autovit.ro
B SECTIUNI

Cum alegi motocicleta? Tipuri de motociclete pentru pasionații de adrenalină

Există suficiente tipuri de motociclete din care o poți alege pe cea potrivită scopului tău. Parcurge următorul material despre motociclete și ia o decizie corectă cu privire la noul tău partener de drum, într-o aventură pe două roți.

Scurt istoric despre motociclete

O motocicletă se definește ca fiind un vehicul pe două roți, ce are o capacitate cilindrică mai mare de 50 cm³ și/sau a cărui viteză maximă, prin construcție, depășește 45 km/h. Achiziția ei ține mai mult de o stare de spirit, pe care conducătorul ei trebuie să o aibă.

În anul 1885 apărea prima „motocicletă” din lume, denumită Daimler Reitwagen. Desigur, era un prototip, ce avea la bază o bicicletă cu roți suport, pe care s-a instalat un propulsor cu ardere internă. Wilhelm Maybach și Gottlieb Daimler au fost inventatorii. Individual, aceste nume ar trebui să vă spună multe lucruri din lumea auto și a motoarelor.

În 1894 a apărut oficial și prima motocicletă, produsă chiar în serie, denumită Hildebrand & Wolfmüller. După 1900, începem să vorbim de branduri consacrate, din țări ca Japonia sau America, ce activează cu succes și în prezent.

Categorii și tipuri de motociclete

Sunt 3 categorii principale care, la rândul lor, dețin mai multe tipuri de motociclete specifice. Hai să vedem despre ce este vorba, respectiv unde te poți încadra tu, pentru a alege corect o motocicletă pentru experiența și nevoile tale.

Motociclete de stradă

Standard

Motocicletele Standard (denumite și „Naked”) sunt recomandate începătorilor sau celor care își doresc un vehicul pe două roți ideal pentru transportul în mediul urban. Se caracterizează printr-o formă clasică de motocicletă, fiind ușor de manevrat, iar tu, ca șofer moto, ai un confort sporit în șezut.

De asemenea, motoarele cu care vin echipate nu sunt foarte puternice. Așadar, dacă te gândești la viteză și la foarte mulți cai putere, trebuie să te reorientezi ceva mai târziu, când vei căpăta experiență.

istoric despre motociclete

Cruiser

Dacă vrei să te plimbi confortabil în afara orașului în care locuiești, atunci trebuie să te gândești la o motocicletă de tip Cruiser. Deși capacitatea cilindrică este mare, cuplul maxim al motorului se atinge la turații mici. Astfel, în această categorie, nu vorbim deloc de sportivitate, ci de avantajul de a parcurge confortabil, cu o șa mai joasă și un ghidon lat, distanțe rutiere mari.

cruiser

Chopper 

O motocicletă Chopper este destinată parcurgerii unor drumuri lungi, extraurbane și, pe bună dreptate, poate fi considerată o bijuterie pe două roți. Când spui Chopper, spui, de fapt, Harley-Davidson.

Se caracterizează printr-o gardă la sol joasă; prin urmare, picioarele șoferului sunt în față, iar spatele și mâinile sunt drepte. Cadrul motocicletei este alungit, cu o furcă înclinată, iar șoferul moto trebuie să se regăsească perfect în această ipostază specială de condus. În general, motoarele sunt similare cu cele de pe Cruisere, dar mulți pasionați aduc diverse modificări și îmbunătățiri. 

chopper

Sport

Iubitorii de viteză și adrenalină vor aprecia numaidecât o motocicletă Sport. Acest tip de motocicletă este, evident, inspirat din motocicletele de curse văzute în competițiile sportive televizate.

Sunt motociclete cu motoare puternice, ce depășesc lejer 100 CP, și cu o formă aerodinamică ce compromite, mai mult sau mai puțin, confortul la condus. Este bine de știut că sunt destinate celor experimentați, fiind recomandată o pregătire, în prealabil. Așadar, dacă ești la început, nu achiziționa o asemenea motocicletă.

motocicleta sport

Sport Touring

Sunt printre cele mai populare tipuri de motociclete și, cel mai probabil, vei ajunge și tu să cumperi una. O motocicletă Sport Touring îmbină clasele Cruiser și Sport, adică este ideală pentru călătorii confortabile pe distanțe mari și, în același timp, ai parte de motorizări mai puternice, dar fără a fi cu adevărat o motocicletă Sport. Totodată, la o asemenea motocicletă, ai opțiuni pentru un portbagaj extins.

motocicleta sport touring

Vezi categoria noastră de PIESE

Motociclete pentru teren accidentat

Enduro

Motocicletele Enduro sunt destinate iubitorilor de adrenalină, putând fi conduse pe o varietate de drumuri forestiere sau pe orice alte drumuri neasfaltate. De exemplu, sunt ideale pentru aventuri prin păduri, zone deluroase și alte terenuri neexplorate. Totuși, ele pot fi conduse și pe asfalt. 

Motocicletele Enduro se împart în două clase: Hard Enduro și cross. Motocicletele Hard Enduro sunt pentru trasee și obstacole, aparent, imposibil de parcurs, fiind considerate specifice motociclismului extrem. În privința motocicletelor Cross, ele sunt exclusiv off-road, nu au lumini și semnalizatoare, adică nu este legal să mergi cu ele pe drumurile publice. Cel mai bine le identifici cu ideea de sărituri de pe trambuline, obstacole, respectiv condus în regim de circuit (competiție), pe un teren de pământ. 

Motociclete pentru teren

Dual Sport

O altă categorie populară de motociclete este Dual Sport, pentru simplul motiv că îmbină caracteristicile modelelor Enduro cu motocicletele Touring (ideale pentru plimbări pe șosele). Astfel, vei deține o motocicletă care poate merge atât pe drumuri asfaltate, cât și pe terenuri mai accidentate. Le mai poți întâlni și cu denumirea de Touring-Enduro sau Soft-Enduro.

