autovit.ro
B SECTIUNI

Cum recunoști un vânzător auto de încredere

Când cauți să achiziționezi o mașină rulată, vrei să faci o afacere cât mai bună. Vrei o mașină în stare perfectă, fără probleme, care nu necesită reparații, la un preț sub cel al pieței. De obicei, acest lucru este puțin probabil, sau dacă observi astfel de oferte de nerefuzat, de cele mai multe ori, nu sunt afaceri bune. 

Dacă anunțul de vânzare sună prea bine, posibil să nu fie complet adevărat. Vom vorbi în acest articol despre samsari auto, cum să recunoști ofertele dubioase și de ce mașini ar trebui să te ferești.

Ce sunt samsarii auto

Samsarul auto este o persoană care cumpără o mașină la un preț bun, poate ușor avariată, o pune într-o formă estetică bună și o vinde pentru a obține un profit. Există persoane care trăiesc din activitatea asta sau persoane care își rotunjesc veniturile în acest mod, pe lângă job. De obicei, acest tip de vânzător era întâlnit în târguri, dar în ultima perioadă, samsarii își desfășoară activitatea online.

⏩ Autovit este platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști din România și majoritatea oferă mașini cu garanție. Cumpără cu încredere un autovehicul second hand. Descoperă oferta de masini rulate de la Autovit.

Cum recunoști un vânzător de încredere după anunțul online

Nu există o regulă generală, dar există câteva detalii în anunțurile auto, pe care un vânzător de bună credință nu le-ar considera relevante. Fii atent, de asemenea, la fotografiile mașinii. Dacă imaginile nu sunt elocvente, descrierea autovehiculului poate ascunde defecte. Iată câteva expresii cu care te poți întâlni și care pot ascunde un vânzător nesincer: 

  • mașina este impecabilă, fără defect, într-o stare ireproșabilă;
  • asigur certificat fiscal;
  • accept combinații;
  • mașina este full de full;
  • aer condiționat funcțional, tracțiune 4×4 funcțională;
  • mașina pornește și la rece și la cald;
  • am piese noi cumpărate, dar nemontate;
  • reparații de mii de euro, pot dovedi cu facturi;
  • mașina este pe numele unui unchi sau vecin;
  • nu se plătește impozit;
  • vând sau schimb URGENT!

Un vânzător de încredere care își vinde mașina personală nu va da aceste detalii niciodată. Nu menționezi că mașina are aer condiționat și funcționează, pentru că este firesc. Sau că oferi certificat fiscal, deoarece este un pas firesc în procesul de vânzare-cumpărare. 

Nu există „nu se plătește impozit”, orice mașină înscrisă legal are un proprietar plătitor de impozit. Nu te lăsa convins de detalii irelevante și încearcă să identifici esențialul din anunț. Apoi, dacă ești interesat de mașină, urmează discuția telefonică, unde poți adresa câteva întrebări care te pot ajuta să identifici un vânzător de bună credință.

⏩ Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi o afacere excelentă, dar poate fi, de asemenea, o experiență costisitoare dacă nu se ia în considerare întreaga istorie a mașinii. Alături de controlul stării generale a autovehiculului și cel privind reparațiile făcute până în momentul cumpărării, verificarea kilometrajului este un punct important atunci când decizi să achiziționezi o mașină second-hand. Află cum poti verifica kilometrajul masinii.

vanzator auto

Cum recunoști un vânzător auto de încredere după discuția telefonică

Dacă vei suna vânzătorul, iar la întrebarea ta legată de valabilitatea anunțului legat de un autovehicul ți se răspunde cu „Care dintre mașini?”, este evident că persoana are mai multe mașini la vânzare. 

Mai departe, este important să-l faci să înțeleagă că te pricepi la mașini și să adresezi întrebările potrivite. Iată care ar fi acestea:

  • Ce probleme are mașina? Are pete de rugină? A fost lovită? Bate, troncăne, scoate mult fum, consumă mult ulei?
  • Pe ce nume este mașina? Se poate radia și scoate certificat fiscal pe loc?
  • Putem să mergem cu ea în service, la verificare?

Un vânzător cinstit îți va răspunde la aceste întrebări și va evidenția eventualele probleme. Nu există mașină rulată impecabilă. În momentul în care mașina nu este pe numele celui care o vinde, ar trebui să nu te complici cu achiziția. De asemenea, dacă vânzătorul nu are timp pentru o verificare la service auto, poate ascunde ceva. 

⏩ Șoferii români care nu își plătesc rovinieta în 2023 riscă amenzi mari, care variază în funcție de categoria autoturismului deținut. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este responsabilă de verificarea mașinilor și de sancționarea șoferilor și a instalat peste 100 de camere pentru control în întreaga țară. Află unde sunt pozitionate camerele video în fiecare județ.

Care sunt vânzătorii auto în care poți avea încredere

Vânzătorii care aduc mașini din străinătate constant și pun un adaos mic pot să furnizeze mai multă calitate. De obicei, cei care tranzacționează multe mașini și au experiență în domeniu se orientează spre modele ușor de vândut. 

Desigur, există dealeri profesioniști care oferă garanție pentru autovehiculul pe care îl vând și aceștia sunt cea mai bună variantă. Foarte important este să nu cumperi o mașină de la o persoană care nu-ți inspiră încredere.

⏩ Pe Autovit ai în orice moment acces la zeci de mii de anunțuri auto. Găsește accesoriile și piesele de care ai nevoie pentru autovehiculul tău. Descoperă categoria PIESE din oferta Autovit.

Cum recunoști o mașină care nu trebuie cumpărată

Există situații mai ciudate care ar trebui să-ți ridice semne de întrebare atunci când vrei să achiziționezi o mașină rulată. Iată de ce ar trebui să te ferești:

  • mașinile înscrise în Bulgaria – sunt înmatriculate pe diverse firme sau persoane fizice, iar procura pentru noul proprietar se face doar în Bulgaria;
  • mașinile pe care le vinde altcineva decât proprietarul menționat în carte și talon;
  • mașinile care au un preț nejustificat de mic;
  • mașinile cu talon reținut sau carte pierdută;
  • mașinile care se vând în alt județ decât cel de proveniență a proprietarului;
  • mașinile din fotografii în care numărul este blurat;
  • mașinile cu volan pe dreapta;
  • mașinile descrise ca fiind fără cusur, impecabile.

Achiziționarea sau vânzarea unei mașini implică o serie de documente și vizite la diverse ghișee. Cu cât ești mai organizat și mai riguros, cu atât mai repede vei rezolva aceste formalități. Află din acest articol care sunt actele necesare daca vrei sa vinzi, sa cumperi sau sa inmatriculezi o masina.

După cum spuneam mai sus, nu există mașini rulate perfecte. Dacă vrei să cumperi o mașină second-hand, fii atent la detaliile anunțului și la informațiile pe care ți le oferă vânzătorul. De cele mai multe ori, dacă oferta sună prea bine, cel mai probabil este falsă. Cea mai bună variantă rămâne achiziția autovehiculului de la un dealer care oferă garanție. 

Sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)