
Tractorul este unul dintre cele mai de preț bunuri ale unui fermier. Un tractor face sarcinile agricole mai ușoare și mai profitabile, reduce timpul alocat lucrărilor agricole și efortul, fiind printre utilajele cele mai folosite în agricultură, indiferent de suprafața terenului.
Decizia de a achiziționa un model sau altul este una importantă, pe care este bine să o iei după o analiză obiectivă și o cercetare atentă a ceea ce oferă piața, mereu raportându-te la nevoile din prezent, dar și la cele din viitor.
Ales corect, astfel încât să răspundă nevoilor, așteptărilor, să fie fiabil, ușor de utilizat, versatil și să-ți ofere siguranță, tractorul este o investiție care va aduce beneficii. A avea cel mai bun tractor din lume înseamnă a face o alegere corectă, astfel încât principalele caracteristici ale utilajului să se potrivească perfect nevoilor și lucrărilor pe care le ai de realizat.
Clasificarea tractoarelor agricole
Tractoarele sunt clasificate în trei clase, în funcție de tipul de construcție, tipul de acționare, putere și scop.
În funcție de construcție, există tractoare:
- tip călăreț, în care șoferul poate sta. Sunt cele de uz general, cu patru roți cu diametre diferite, acestea fiind cele mai folosite pentru lucrări agricole pe suprafețe mari. Pot avea dimensiuni și puteri variabile, cărora li se pot atașa diferite componente anexe pentru arat, semănat, recoltat, distribuit îngrășăminte și așa mai departe, în funcție de tipul culturilor;
- tractoare pe care operatorul le plimbă, cum sunt cele pentru lucratul suprafețelor mici și au doar două roți.
În funcție de putere, tractoarele sunt clasificate astfel:
- mici – până la 25 CP;
- medii – cu putere de la 25 până la 45 CP;
- mari – care au mai mult de 45 CP.
Utilitatea tractoarelor este extrem de variată, astfel că acestea pot fi utilizate practic pentru toate tipurile de lucrări agricole, pe orice suprafață, indiferent de tipul culturii. O clasificare le împarte în:
- tractoare universale – destinate tuturor lucrărilor din câmp, prin atașarea oricărui alt echipament, fiind proiectate astfel încât să poată satisface practic toate activitățile agricole, de la arat la recoltare;
- tractoare pentru livadă – cu o formă și dimensiuni specifice care permit trecerea printre rândurile de pomi și pot fi utilizate pentru lucrările de întreținere sau recoltare;
- tractoare de grădină – cu o putere cuprinsă între 1 și 10 CP, mici și foarte ușor manevrabile, pentru suprafețele mici și medii, inclusiv pentru solarii și sere;
- motocultoare – sunt tractoare mici, conduse de un operator care merge pe jos și sunt destinate pentru a pregăti solul și paturile de semințe și alte operațiuni, fiind utilizate pe suprafețe mici, unde tractoarele obișnuite nu au spațiu pentru a putea lucra.
Știm că ești în căutarea unui tractor care să răspundă tuturor nevoilor tale. În categoria utilaje agricole TRACTOARE, vei găsi cele mai noi anunțuri. Descoperă toate modelele și alege ceea ce se potrivește tipului de teren și cultură al fermei tale.
Cum alegi cel mai bun tractor preț calitate
Înainte de a decide ce model de tractor vei achiziționa, câteva elemente trebuie luate în calcul. Fiecare dintre aceste aspecte contează pentru ca, în final, investiția să fie rentabilă, iar utilajul să răspundă cu adevărat nevoilor și să fie adaptat la muncile pe care le va executa. În felul acesta vei avea cel mai bun tractor preț calitate, fie că este unul nou sau second hand.
Iată elementele de care trebuie să ții cont:
- Suprafața de teren pe care o lucrezi și tipul plantelor cultivate. Astfel te poți orienta către un singur utilaj cu multiple funcții sau către două sau mai multe adaptate specific unor categorii distincte de lucrări sau culturi.
- Zona geografică unde se află ferma. Pantele, zonele cu pomi sau alte obstacole se pretează pentru un alt tip de tractor, comparativ cu o zonă de câmpie plană.
- Puterea tractorului. Caii-putere sunt măsura de forță.
- Este bine de știut că dimensiunea și puterea unui tractor nu sunt legate direct. Puterea tractorului trebuie să fie în concordanță cu mărimea și tipul fermei (plan, cu denivelări sau pante), precum și cu tipul lucrărilor la care va fi folosit.
