
Chiar dacă mașinile noi au tot felul de sisteme de siguranță și antifurt, instalate direct de producătorii auto, preocuparea pentru securitate este în continuare de interes pentru mulți proprietari de mașini mai vechi. În rândurile de mai jos discutăm pe larg despre alarme auto și cum să alegi una potrivită bugetului și nevoilor tale.
Ce este și cum funcționează alarma auto
Alarma auto este un sistem electronic de securitate ce se poate instala pe mașină. Ea prezintă avertizări acustice și luminoase și vine în completarea sistemului antifurt pe care orice mașină modernă îl are. Deși nu garantează faptul că autoturismul nu mai poate fi o pradă a hoților, asigură o protecție suplimentară.
Mai există hoți de autoturisme sau care fură din autoturisme? Răspunsul este da, chiar dacă media este ceva mai mică în prezent. Nu vorbim doar de mașini de lux, așa cum poate mulți avem tendința să credem. Dacă vei căuta care sunt cele mai furate mașini din România, vei vedea că Dacia Logan este în topul listei.
Componentele unei alarme auto sunt:
- Senzorii, care pot fi de șoc, mișcare, presiune, perimetru sau anti-tractare, sunt cei care generează impulsurile unității de control. Ei diferă în funcție de complexitatea alarmei;
- Sirena sau sistemul acustic (poate fi inclus și claxonul mașinii), care declanșează sunetele specifice de avertizare;
- Unitatea de control, componenta cu rol de gestiune;
- Lumina LED de prezență, instalată într-un loc vizibil.
Ea funcționează într-un mod simplu: senzorii instalați pe mașină, la lovituri sau mișcări, sesizează unitatea de control care activează sirena alarmei. În acest mod, alarma auto descurajează răufăcătorii să mai acționeze.
O alarmă mașină se dovedește extrem de utilă dacă deții un autoturism mai vechi, ce nu are un sistem antifurt modern. Totodată, este ideală și pentru autoturismele noi, cu imobilizator motor. Prin urmare, indiferent de starea mașinii, ea are un rol de securitate.
Pentru siguranța mașinii tale, instalează-ți și o 👉 CAMERA DE BORD.
Tipuri de alarme auto
Alarmă auto audio
Este cel mai simplu model de alarmă, care funcționează pe baza unor senzori acustici plasați în mai multe părți cheie ale mașinii. Sensibilitatea senzorilor poate fi ajustată, pentru a nu se declanșa oriunde și oricum. Este ideală pentru cei care vor un sistem de alarmă simplu și la un cost decent.
Alarmă auto pasivă
Este tipul de alarmă care se armează îndată ce motorul este oprit, iar ușile mașinii se deschid și închid. Nu trebuie să mai faci nimic altceva, practic ea se activează automat. Acest gen de alarmă ți se adresează în măsura în care vrei confort și să scapi de grija activării ei.
Alarmă auto activă
Spre deosebire de alarma auto pasivă, cea activă implică o acțiune din partea ta. Cu alte cuvinte, atunci când vrei să o activezi va trebuie să apeși pe un buton aflat pe telecomandă alarmă auto. Nu e deloc dificil, dar uneori mai poți uita să faci asta.
Alarmă auto cu telecomandă și pager
Sunt alarme cu afișaj LCD, care funcționează fie unidirecțional, fie bidirecțional. Dacă te pasionează tehnologia, te poate interesa achiziția unei astfel de alarme auto pe mașină. Desigur, totul contra unui cost mai mare. De exemplu, cu un model de alarmă bidirecțională poți cunoaște rapid cauzele declanșării alarmei, respectiv starea sistemului de securitate cu ajutorul unor pictograme. În plus, sunt alarme ce se pot integra și controla cu un smartphone.
Sistem alarmă auto potrivit: cum îl alegi
Dacă te-ai decis asupra instalării unui sistem de prevenție, așa cum este alarma auto, îți recomandăm să te orientezi către fiabilitate și mai puțin spre cel mai mic preț de pe piață. Asta pentru că alarmele auto „no-name” de slabă calitate, pot fi enervante pentru vecinii tăi. Pe lângă faptul că se pot declanșa fals, la cel mai mic zgomot de pe stradă, mai poți avea surpriza să nu mai poți debloca mașina, eventual alarma să fie imposibil de dezarmat.
Descoperă ce 👉 ALARME AUTO poți achiziționa de pe Autovit.ro!
De ce să ții cont pentru a alege o alarmă auto potrivită
Brandul alarmei
Vei observa că pe piață există tot felul de branduri de alarme auto, mai mult sau mai puțin cunoscute. Sfatul nostru este să mergi pe cele cunoscute, precum Viper, PNI, Carguard sau Maat. Dacă nu te pricepi să alegi, vorbește cu un consultant în astfel de sisteme de siguranță auto. Te va direcționa către un produs fiabil care să se potrivească bugetului tău.
Tipul de alarmă
Ai aflat mai sus ce tipuri de alarmă există, mai rămâne să te decizi care este cea mai bună pentru tine. În principiu, alegerea tipului de alarmă ține de confortul tău, tehnologia folosită și buget.
Totodată, mai ține cont de un detaliu important: vrei o alarmă auto direct pe cheia cu închidere centralizată a mașinii, alarmă simplă cu telecomandă separată sau o alarmă modernă cu pager?
Raza de acțiune
Majoritatea alarmelor auto au o rază de acțiune undeva la 300 de metri. Sunt însă și modele de alarme care pot fi controlate și de la distanțe mult mai mari, precum peste 1 km.
Funcțiile alarmei
Pe lângă funcțiile standard de securitate, la o telecomandă de alarmă se pot adăuga și funcții smart, precum pornirea motorului de la distanță, deschiderea portbagajului sau aprinderea farurilor. Cel mai probabil o să ai nevoie de achiziționarea unor module electronice opționale.
Firma de instalare alarme auto
Dacă ai cunoștințe de electronică auto sau urmărești tutorialele găsite pe această temă, te poți încumeta să încerci singur instalarea alarmei, dar vei pierde garanția produsului. În caz contrar, apelează la o firmă de instalare alarme auto cu experiență în domeniu. Câștigi timp și ai siguranța unui montaj corespunzător. Cu alte cuvinte, degeaba îți cumperi o alarmă de ultimă generație dacă funcționează prost din cauza instalării.
Pe lângă o alarmă auto, mai îți poți îmbunătăți protecția mașinii cu un dispozitiv de localizare GPS sau un întrerupător pentru blocarea motorului. Toate acestea pot lucra integrat într-un sistem de securitate auto.
Motive pentru care să instalezi o alarmă la mașină
Mai merită să investești bani într-o alarmă la mașină? Considerăm că da, deoarece:
- Sporește securitatea mașinii. Chiar dacă nu garantează nimeni că mașina ta nu mai poate fi furată sau spartă, alarmele sunt un impediment în plus pentru răufăcători.
- Poate avea funcții suplimentare utile, cum ar fi deschiderea portbagajului printr-o simplă apăsare pe un buton opțional al telecomenzii.
- Ajută la identificarea mașinii într-o parcare supraaglomerată, prin aprinderea farurilor sau emiterea unor sunete scurte de semnalizare. Sigur ți s-a întâmplat cel puțin o dată să uiți unde ai parcat, sau urmează.
▶ Citește și cum influențează sistemul bonus malus prețul final al unei asigurări RCA.
Fie că alegi un sistem alarma auto simplu sau complex, este în continuare o investiție utilă pentru o mai bună securitate a mașinii împotriva efracțiilor.
Sursa foto: Shutterstock

Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.