Motociclete pentru competiții

  • Cross: sunt motocicletele despre care tocmai am vorbit un pic mai sus. Mai putem menționa că sunt motociclete de viteză și că au un rezervor mai mic și un motor, în general, în 2 timpi.
  • Dirt-Track: acestea sunt motociclete simple din punct de vedere mecanic, destinate competițiilor pe o pistă ovală, special amenajată, cu un teren semi-accidentat, de exemplu, din pământ.
  • Superbike: este vorba despre motocicletele sportive de mare viteză, cu capacitate cilindrică mare (peste 1000 cm³), modificate de constructori pentru circuite din suprafață dură (asfalt).
  • Supersport: sunt motociclete sportive de viteză, însă cu o capacitate cilindrică mai mică și cu modificări mai puține.
  • Supermoto: este vorba de motociclete hibride de circuit + cross, adică pot concura atât pe asfalt, cât și pe trasee mixte de motocross.

Motociclete pentru competitii

Mărci de motociclete

Cele mai populare mărci de motociclete din lume sunt (ordinea chiar nu contează): 

  • Triumph (Marea Britanie) – brand de renume, atât pentru nostalgici, cât și pentru tineri.
  • Suzuki (Japonia) – cele mai reprezentative modele: Titan, Intruder, Madura etc.
  • Yamaha (Japonia) – de la instrumente muzicale la motociclete rapide.
  • Ducati (Italia) – dovada că Bologna nu înseamnă doar mâncare și turism.
  • Aprilia (Italia) – de la mersul pe bicicletă la mersul pe motocicletă.
  • BMW – pe lângă mașini, bavarezii mai fac și motociclete apreciate.
  • Honda (Japonia) – cu renumitul model RC30 sau „racheta șoselelor”.
  • KTM (Austria) – recunoscuți mai ales pentru motocicletele off-road.
  • Kawasaki (Japonia) – cele mai reprezentative modele: Ninja, Vulcan, Versys etc.
  • Harley-Davidson (America) – „părintele” motocicletei Chopper.
  • Indian Motorcycle (America) – considerați concurenții lui Harley-Davidson.
  • Zero Motorcycles (America) – specializați pe motociclete electrice, cu 0 emisii.

Cum alegi o motocicletă potrivită

Motocicletă potrivită se alege, înainte de toate, în funcție de nevoile, respectiv așteptările tale și, mai apoi, de bugetul disponibil. Așadar, scopul achiziției este cel mai important criteriu. După acest pas, având în vedere că există multe tipuri de motociclete disponibile pe piață, te poți orienta și în funcție de preț.

Ai în vedere experiența, iar dacă ești la început, nu te arunca la o motocicletă din categoria Sport, cu o capacitate cilindrică mare. Vei ajunge și acolo, dacă acesta îți este scopul.

Înainte de a da banii, testează motocicleta, fiind o condiție obligatorie pentru a-ți da seama dacă este potrivită pentru tine. Desigur, nu uita de casca de protecție obligatorie și de restul echipamentului necesar, care va fi cu siguranță o investiție benefică pentru confortul și siguranța ta.

Cât cântărește o motocicletă

În primul rând, trebuie menționat faptul că o greutate exactă a unei motociclete o afli, simplu și rapid, din specificațiile oferite de producător. Așadar, la întrebarea „cât cântărește o motocicletă?”, răspunsul este „depinde”. Totuși, o medie ar putea fi undeva între 150-200 kg. În plus, greutatea ar trebui luată în considerare cu toate lichidele, adică și cu rezervorul plin.

Modelele de motociclete destinate începătorilor sunt considerate ușoare, fiind un prim criteriu de departajare. De exemplu, o Kawasaki Ninja 125 are undeva sub 150 kg (cu rezervorul plin), dar, totodată, un model de Harley-Davidson Road King ajunge la 375 kg (tot cu rezervorul plin). 

În prezent, mai toți producătorii tind către construcția de motociclete cât mai ușoare, iar fibra de carbon este materialul care ajută la obținerea unor cifre mai bune decât în trecut. Totuși, materialele considerate ușoare au și un preț relativ mai mare, care se va vedea în costul final de achiziție al motocicletei.

Așadar, ai putea lua în calcul următoarea „formulă” ideală: greutate mică (sub 200 kg), raportată la o putere decentă a motorului, cu un preț de achiziție rezonabil.

Vezi AICI oferta noastră de MOTOCICLETE

Alege motocicleta în funcție de înălțime

Contează înălțimea și greutatea ta corporală în alegerea motocicletei? În principiu, da, cu toate că mulți începători vor omite astfel de aspecte, cel puțin la prima motocicletă.

O greutate corporală mare pe o motocicletă cu motor mic se observă la performanțele generale, inclusiv la consum. De asemenea, contează lungimea picioarelor (să ajungi cu tălpile pe pământ), poziția brațelor să fie comodă, pentru a manevra cu ușurință ghidonul, dar și să ai o poziție relaxată sau normală a spatelui, pentru a evita posibile dureri neplăcute. 

Cel mai indicat este să faci o testare propriu-zisă, un test ride la un showroom etc. Mai există și anumite simulatoare online care te pot ajuta orientativ, așa cum este cycle-ergo.com

După cum ai observat, există mai multe tipuri de motociclete. Astfel, în funcție de locurile prin care vrei să te plimbi cu ea și de bugetul alocat achiziționării acesteia, poți face cu ușurință o alegere potrivită.

Sursa foto: Shutterstock, Site-uri producători

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)