autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să alegi cel mai bun ulei de motor: 3 aspecte de care să ții cont

Uleiul de motor îndeplinește mai multe funcții, principala fiind aceea că protejează motorul mașinii tale de uzură și îi asigură buna funcționare. Cu o ofertă atât de variată disponibilă pe piață, este, deci, important să te documentezi înainte să îl alegi.

Atunci când obișnuiești să cauți cele mai bune piese auto pentru mașina ta, ții cont de specificațiile acesteia. Uleiul de motor are nevoie de aceeași atenție. Înainte de a cumpăra uleiul de motor, este important să identifici un produs de calitate, care își păstrează caracteristicile pentru o perioadă lungă de timp și asigură o bună lubrifiere a suprafețelor de contact. Descoperă în cele ce urmează care sunt rolurile uleiului de motor și de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când îl achiziționezi.

Care este rolul uleiului de motor

Ce face uleiul de motor pentru mașina ta? Lubrifiază părțile mobile ale motorului, asigurând astfel o compresie optimă. Componentele interne ale motorului mașinii se află în contact unele cu celelalte, astfel că este nevoie de un ulei care formează o peliculă fină, asigurând o funcționare optimă. Fără ulei, piesele s-ar supraîncălzi și s-ar uza prematur. În plus, uleiul de motor:
• înlătură impuritățile insolubile de pe componentele motorului
• stabilizează mecanismele mobile ale motorului din punct de vedere termic
• este rezistent oxidării termice
• este compatibil cu materialul elementelor de etanșare
• are o volatilitate scăzută, pentru a nu polua mediul înconjurător.

Care sunt caracteristicile uleiului de motor

Ce să urmărești atunci când cauți un ulei de motor la pret avantajos? Este important să fii atent la caracteristicile relevante pe care le are uleiul de motor, care se potrivesc mașinii tale, respectiv nevoilor tale de consum și de condus.

Vâscozitatea

Cât de groasă sau cât de fluidă este textura uleiului de motor? Răspunsul acestei întrebări este dat de vâscozitatea acestuia. Vâscozitatea indică rezistența la curgere a uleiului în urma frecării. Acesta trebuie să fie suficient de fluid astfel încât să nu îngreuneze mișcarea pieselor. Totodată, trebuie să fie suficient de gros, astfel încât piesele să fie lubrifiate suficient. Consultă manualul de utilizare al mașinii tale: acesta ar trebui să indice care este vâscozitatea recomandată pentru motorul ei.

Onctuozitatea

Onctuozitatea este un factor important, deoarece arată capacitatea uleiului de motor de a adera la suprafețele cu care intră în contact. Dacă nu folosești mașina o perioadă mai lungă de timp, ai nevoie ca suprafețele să fie deja lubrifiate atunci când o vei reporni. Practic, chiar și după o pauză îndelungată, onctuozitatea adecvată a uleiului de motor asigură lubrifierea pieselor mobile.

Gradul uleiului

Cele mai multe uleiuri sunt de tip multigrad, respectiv au o textură și o vâscozitate care variază în funcție de temperatură, adică pot oferi o protecție mai bună în toate situațiile. Pot fi minerale sau sintetice, spre deosebire de uleiurile de motor de tip monograd, care sunt doar minerale. Uleiurile tip monograd sunt mai puțin eficiente, conțin mai puțini aditivi și au o vâscozitate care se modifică rapid în funcție de temperatură. De obicei, acest tip de ulei este recomandat pentru modelele mai vechi de mașini.

Gradul uleiului de motor este marcat pe ambalaj printr-un cod format din cifre separate de litera “W” (“winter” – iarnă, în limba engleză). Cifrele care precedă litera “W” corespund vâscozității uleiului iarna, cu motorul rece. Cu cât sunt mai mici, cu atât demarajul la rece va fi mai ușor. Cifrele care urmează literei “W” indică vâscozitatea la temperaturi ridicate. Cu cât sunt mai ridicate, cu atât uleiul va fi mai eficient.

În concluzie, ținând cont de aspectele prezentate mai sus, alege un produs care îi va asigura o viață lungă motorului tău și care se potrivește nevoilor tale de condus. Respectă indicațiile producătorului, schimbă uleiul de motor în mod regulat și protejează mediul înconjurător după ce l-ai folosit, reciclându-l corespunzător.

Sursă foto: Freepik

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)