- Pentru teren plan și ferme de dimensiuni mici și medii un tractor cu mai puțin de 35 CP este ideal, pentru fermele mari sau pentru terenuri cu pante sunt necesare tractoare cu 45-75 CP.
- Pentru a stabili mai ușor care este puterea tractorului de care ai nevoie, ia în calcul următoarele: tipul activității principale la care îl vei folosi; timpul aproximativ de muncă; condițiile solului și caracteristicile geografice; o normă de activitate, de exemplu, suprafața pe care o vei lucra într-o oră.
-
- Sistemul hidraulic. Este mecanismul care transformă presiunea în forță mecanică, realizând funcțiile tractorului. Cele mai multe dintre funcții implică utilizarea unui sistem hidraulic care este folosit pentru ridicarea, răsucirea și întoarcerea anexelor și componentelor tractorului.
- Măsurile de siguranță. La acest capitol nu trebuie făcut niciun compromis. Siguranța utilizatorului este esențială și implică, în funcție de tipul, utilitatea și alte caracteristici ale tractorului, sistemul de protecție împotriva răsturnării și frânele hidraulice la care se pot adăuga elemente de confort ale cabinei, în timpul lucrului. De data aceasta, confortul este parte din siguranța utilizatorului (ventilație, zgomot, filtre pentru praf etc).
- Tractor nou sau second hand.
- Un tractor nou vine cu o serie de beneficii în ceea ce privește configurațiile, siguranța, consumul de combustibil, garanție și fiabilitate crescută. Toate acestea au un cost.
- Unul second hand le-ar putea avea pe toate acestea, la un preț mai mic, cu o anumită cotă de uzură.
- La un tractor second hand contează în principal numărul orelor de lucru, istoricul și tipul de activități la care a fost folosit, abia apoi vârsta acestuia. Este important și câți proprietari a avut. În baza acestor elemente se poate face o inspecție tehnică corectă la un atelier cu mecanici specializați.
- Bugetul disponibil. Nu este eficient să cauți cel mai ieftin tractor, pentru că acesta este o investiție pe termen lung, care se amortizează în timp și aduce o creștere a productivității și eficienței muncii agricole. Orientarea pentru a găsi utilajul potrivit poate urmării însă criterii de genul „cele mai bune tractoare” din categoria care îți este necesară sau „cel mai bun tractor de 25 CP”, acestea fiind cel mai frecvent utilizate, astfel că oferta este foarte variată.
Documente necesare
Tractoarele care tranzitează drumuri publice au nevoie de înmatriculare, care nu se poate obține decât după ce acestea primesc avizul RAR și au ITP-ul la zi. Documentul esențial este cartea de identitate care se poate obține de la producător pentru cele noi sau de la primărie, în baza facturii de achiziție, pentru cele second hand. Este bine de știut că și utilajele noi se pot înregistra la primărie, în baza facturii, pentru a obține cartea de identitate, necesară înmatriculării.
În cazul utilajelor care nu ajung pe drumuri publice, înmatricularea nu este necesară, dar rămâne obligatorie existența unei cărți de identitate pentru fiecare tractor în parte.
Caracteristicile esențiale pentru cele mai bune tractoare
Un tractor eficient este unul care va aduce beneficii pentru fermă și te va ajuta să faci economie de timp și efort, realizând lucrări de calitate. După ce vei stabili caracteristicile principale ale utilajului în funcție de profilul fermei, analizează dacă tractorul are aceste caracteristici esențiale care îl plasează în categoria celor mai bune tractoare.
Acestea sunt cele mai importante cerințe la care un tractor bun trebuie să răspundă:
- siguranță în exploatare și o dotare corespunzătoare a cabinei, dacă aceasta este una închisă;
- adaptarea lățimii utilajului la dimensiunea spațiilor libere pentru care va fi utilizat;
- manevrabilitate ușoară, indiferent de tipul și puterea tractorului, inclusiv pentru cele conduse de operator;
- capacitate de întoarcere rapidă, pe un spațiu foarte redus, cu manevre eficiente și ușoare;
- posibilitatea de adaptare a vitezei la ritmul lucrării efectuate;
- sisteme care să permită o atașare facilă a accesoriilor;
- dotarea utilajului cu sisteme hidraulice eficiente pentru a putea folosi accesoriile;
- priză de putere cu randament ridicat.
Poți lua în calcul o recomandare tractor cu o rezervă suplimentară de putere față de ceea ce este necesar pentru lucrările cărora îi este destinat.
Ai acces la zeci de vânzători din toată țara și la mii de tipuri de accesorii, precum și la MASINI si UNELTE pentru CULTIVARE, astfel că îți va fi ușor să achiziționezi exact ceea ce ai nevoie pentru activitățile agricole din ferma ta.
