autovit.ro
B SECTIUNI

Cum procedezi dacă ai cumpărat o mașină cu defecte

În procesul de achiziție a unei mașini, nouă sau second-hand, sunt destule formalități. Dincolo de a te asigura că toate actele sunt în regulă, este ideal să depistezi problemele și defectele pe care o mașină le poate avea, fiindcă este un bun de care vei vrea să te folosești niște ani. 

Defectele ascunse creează situații stresante și deloc plăcute. Descoperă ce poți face dacă după ce ai cumpărat mașina încep să iasă la iveală defecte neștiute.

Mașină nouă cu defecțiuni

În acest caz, vom vorbim mai puțin, deoarece o mașină nouă este supusă obligatoriu, conform legii, unei garanții oferite de producătorul auto. Aceasta este de minimum 2-3 ani. Prin intermediul ei îți vei rezolva eventualele probleme de ordin tehnic, estetic și așa mai departe. Rezolvarea defecțiunilor se vor face fără cheltuieli din partea ta.

Totodată, probabilitatea apariției unor defecțiuni grave la o mașină nouă este mică față de autoturismele second-hand, care au deja ani de exploatare.

Mașină second-hand cu defecțiuni

Cele mai multe situații cu mașini care prezintă defecțiuni ascunse le regăsim pe piața de mașini second-hand. 

Sunt vizați în primul rând vânzătorii particulari, respectiv persoanele fizice. Dealerii și firmele auto serioase care se ocupă de comerțul cu mașini second-hand efectuează o verificare tehnică și, pe deasupra, oferă o garanție comercială de conformitate. Deși perioada de garanție poate fi doar de câteva luni, tot îți asigură o oarecare liniște.

După depistarea defecțiunilor ascunse, apărute imediat sau în primele zile după cumpărare, poți avea în vedere anumite proceduri pe care le vom detalia imediat.

▶ Descoperă ce este garantia auto și ce opțiuni ai pentru o mașină second-hand.

Ce trebuie să faci când cumperi o mașină cu defecte

O mașină second-hand poate avea defecte pe care proprietarul să ți le spună din start, în anunțul de vânzare, la telefon sau întâlnire. Poate chiar să le evidențieze în contractul de vânzare-cumpărare, iar în acest fel se asigură că ai luat la cunoștință. În astfel de împrejurări se consideră că ai acceptat acele defecte și, evident, nu mai poți avea nicio pretenție de recuperare a unui presupus prejudiciu.

Proprietarul care însă ascunde defecte grave, cu bună știință, poate răspunde în fața legii. Astfel, după constatarea faptului că mașina are într-adevăr defecte grave ascunse, în termeni legali sunt considerate vicii, pe care nu le-ai sesizat în momentul cumpărării, iar proprietarul nu ți le-a comunicat, poți recurge la acțiuni legale în vederea despăgubirii, respectiv recuperării banilor. 

Va trebui să ai un cadru legal pentru a face asta: un contract de vânzare-cumpărare și un raport tehnic detaliat emis de un service autorizat.

masina cu defecte

De exemplu, defectele legate de airbaguri, ce pot pune în pericol siguranța pasagerilor, sau kilometrajul modificat, ce nu reflectă realitatea, sunt considerate vicii grave. Sunt aspecte pe care tu, în calitate de cumpărător, nu ai cum să le verifici fără o expertiză de specialitate. Chiar dacă fostul proprietar a fost înșelat la rândul său, acestuia tot îi revine obligativitatea, în urma unei sentințe judecătorești, să-ți restituie banii pe mașină.

Potrivit dispozițiilor Art. 1672 pct. 3 din Codul Civil, obligaţiile principale ale vânzătorului sunt să îl garanteze pe cumpărător contra evicţiunii şi viciilor bunului. Evicțiunea face referire la pierderea dreptului de proprietate a cumpărătorului asupra bunului cumpărat, iar viciul este considerat defecțiunea ce nu a putut fi descoperită în mod obișnuit de către un cumpărător. Așadar, există un temei legal la care ai dreptul să apelezi.

Alte exemple de vicii: coroziune ascunsă sub vopsea, computer de bord modificat ce ascunde erori, piese sau intervenții care pot duce la defecțiuni grave. Tot la categoria vicii ascunse pot intra și cele legat de performanțele mașinii, de exemplu mașina nu mai are capabilitatea să atingă viteza maximă prevăzută pe autostradă.

Plângere penală pentru înșelăciune

Cumpărarea unei mașini cu vicii ascunse necesită din partea ta găsirea unui avocat cu competențe în Dreptul Civil și Penal. Ai la dispoziție cel mult 6 luni de la data descoperirii viciilor ascunse să acționezi în judecată vânzătorul mașinii.

