Jantele din aliaj reprezintă atât un element funcțional, cât și un aspect estetic important al mașinii. Însă, pentru a le menține strălucirea și performanța, curățarea lor și întreținerea regulată ar trebui să devină o parte importantă a mentenanței vehiculului.
De la depunerile de praf, murdărie și resturi de particule rezultate din procesul de frânare, la umiditate și substanțe chimice din mediu, jantele suferă constant. Prin urmare, adoptarea unor obiceiuri simple de curățare a jantelor le poate prelungi viața utilă și poate menține aspectul lor atrăgător.
Indiferent dacă ești un pasionat de mașini sau doar preocupat de întreținerea automobilului, poți afla din rândurile care urmează cum să obții cele mai bune rezultate în curățarea jantelor auto din aliaj, de la alegerile corecte de produse de curățare până la frecvența optimă a procesului.
Curățarea corectă a jantelor din aliaj
Expuse la praf, noroi, asfalt topit, criblură sau soluții antiderapante, jantele au nevoie constantă de curățate, nu doar pentru a le menține aspectul, ci, mai ales, pentru a le mări durata de viață.
Trebuie să menționăm că există, în principal, două tipuri de jante:
- jante acoperite cu un strat protector de lac;
- jante din aliaj mat, polisat.
👉 Jantele din aliaj au un rol deosebit de important în siguranța rulării, asta chiar dacă mai sunt încă mulți șoferi care le consideră doar un accesoriu estetic. Află mai multe despre ele din articolul Ce ar trebui sa stim despre jantele din aliaj.
Așadar, chiar dacă dorești să cureți jante de aluminiu, amănuntul pe care ar trebui să-l iei în considerare este ce fel de finisaj au, astfel încât să alegi cea mai bună soluție de curățat jante din aliaj. Îți prezentăm în cele ce urmează materialele necesare și pașii de urmat pentru o curățare eficientă a jantelor.
Materiale necesare:
- apă călduță;
- soluție specială pentru curățarea jantelor, pastă de lustruit;
- perie moale și perie de dinți (pentru zonele greu accesibile);
- lavete de microfibră și burete moale;
- argilă auto/ plastilină auto/clay bar;
- ceară solidă sau lichidă pentru jante auto.
👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand cu jante din aliaj, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.
Pași de urmat:
- Parchează vehiculul într-un loc bine iluminat și ferit de soare direct. Asigură-te că jantele sunt reci. Evită să cureți jantele imediat după o conducere prelungită, deoarece temperatura lor poate afecta eficacitatea soluției de curățare.
- Clătește jantele cu apă pentru a îndepărta particulele mari de praf și murdărie. Aceasta ajută la evitarea zgârieturilor atunci când începi să le cureți în detaliu.
- Folosește un produs special destinat curățării jantelor. În general, toate produsele de curățare pentru jante au un pH neutru, pentru a proteja finisajul roții. Asadar, indiferent de tipul de jantă din aliaj pe care îl folosești, soluțiile acestea sunt alegeri sigure. Este bine să nu folosești detergenți de bucătărie sau soluții abrazive, care pot deteriora finisajul jantelor.
- Aplică soluția pe jante și las-o să acționeze conform instrucțiunilor de pe etichetă. Acest lucru va ajuta la dezagregarea murdăriei încrustate și a depozitelor de praf de pe suprafață.
- Folosește o perie moale sau o perie de dinți uzată pentru a curăța suprafața jantelor, asigurându-te că ajungi în toate zonele greu accesibile. Dacă jantele sunt foarte murdare, poți insista ușor cu peria, pentru a îndepărta depozitele persistente. Inamicul principal al jantelor din aliaj este praful rezultat în urma procesului de frânare, care este compus din adeziv, fibre de carbon și mici particule de metal, provenite de pe discul de frână. Frecarea generată de roți și temperatura înaltă fac această mixtură extrem de corozivă. Iată de ce curățarea în detaliu este atât de importantă. Plastilina sau argila auto sunt excelente pentru a îndepărta particulele persistente, încastrate în finisajul jantei. Se folosesc doar după curățarea prealabilă a jantei, dar înaintea operației de lustruire.
- Clătește jantele cu apă din abundență, pentru a îndepărta soluția de curățare și reziduurile de murdărie – acestea pot deteriora finisajul jantelor în timp.
- Șterge jantele cu o lavetă moale sau un burete pentru a le usca. Asigură-te că nu rămân pete de apă, deoarece acestea pot lăsa urme inestetice pe jante.
- Pentru a da jantelor un aspect mai elegant, poți folosi o pastă de polish și o mașină de lustruit, dotată cu un burete foarte fin. În funcție de jantele cu care este echipată mașina ta, poți alege pastă pentru aluminiu, suprafețe cromate, oțel inoxidabil etc.
- Ca pas final, este recomandat să aplici o ceară de calitate, pentru a sigila suprafața jantei. Pe lângă faptul că va proteja suprafața și va oferi strălucire, aceasta are și avantajul că împiedică depunerea prafului, următoarea curățare pe care o vei face fiind, astfel, mult mai ușoară.
👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină second-hand cu jante din aliaj? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce se potrivește cel mai bine cerințelor tale.
Cum întreții corect jantele din aliaj
- Cea mai bună metodă pentru menținerea într-o stare cât mai bună a jantelor este spălarea frecventă cu o soluție de săpun și apă, pentru a îndepărta reziduurile rezultate din acțiunea de frânare și toate celelalte impurități.
- Evită să folosești produse de curățare a cuțitelor, degresanți puternici sau soluții acide. Optează pentru produse special concepute pentru curățarea jantelor din aliaj.
- Unele jante din aliaj sunt tratate cu un strat protector, pentru a preveni coroziunea. Dacă acest strat este afectat sau uzat, jantele pot deveni vulnerabile. În cazul în care observi zgârieturi adânci sau deteriorări ale finisajului, ar trebui să iei în considerare refacerea stratului protector sau vopsirea jantelor.
- Încearcă să eviți drumurile cu obstacole mari, gropi sau alte condiții care pot cauza deteriorări majore ale jantelor. O conducere defensivă poate contribui la menținerea integrității jantelor.
- Dacă mergi cu mașina la o spălătorie auto, întreabă personalul de acolo despre echipamentul și agenții de curățare folosiți. E posibil să utilizeze perii prea dure pentru jantele de aliaj sau agenți corozivi care le pot deteriora.
- În aceeași ordine de idei, este recomandat să nu permiți curățarea jantelor cu aburi, deoarece se pot exfolia.
- Este bine să nu folosești același burete pentru spălarea roților și a caroseriei. Eviți, astfel, posibilitatea zgârierii caroseriei cu reziduuri sau pietre mici.
- Dacă îți schimbi sezonier jantele, asigură-te că le depozitezi într-un loc uscat, ferit de umiditate și temperaturi extreme, unde vor fi protejate de coroziune sau alte daune.
👉 Dacă trebuie să înlocuiești una dintre jantele automobilului tău, nu uita că pe Autovit.ro găsești o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Întreținerea jantelor din aliaj este o parte esențială a menținerii aspectului estetic al mașinii tale, dar și a funcționalității acesteia pe termen lung. Prin respectarea sfaturilor și recomandărilor pe care ți le-am propus, le poți prelungi durata de viață și strălucirea inițială.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.