autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să alegi cel mai bun sistem de boxe pentru mașina ta

Calitatea sunetului din mașina ta îți va face călătoriile mai confortabile și mai distractive. Cu un upgrade la sistemul audio, vei beneficia de mai multă claritate a sunetului, pentru a te bucura de muzică sau de postul radio preferat, atunci când îți conduci mașina. 

Vom vorbi, în articolul care urmează, despre cum să procedezi pentru a avea un sound perfect în mașină, despre dimensiuni boxe auto, despre configurația lor și alte caracteristici ale difuzoarelor.

dimensiuni boxe

Dimensiuni boxe auto – principalul criteriu după care le alegi

Îți dorești niște difuzoare auto cu bass puternic sau unele care să ofere o claritate fină? Criteriul legat de dimensiuni boxe auto este foarte important.

Dispersia corectă a sunetului din mașina ta depinde, în primul rând, de dimensiunile boxe auto.

După diametru, putem clasifica difuzoarele astfel:

  • diametrul de 10, 13, 16.5 sau 20 cm (rotunde);
  • diametrul de 15×23 (ovale).

În unele cazuri, aspectul dimensiuni boxe auto poate influența redarea frecvențelor diferite ale sunetelor. 

sistem boxe auto

Dacă ai nevoie de boxe de calitate la prețuri accesibile, Autovit.ro pune la dispoziție câteva articole care s-ar putea potrivi cu mașina ta. Descopera oferta Autovit.

Schimbare boxe auto – amplasarea lor corectă

În funcție de modelul mașinii, este foarte important locul în care vei poziționa difuzoarele, astfel încât să ai o calitate înaltă a sunetului. Poți pune noile difuzoare în spațiile originale sau, dacă preferi sunetul puternic și o redare mai clară, poți opta pentru spații noi, special create, pentru a personaliza scena audio din interiorul automobilului tău. 

Contează foarte mult și tipul de muzică pe care îl preferi, dar și modul în care îți place să asculți piesele preferate. În funcție de aceste caracteristici, există difuzoare ce redau melodiile într-un mod puternic și altele ce reproduc sunetele melodios și cald. Dacă te gândești la o eventuală schimbare boxe auto, avem câteva mențiuni care ar putea să-ți fie de folos.

difuzoare auto

Difuzoare auto cu bass puternic și sensibilitate

Este important să alegi magazinul potrivit de unde să îți achiziționezi componentele sistemului audio. 

Poți merge la un showroom, pentru a cere detalii suplimentare consilierilor, care să-ți prezinte caracteristici și beneficii, sau poți opta să cauți difuzoarele potrivite într-un centru specializat, unde să asculți puterea acestora în funcție de sensibilitatea lor. 

De asemenea, poți alege să îți concepi propriul sistem audio, în funcție de preferințele tale. În acest sens, e indicat să te documentezi temeinic, înainte de a începe să achiziționezi componentele audio. Indiferent ce variantă vei alege, ține cont de următoarele aspecte, atunci când vrei să schimbi boxele auto:

  • verifică dimensiunile noilor difuzoare, astfel încât ele să corespundă spațiilor dedicate din mașina ta, dacă vrei să le montezi în acele locuri;
  • alege difuzoare cu aceeași rezistență (vezi pe spatele difuzorului);
  • pe difuzoarele originale este instalat un filtru care taie din frecvenţele nedorite; astfel, noile difuzoare necesită un crossover sau un filtru care face separarea pe canale (LOW – MID – HIGH);
  • dacă nu ai tweetere în mașină, poți opta pentru un set cu tweetere integrate.

Ți-ai luat permisul de conducere și vrei să-ți cumperi o mașină? Află din acest articol care sunt cele mai potrivite masini pentru un sofer incepator.

sistem audio auto

Alegerea numărului optim de difuzoare

Majoritatea sistemelor audio din fabrică nu sunt făcute la performanțe înalte, deoarece producătorii nu știu exact dacă viitorii cumpărători sunt pasionați de industria car audio sau nu. Totodată, un sistem de fabrică performant ar crește considerabil prețul de achiziție al automobilului. 

