Iarna se așterne și cu grija că mașina s-ar putea să nu pornească când e lumea mai dragă. Se poate întâmpla la plecarea în vacanță sau în drum spre muncă. În orice caz, este un moment nedorit, care se poate întâmpla oricărui șofer.
Este timpul să te echipezi cu un redresor auto și să stai cu mai puține griji în privința provocărilor iernii și nu numai. Vorbim îndată despre el.
Ce este redresorul auto și de ce este util
Temperaturile exterioare cu minus sau, pur și simplu, staționarea mașinii pe o perioadă mai lungă de timp, pot duce la descărcarea bateriei. Nu mai precizăm de faptul că poți uita radioul pornit sau pozițiile aprinse peste noapte, ceea ce va duce la același lucru.
Un redresor auto te poate ajuta într-o zi geroasă de iarnă, în care constanți, prin martorul de bord aprins, că bateria mașinii este descărcată. Copiii poate se vor bucura că afară ninge ca în povești, dar tu vei fi stresat că mașina ta nu pornește nici măcar la „a treia cheie”.
Utilitatea redresorului auto constă în faptul că va ajuta la reîncărcarea bateriei și, implicit, la pornirea mașinii. Acesta transformă curentul alternativ în curent continuu și se conectează la bornele bateriei, prin cabluri dedicate, pentru a încărca-o. Mai mult decât atât, redresorul poate fi folosit și pentru mentenanța periodică a acesteia. Totuși, dacă problemele persistă, cel mai bine achiziționezi o baterie nouă pentru mașina ta.
Pentru a nu depinde de vecini, prieteni sau chiar asistență rutieră, cumpără un redresor auto pe care să îl ai în portbagajul mașinii pe timpul iernii.
Cum funcționează un redresor
Redresoarele auto se conectează la o priză de 220-230V. Va fi nevoie să demontezi bateria de pe mașină și ulterior să o conectezi la redresor pentru a începe procesul de încărcare.
Ține cont de instrucțiunile tehnice de utilizare și, dacă nu ești sigur de ce faci, apelează la cineva care se pricepe la asta. Nu te frustra, mai ales dacă ești la prima experiență cu folosirea unui redresor, respectiv demontarea bateriei de la mașină.
5 sfaturi pentru a alege corect un redresor auto
Sunt multe tipuri de redresoare auto existente pe piață, dar nu toate sunt universale sau potrivite pentru mașina ta. Mai mult decât atât, alegerea corectă a redresorului auto înseamnă că te asiguri de o performanță optimă atunci când ai nevoie de el. Prin urmare, ține cont de următoarele aspecte și sfaturi pentru a alege cel mai bun redresor:
Tensiunea redresorului auto
Tensiunea de ieșire a redresorului este obligatoriu să corespundă tensiunii bateriei mașinii tale. Cele mai comune baterii auto sunt de 12V, dar există și autovehicule, precum camioanele, care au baterii mai mari, de 24V. Există redresoare de 6V, 12V, 24V sau chiar cu două ieșiri de tensiune, care să acopere mai multe voltaje.
Totodată, ai în vedere și compatibilitatea acestuia cu tipul bateriei. Există mai multe tipuri de baterii, dincolo de cele comune cu plumb-acid, precum cu calciu, gel, Li-Ion etc.
✅ Te sfătuim, așadar, să verifici eticheta redresorului pentru a vedea tensiunea și compatibilitatea.
Amperajul redresorului auto
Amperajul este un criteriu esențial, deoarece influențează în mod direct viteza cu care redresorul încarcă bateria. Pentru că una este ca un acumulator să se încarce în 12 ore sau peste noapte, alta este situația în care acesta se va încărca rapid, de exemplu în 2-3 ore. Așadar, vorbim de un timp de așteptare pe care trebuie să îl ai în vedere.
Capacitatea unei baterii auto variază, de la 30-40Ah până la 110Ah pentru autoturisme și chiar 250Ah pentru camioane. De asemenea, ia în calcul și puterea curentului de pornire, care este recomandă să fie de 300A pentru mașinile cu 4 sau 6 cilindri.
✅ Te sfătuim să alegi un redresor auto care furnizează peste 10A. De asemenea, amperajul redresorului să fie cel puțin 10% din amperajul bateriei auto.
Portabilitatea redresorului auto
Dimensiunea redresorului auto contează din simplu motiv că îl vei avea, printre alte lucruri și bagaje, în portbagajul mașinii. Ulterior, după trecerea sezonului rece, îl poți depozita fie în debaraua apartamentului, fie în garajul casei. Desigur, greutatea este și ea importantă, iar pentru asta e bine să ai în vedere prezența unui mâner de transport (sau chiar roți), care să te ajute în manevrare.
✅ Te sfătuim să alegi un redresor potrivit, care să nu te încurce prea mult în ceea ce privește capacitatea portbagajului. De asemenea, și în locuință trebuie să-și găsească ușor un loc.
Vezi oferta noastră de 👉 REDRESOARE PORTABILE
Sistemele de siguranță ale redresorului
Cum redresorul este un aparat electric, trebuie să ții cont de prezența unor sisteme de siguranță, cum ar fi:
- protecția la inversarea polarității, în cazul în care conectezi greșit cleștii la bateria mașinii.
- protecția la suprasarcină, adică redresorul va monitoriza automat amperajul și tensiunea încât să nu afecteze bateria mașinii.
- protecția la supraîncălzire, care să evite posibilele scântei sau chiar incendii.
✅ Te sfătuim să ții cont de cele trei sisteme principale de siguranță menționate mai sus.
Funcțiile redresorului
Pe lângă faptul că poate avea mai multe tensiuni de ieșire, un redresor auto inteligent vine și cu alte funcții utile, precum:
- oprire automată după încărcarea bateriei auto;
- încărcare rapidă (quick charger);
- afișaj digital intuitiv;
- moduri de funcționare (încărcare, mentenanță);
- diagnosticarea bateriei auto.
✅ Te sfătuim să ai în vedere aceste funcții, mai ales dacă le consideri importante pentru ușurința în utilizare.
Dincolo de toate aceste aspecte, ține cont și de calitatea cleștilor pentru bornele bateriei sau de lungimea cablurilor de curent.
Îți dorești un asemenea aparat? Vezi care 👉 REDRESOR AUTO este cel mai potrivit pentru mașina ta!
Care este diferența dintre redresor și starter
Pe scurt, starter-ul (denumit și jumper-starter) te ajută să pornești mașina (asistă demarorul) fără însă ca acesta să încarce bateria auto. Deși este un aparat mai compact și nu ești nevoit să demontezi bateria, va fi necesar fie să parcurgi o distanță mai lungă pentru încărcarea ei, fie să apelezi tot la un redresor dacă bateria nu s-a încărcat îndeajuns.
Îți dorim să nu ai nevoie de un redresor în niciun anotimp, dar pentru a sta fără prea multe griji din acest punct de vedere, cel mai bine cumpără-ți și tu unul. Porniri la prima cheie!
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.