autovit.ro
B SECTIUNI

Cum recondiționezi volanul uzat al unei mașini second-hand

Atunci când ești pe cale să cumperi o mașină second-hand, probabil că faci eforturi pentru a te asigura că aceasta nu are defecțiuni ascunse sau kilometri dați înapoi și că este în stare bună atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic. 

În ciuda eforturilor de a găsi mașina perfectă, nu rare sunt situațiile în care un cumpărător trebuie să accepte un compromis și să aleagă o mașină bine întreținută, însă cu mici imperfecțiuni. 

Una dintre problemele comune întâlnite la masinile second-hand este volanul uzat, afectat de trecerea timpului și care reflectă miile de kilometri ce au fost parcurse cu acel autoturism. Deși nu afectează în vreun fel performanțele mașinii, un volan uzat oferă șoferului o senzație neplăcută și îl face pe acesta să se simtă inconfortabil atunci când își conduce mașina. De aceea, în cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi prin care să recondiționezi volanul mașinii tale și să te bucuri din plin de experiența șofatului. 

Reconditionare volan

Curăță volanul

Volanul unei mașini second-hand se află, de cele mai multe ori, într-o stare estetică nu foarte bună și necesită o atenție specială. Totuși, înainte de a trece la măsuri drastice precum recondiționarea sa de către o firmă specializată sau chiar înlocuirea acestuia, este cazul să încerci să îl cureți cu ajutorul unei soluții speciale. 

Dacă volanul este din piele, ai la dispoziție multe soluții speciale de curățat, care te vor ajuta să aduci acest element într-o stare cât mai bună. Deși unele persoane recomandă folosirea de produse precum lăptișorul de matcă sau șervețelele umede pentru bebeluși, cele mai bune rezultate vor fi obținute tot cu ajutorul produselor speciale de întreținere a volanului, care nu doar că vor curăța volanul, dar vor crea un strat protector deasupra suprafeței, care va preveni depunerea murdăriei sau a impurităților. 

Recondiționează volanul

În cazul în care ai curățat volanul, însă aspectul acestuia nu este unul mulțumitor, este cazul să iei în calcul recondiționarea acestuia. Deși procesul presupune parcurgerea unor etape speciale, cu răbdare, puțină îndemânare și un kit de recondiționare a volanului din piele este foarte simplu să duci treaba la bun sfârșit. Iată cum: 

Curățarea volanului

Partea de recondiționare a volanului începe, de asemenea, cu igienizarea și curățarea acestuia. De data aceasta, însă, nu va mai fi nevoie să folosești o soluție specială de curățare, ci doar o cârpă din bumbac și alcool medicinal. 

Îmbibă cârpa în alcool și începe să ștergi volanul pe toate părțile, până când elimini toată murdăria și impuritățile. Pentru această procedură, este mai bine să ai motorul pornit, pentru a te putea bucura de servodirecție și pentru a putea roti volanul astfel încât să ajungi ușor și în locurile mai greu accesibile. 

Curatarea volanului

Șlefuirea volanului cu șmirghel 

Șlefuirea volanului înainte de aplicarea soluției de restaurare este foarte importantă, întrucât elimină bucățile de piele desprinse parțial de pe volan și creează micro canale prin care substanța de recondiționare va intra mai ușor. 

Folosește șmirghelul special care ți-a fost furnizat în kit, iar atunci când începi șlefuirea, ai grijă să acoperi toate părțile volanului, pentru că doar așa rezultatul final va fi unul mulțumitor. 

Ștergerea volanului cu ulei de in

După ce ai terminat șlefuirea volanului, este momentul să îl ștergi folosindu-te de ulei de in. Scopul acestei proceduri este de a schimba textura suprafeței volanului și de a o face mai moale, mai plăcută la atingere. După ce aplici uleiul, este necesar să aștepți circa 10 minute până când pielea va absorbi uleiul în totalitate. 

Citește și: Ce dotari prefera clientii de masini second-hand 

Folosirea restauratorului de piele 

Cu toate că, în acest punct, aspectul volanului nu este nici pe departe cel dorit, această situație este pe cale să se schimbe cât de curând. În continuare, va trebui să folosești soluția de restaurare a pielii și să o aplici uniform pe întreaga suprafață a volanului.

Indiferent de cât de mult vei încerca să netezești stratul de soluție, tot vor rămâne imperfecțiuni, așa că trebuie să folosești încă o dată bucata de șmirghel pentru a face suprafața volanului cu adevărat netedă și plăcută la atingere. 

Ștergerea volanului 

În continuare, este nevoie să ștergi din nou volanul, pentru a elimina toate reziduurile rămase de la operațiunile anterioare. Folosește o cârpă uscată și curăță, cu simț de răspundere, întreaga suprafață a volanului, până când ești sigur că nu au mai rămas impurități. 

Stergere volan auto

Adăugarea soluției de pregătire a pielii

Ultimul pas înainte de aplicarea colorantului este acoperirea volanului cu soluția de pregătire a pielii. Cu toate că acest produs nu este inclus în toate kiturile de recondiționare a volanului, utilitatea sa este foarte mare întrucât va facilita absorbția colorantului de către piele. Pentru a-l aplica, vei avea nevoie de o cârpă, însă și de această dată trebuie să te asiguri că soluția este distribuită uniform, pe toată suprafața volanului. 

Aplicarea colorantului 

În cele din urmă, poți trece la aplicarea colorantului pe volanul mașinii tale. Îmbibă buretele în colorant și începe să îl aplici pe volan, folosindu-te de mișcări circulare. Asigură-te că nu omiți vreo suprafață și că soluția este distribuită uniform, pe tot volanul. Continuă până când observi că volanul are o culoare uniformă. Lasă-l să se usuce pentru câteva minute, iar la final bucură-te de noul aspect al acestuia. 

Recondiționarea volanului este o procedură destul de simplă și poate fi întreprinsă de orice persoană care dorește să-și aloce câteva minute din timpul său. Folosește substanțele potrivite, fii atent la instrucțiuni, iar rezultatul final nu te va dezamăgi. 

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)