Care sunt cele mai bune tractoare mici
Sunt numeroase mărci de utilaje care intră în categoria de până la 25 CP, astfel că este greu de afirmat care sunt cele mai bune tractoare mici. Alese corect pentru scopul pe care-l urmărești, echipate corespunzător și întreținute corect, tractoarele așa-zis mici au o sumedenie de avantaje, ca dovadă că sunt printre cele mai utilizate și solicitate. Se poate spune că printre cele mici se află și cel mai bun tractor de 25 CP, perfect pentru suprafețe mici și medii cultivate. Un beneficiu major este faptul că acestea pot fi utilizate cu aceeași eficiență și pentru terenuri plane și cu mici denivelări, indiferent de cultură, inclusiv pentru suprafețe cu vie sau pomi.
Deși cele mai des utilizate sunt tractoarele de 25 CP, categoria de tractoare mici le cuprinde pe cele între 15-55 CP.
Principalele beneficii ale acestora sunt:
- versatilitate;
- ușurința în manevrare;
- au o putere semnificativă atunci când sunt echipate cu accesoriile potrivite;
- dimensiunea redusă – cu cât tractorul este mai mic, cu atât este mai ușor de manevrat în timpul lucrului;
- necesită spaţiu redus pentru depozitare;
- investiţie rentabilă și redusă.
Acestea sunt utile atât pentru grădinile de legume, dar și terenurile cultivate cu pomi, cereale, viță-de-vie. Puterea motorului este suficient de mare pentru a îndeplinii o sumedenie de sarcini de grădinărit, arat, cultivat.
Un alt avantaj este că pot fi foarte ușor conduse chiar și de un tractorist începător, în condițiile în care modalitate de condus este diferită de cea a unui automobil.
Indiferent de putere, este important ca un tractor mic să aibă anvelopele potrivite, adaptate la tipul terenului pe care acesta lucrează. Investind în anvelope adecvate, vei putea profita de întreaga forță a tractorului și vei avea un plus de siguranță și manevrabilitate, iar utilajul se va descurca perfect de fiecare dată.
Cel mai bun tractor de 25 CP. La ce să fii atent
Aceste tractoare mici sunt alternative minunate la tractoarele agricole mari de dimensiuni normale pentru proprietarul unui teren mic. Un ghid cu cele mai importante avantaje, dar și cu aspectele la care să fii atent atunci când alegi un tractor mic nu poate să fie decât util.
- Întreținere ușoară – este unul dintre marile avantaje, acesta fiind mereu obiectivul urmărit de producător.
- Eficiență ridicată – are mai multe trepte de viteză, poate rula cu viteză constantă mică, va lua viraje foarte strânse, are tracțiune 4×4, ceea ce-l face util indiferent de tipul culturii. În plus, cele mai multe au o viteză maximă de deplasare foarte eficientă, undeva la 40-45 de km/h, ceea ce aduce un plus de randament muncii.
- Sunt confortabile pentru șofer ca urmare a suspensiei speciale de care beneficiază cabina.
- Pot fi ușor personalizate cu diverse accesorii și opțiuni. Zona de conducere, iluminatul, anvelopele, motoarele și multe lucruri pot fi modificate ușor, ceea ce sporește versatilitatea.
- Adaptabilitate. Tractoarele mici pot face o mulțime de lucrări agricole. Accesoriile care le pot fi atașate permit realizarea a multiple activități acoperind tot necesarul lucrărilor de întreținere a culturilor. Nu în ultimul rând, li se pot atașa remorci.
Indiferent de suprafața terenului de care dispune ferma ta, indiferent de tipul culturilor, cu siguranță, vei avea nevoie de MASINI pentru SAPAT și cultivat. În oferta noastră generoasă, cu cele mai bune prețuri, vei găsi exact ceea ce cauți și, foarte probabil, ceva în plus.
Agricultura manuală este dificilă și nu are randament. Tractoarele fac munca agricolă ușoară și rapidă, măresc productivitatea fermelor, indiferent de tipul culturilor și suprafața terenului lucrat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Clusterul se poate introduce la finalul celui de al doilea H2 Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, cu textul:
Este bine de știut că după achiziția tractorului potrivit pentru ferma ta, înmatricularea este necesară, inclusiv aviz RAR și ITP, doar dacă acesta va circula pe drumurile publice, în caz contrar, singurul document necesar este cartea de identitate a utilajului, eliberată de primărie, în baza facturii de achiziție.

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.