autovit.ro
B SECTIUNI

Cum alegi motorul: tipuri de motociclete și la ce să fii atent

E bine să ai clar în minte la ce vei folosi viitoarea motocicletă. Chiar dacă ți-a plăcut mult Kawasaki-ul lui Tom Cruise din ultimul Top Gun, e posibil să nu fie potrivit pentru tine. Și destul de greu de achiziționat, pentru că a fost produs în doar 120 de exemplare.

Motorul pe care îl vei folosi trebuie să se potrivească cu nevoile tale: mergi cu el la job (un naked e bun), îl folosești în vacanță (un touring e comod) sau cutreieri pădurile (ai nevoie de un enduro). Dacă nu ești hotărât sau vrei să faci câte puțin din fiecare, un model all-rounder este varianta potrivită pentru tine. Vom vorbi în acest articol despre lucrurile de care trebuie să ții cont ca motociclist începător atunci când vrei să cumperi un motor și câteva modele de motociclete potrivite nivelului tău.

La ce să fii atent atunci când alegi motocicleta

Există o varietate mare de modele de motociclete pentru începători. La capitolul motociclism începători, o motocicletă ușoară pe care o poți manevra relaxat este o alegere potrivită. Mai departe, vei afla tot ce trebuie să știi despre motociclete atunci când ești un novice pe două roți.

Alege un motor de maximum 600 cmc 

Prima regulă în lumea moto este că, la început, îți iei motor de 600 cmc, iar apoi, dacă simți nevoia, treci la 1.000 cmc. Chiar și un model mai mic de 600 cmc te va ajuta să înveți să te dai ușor și în siguranță. Apoi, după un an, dacă te plictisești, poți să treci la altă variantă. O motocicletă sport poate fi o armă letală pentru un începător.

Alege mărimea potrivită

Motocicleta trebuie să-ți vină la fix pentru a te simți confortabil. Alege motocicleta în funcție de înălțime și de greutate. Trebuie să ajungi ușor cu picioarele jos ca să poți manevra corect ghidonul și să nu simți vreun disconfort. Din aceste motive, o motocicletă trebuie probată.

Pentru a conduce o motocicletă pe drumurile publice, ai nevoie de un permis de conducere de categoria A. Ce ai de facut pentru a obtine permisul de motocicleta poți afla din acest articol.

ghidon motor

Folosește echipament de protecție

Nu mai e nevoie să insistăm pe importanța echipamentului corespunzător care trebuie să facă parte din garderoba fiecărui rider responsabil. Indiferent de bugetul pe care îl ai la dispoziție, un echipament bun este, în primul rând, unul complet. Vei avea nevoie de cască, jachetă, pantaloni, mănuși și ghete.

Mergi la tură frecvent

Fiecare kilometru în plus pe care îl vei parcurge cu motocicleta te va face să te simți mai bine și mai stăpân pe situație. Pe lângă plăcerea de a te da pe șosele pitorești, vei deveni un motociclist mai bun. Deci, scoate-o la tură cât mai des și bucură-te de viața pe două roți.

Nu risca inutil

Oricât ți s-ar părea că ești de bun în poligon sau la examen, mersul pe motocicletă se învață călătorind mulți kilometri pe două roți. Iar dacă-i faci pe o motocicletă ușoară, manevrabilă și care iartă eventualele greșeli potrivită pentru începători, vei învăța mai repede, mai relaxat și mai în siguranță.

Modele de motociclete potrivite pentru începători

Mai jos, am enumerat câteva dintre cele mai bune motociclete pentru începători.

bmw 310 r

BMW G 310 R

Naked-ul cu aspect sportiv este produs în India în fabrica TVS, partenerul bavarezilor, dar a fost conceput în fieful BMW de la München. Este impresionant prin manevrabilitate, facilitatea condusului și prin cât de distractiv poate fi la doar 313 cmc, 34 CP și 28 Nm ai monocilindrului răcit cu lichid.

Cântărește 164 de kg la plin, are bord digital, furcă inversată, etrier radial pentru singurul disc pe față și ABS.

Autovit oferă numeroase motoare din toate categoriile. Descoperă modelele BMW și admiră lumea de pe două roți.

Honda – seria CB500

Modelele din seria CB500 de la Honda sunt unele dintre cele mai vândute și mai apreciate motociclete pentru începători din Europa. Simple, cu un raport preț/calitate imbatabil, ușor de condus, au cucerit foarte mulți rideri începători. Toate sunt propulsate de același motor cu doi cilindri paraleli, de 498 cmc, 48 CP și 43 Nm.

CB500F este roadster-ul seriei – un naked cu aspect sportiv foarte bine dotat. Beneficiază de două discuri de frână pe față cu etriere radiale Nissin, furcă Showa SFF-BP, lumini cu LED, ambreiaj antihopping și asistat, display LCD și ABS.

kawasaki z 650

Kawasaki Z650

Este o motocicletă simplă, agilă și plăcută. Kawasaki Z650 are un motor cu doi cilindri paraleli care dezvoltă 68 CP. Are un aspect interesant în stilul Sugomi al producătorului din Akashi. Este o motocicletă ușoară, la 188 de kg, și nu impresionează prin componente: are furcă tradițională și etriere axiale, dar compensează prin bordul TFT și luminile cu LED.

Șaua e destul de joasă, la 790 mm, iar motocicleta e îngustă și compactă, potrivită pentru motocicliștii mai scunzi.

Dacă ești în căutarea unei motociclete Kawasaki, poți să o găsești pe cea care ți se potrivește în oferta Autovit.

KTM Duke 390

Naked-ul proiectat în Austria și produs în India, în parteneriat cu Bajaj, apare în orice discuție despre motociclete pentru începători. Duke 390 are latura sportivă tipică celor de la KTM, cu un monocilindru de 373 cmc și 44 CP. Este foarte ușor, la 150 de kg la gol, dar șaua nu este tocmai joasă, la 830 mm.

Agilitatea și manevrabilitatea sunt punctele forte ale naked-ului austriac, iar componentele sunt mai mult decât respectabile pentru gama de preț: furcă inversată WP Apex cu jambe de 43 mm, etrier radial pentru frână față, bord digital și ABS Bosch cu mod Supermoto (decuplabil pe spate).

yamaha mt 07

Descoperă modelele preferate de motoare KTM în oferta Autovit și cucerește șoselele pe două roți.

Yamaha MT-07

Una dintre cele mai populare motociclete pentru începători, Yamaha MT-07, s-a vândut în peste 100.000 de exemplare în toată lumea în ultimii câțiva ani. E compactă, distractivă, agilă și prietenoasă cu începătorii. E folosită ca motocicletă de școală, de livrări și chiar de stunt-riding, fiind foarte bună pentru wheelie-uri care nu sunt recomandate începătorilor.

Cea mai nouă versiune are același apreciat motor CP2 cu doi cilindri paraleli de 689 cmc care dezvoltă 73 CP și 67 Nm, pentru o greutate foarte redusă, de 184 de kg cu plinurile făcute.

Ai luat de curând permisul moto şi vrei să afli dacă motocicleta visurilor tale ţi se potriveşte. Chiar dacă eşti ponderat, iar raportul capacitate – greutate este unul bun pentru cunoştinţele tale, mai rămâne problema posturii. Spatele şi braţele să fie relaxate, să poţi manevra ghidonul cât mai comod, să ajungi cu ușurință cu picioarele la sol. Folosește echipament de protecție și enjoy the ride!

sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)