Deși este un proces prin care poți avea câștig de cauză, vei pierde timp, bani, dar vei fi și în imposibilitatea reparațiilor defecțiunilor (asta dacă se mai pot repara) și utilizării mașinii cumpărate. Practic, bunul va sta pe loc până la soluționarea situației. La finalul sentinței judecătorești poți recupera atât banii, cât prejudiciile sau cheltuielile de judecată. Contractul devine nul, iar mașina va fi recuperată de vânzător în urma achitării obligațiilor.

Sesizare la Protecția Consumatorului (ANPC)

Așa cum precizam, la un dealer, reprezentanță sau firmă auto ai posibilitatea achiziționării unei mașini rulate cu garanție. Practic, în urma constatării unor defecțiuni, evidențiate la secțiunea garanție sau obligații ale vânzătorului în contractul de vânzare-cumpărare, poți primi banii înapoi, înlocuirea mașinii sau rezolvarea defecțiunilor fără costuri din partea ta.

În situația în care nu există o cale de înțelegere în baza contractului încheiat, se poate apela la sesizarea Protecției Consumatorului.

Înțelegere amiabilă cu vânzătorul

Dacă vânzătorul nu face parte din categoria samsarilor sau țeparilor de mașini, există o șansă de a putea rezolva defecțiunile mașinii pe cale amiabilă. Un prim pas ar fi ca fostul proprietar al mașinii să-ți răspundă la telefon.

▶ Vezi un top 15 masini recomandate pentru familiile cu doi copii.

Cum să eviți achiziția unei mașini second-hand cu defecte

Apelează la surse de încredere

Reprezentanțele, dealerii și firmele auto oferă toate actele, au istoricul de service al mașinii și, pe deasupra, ai o garanție după ce în prealabil aceștia au efectuat deja o verificare tehnică a mașinii.

Te sfătuim să nu mergi pe încrederea deplină într-un vânzător particular, chiar dacă pare o persoană amabilă și corectă. Până la urmă, asigurările verbale nu te vor ajuta cu nimic.

În plus, pe baza seriei VIN a mașinii poți începe pe cont propriu primele cercetări. Îți vin în ajutor aplicațiile dedicate în acest sens, una dintre ele fiind chiar cea propusă de Registrul Auto Român.

Verificare amănunțită la întâlnirea cu proprietarul

La întâlnirea stabilită cu proprietarul ai libertatea de a verifica cât se poate de vigilent mașina pe care vrei să o cumperi. 

Alocă-ți suficient timp pentru a observa starea caroseriei, funcționalitățile, respectiv să arunci o privire asupra motorului. Ulterior achiziționării mașinii, nu poți acuza vânzătorul că ambreiajul prezintă zgomote, parbrizul este fisurat sau aerul condiționat este defect. Toate aceste aspecte le poți constata destul de ușor în urma verificării.

De asemenea, nu ezita să efectuezi un test-drive, în care să observi ținuta mașinii în condiții de trafic.

Testarea într-un service înainte de a înmâna banii

Înainte de a plăti suma de bani convenită pe mașină, efectuează o verificare tehnică într-un service auto ales de tine, nu propus de vânzător. Caută pe internet dacă nu cunoști zona și alege un service care oferă astfel de servicii de verificare contra cost.

Pe baza raportului primit de la service, poți decide dacă cumperi sau nu mașina, respectiv dacă oferi un preț mai mic decât cel stabilit inițial. Este o modalitate bună prin care te poți asigura că mașina este în regulă din punct de vedere tehnic și nu prezintă vicii ascunse.

cumparare masina defecta

Un contract de vânzare-cumpărare cu clauze clare

Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare sunt standard, cu clauze minime, și se fac rapid, la cel mai apropiat centru de acte auto. Specialiștii în avocatură consideră că poate fi un cadru periculos. Prin urmare, se pot consemna și clauze speciale, prin care cumpărătorul se asigură că va beneficia de un bun conform informațiilor comunicate de vânzător: stare tehnică bună, fără accidente etc.

De asemenea, în calitate de cumpărător, citește foarte atent contractul de vânzare-cumpărare și vezi dacă nu cumva există în cuprinsul acestuia clauze ambigue. În mod normal, nu ar trebui. Deși acestea pot fi în favoarea ta în caz de reclamație, cel mai bine le clarifici de la bun început împreună cu un avocat.

Scapă de griji și cumpără-ți o 👉 MASINA NOUA!

În finalul articolului, îți dorim să nu ai parte de astfel de situații neplăcute. Cu toate că există soluții legale prin care îți poți recupera banii, cel mai bine este să te asiguri temeinic dinainte că mașina dorită este într-o stare tehnică bună.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)