Așadar, este posibil ca mașina ta să nu redea sunetele la calitatea dorită, deoarece nu are numărul adecvat de difuzoare. Alegerea unui număr potrivit de difuzoare este soluția ideală, dacă îți dorești ca melodiile preferate să se audă foarte bine în mașină.

set difuzoare auto

Cel mai bun sistem audio auto în funcție de caracteristicile fiecărui difuzor

Dacă vrei să asculți muzica preferată în mașina ta la cel mai bun sistem audio auto, e nevoie să te folosești de caracteristicile fiecărui difuzor, astfel încât sound-ul să fie unul echilibrat și clar.

De obicei, difuzoarele de pe maşină se clasifică în patru categorii:

  • Sw (subwoofer) – redă gama de jos cu frecvenţe 16 – 250 Hz1;
  • Mw (midwoofer) – redă gama de mijloc joasă de frecvențe 250 – 2000 Hz;
  • Wf (midrange) – redă gama de mijloc de frecvențe 2000 Hz – 6000 Hz;
  • Tw (tweeter) – redă gama înaltă de frecvențe 6000 kHz – 16000 kHz.

Semnalul de la player-ul audio este compus din toată gama de frecvenţe, iar acest sunet trebuie împărţit cu aceste crossovere pasive sau active, astfel încât fiecare să primească frecvenţa pentru care a fost proiectat. 

Astfel, cel mai bun sistem audio e esențial să fie conceput ținându-se cont de caracteristicile fiecărui difuzor. În acest mod, sunetul este mai curat și mai clar, dacă fiecare componentă a sistemului audio îşi face partea sa.

sistem audio portbagaj

Vrei să faci un upgrade la sistemul audio al mașinii tale? Aruncă o privire la componentele audio din oferta Autovit.ro. 

Aspecte care trebuie luate în considerare când alegi cele mai bune difuzoare auto

Sunt mulți indicatori care contribuie la calitatea unui difuzor. Chiar și materialele utilizate în fabricarea boxelor contribuie la calitatea sunetului. Dincolo de factorii tipuri și dimensiuni boxe auto, trebuie luate în calcul intervalul de frecvență, puterea RMS și puterea de vârf.

Interval de frecvență

Răspunsul în frecvență este un mod de a descrie sunetul pe care boxele îl generează și se dorește ca acesta să fie „cât mai neutru” (flat, egal ca tărie sonoră pe tot spectrul), pentru a exprima semnalul de intrare cât mai precis. 

Altfel spus, dacă asculți melodia preferată prin intermediul unor boxe de calitate, vei auzi ce a intenționat artistul să transmită. Dacă difuzorul exagerează frecvențele înalte, medii sau joase, percepția audio a piesei va fi diferită, față de producția inițială de studio a artistului.

Producătorii de boxe specifică acest aspect prin intervalul de frecvență (exprimat în herți, Hz) pe care respectiva serie îl poate reproduce, cu o abatere de la liniaritate de +/-3dB. Acest interval este cel pe care, în teorie, un om îl poate auzi, și anume 20-20000Hz.

RMS și putere de vârf

RMS – Root Mean Square (rădăcina medie pătrată) este o putere pe care o emite boxa în mod continuu, fără să distorsioneze, dar care poate avea valori de vârf de până la două ori valoarea RMS. Se măsoară în wați, iar valorile sunt menționate de producător.

Spre exemplu, la un difuzor cu 30 W putere RMS și o putere de vârf de 60 W, vorbim de o putere medie de 30 W, care poate să emită anumite sunete la o putere de 60 W, dar aceste sunete la puterea de vârf pot fi distorsionate sau chiar zgomotoase. 

Astfel, este foarte important, atunci când alegi un difuzor, să cunoști valoarea de putere RMS, aceasta fiind media la care poți să asculți fără distorsiuni, deoarece, dacă îl vei folosi la o putere mai mare, se pot produce defecțiuni iremediabile în interior. 

E important ca muzica să fie de o calitate înaltă, în mașina ta. Acest lucru va face condusul mai relaxant și mai distractiv. Alege difuzoare premium și bucură-te de călătorie, în timp ce asculți sound-ul preferat!

Sursa foto: shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)