶️  PIESE

Care sunt tipurile de casti

În funcție de ce criterii trebuie să alegi

Fie că te afli la începutul experienței de motociclist, fie că doar faci o schimbare în echipamentul tău, achiziția unei căști noi de motociclism este un moment care necesită atenție. Vei lăsa la o parte culorile preferate și tendințele în domeniu, pentru a te concentra la criteriile care contează cu adevărat. Abia după ce ai bifat punctele de mai jos vei putea să te orientezi către designul care ți s-ar potrivi cel mai bine.

Acustica: nimeni nu și-ar dori o cască din cauza căreia zgomotul rulării să fie amplificat. Șuieratul vântului, turațiile motorului sau zgomotele ambiante pot alcătui un cocktail cu efecte nefaste asupra auzului, pe termen lung. Producătorii cu renume iau în calcul și acest aspect atunci când pun la punct forma căștii.

Aerodinamica: tot forma va dicta performanța și din acest punct de vedere. Spre deosebire de o cască zgomotoasă, una prost concepută din punct de vedere aerodinamic își va dovedi instantaneu viciul. La viteze mari, aceasta va deveni instabilă și îți va afecta plăcerea de a-ți conduce motocicleta.  

Greutatea: materialele costisitoare se vor regăsi în prețul de achiziție, dar o cască din kevlar și fibră de carbon îți va oferi senzația lejerității depline, în condițiile unei rezistențe exemplare în caz de impact.

Aerisirea: motocicliștii de cursă lungă preferă echilibrul dat de o cască ce oferă suficientă aerisire, dar nu favorizează apariția turbulențelor. Pe de altă parte, cei care petrec cel mai mult timp în mediul urban vor fi adepții unor căști mai deschise, care să lase să pătrundă cât mai mult aer.

Dotările: evoluția tehnologică nu a ocolit căștile moto, așa că nu doar designul lor este high-tech. Unele dintre acestea oferă un sistem intercom, ce permite dialogul cu pasagerul sau cu un alt motociclist, chiar și la viteze mari.

Vezi categoria noastră de 👉 CONSUMABILE SI ACCESORII

Ce sfaturi sa aplici in exploatarea castii moto

Ce sfaturi să aplici în exploatarea căștii moto

Cu siguranță nu vrei să ajungi în situația de a-ți schimba casca moto foarte devreme, așa că ai tot interesul de a alege una potrivită, încă de prima oară. Alături de această măsură de precauție, există alte câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că prelungești durata de utilizare a căștii pentru cât mai multă vreme:

  • evită chilipirurile și caută certificările cu privire la standardele de siguranță ale căștii;
  • alege o culoare deschisă, uniformă și ușor de observat în trafic;
  • informează-te din timp cu privire la marca și modelul căștii care te interesează;
  • în cazul în care ești începător, alege o cască de tip full face;
  • probează casca înainte de a decide dacă merită banii tăi, nu te orienta după mărimile cu titlu generic.

Sfaturile de mai sus nu te vor transforma într-un Valentino Rossi autohton, dar cu siguranță te vor ajuta să te întorci cu bine acasă, după fiecare tură cu motocicleta.

Credit foto: Shutterstock

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)