
Cum spuneam si in articolele anterioare, cea mai eficienta solutie pentru fiecare posesor al unui autoturism este folosirea a doua seturi de roti complet echipate, unul cu pneuri de vara si celalalt cu anvelope de iarna. Dar aici intervine o problema, si anume cum si unde depozitam corect randul de pneuri neutilizat?
O rezolvare rapida ar fi asa-numitele “hoteluri de roti”, depozite speciale unde se poate pastra in conditii optime setul de pneuri inlocuit. Totusi aceasta varianta este destul de costisitoare, fiind momentan o solutie pentru o categorie destul de restransa de clienti…
Asa ca majoritatea posesorilor unui autoturism apeleaza la solutia clasica: subsolul blocului, in pivnita casei ori intr-un depozit improvizat. Specialistii recomanda ca in aceasta situatie ar fi bine sa se tina cont de anumite reguli pentru depozitarea corecta, recomandari care vor prelungi durata de viata a anvelopelor.
O prima recomandare ar fi ca, in limita posibilitatilor, pneurile de iarna sa fie folosite pe jante din otel, iar cele de vara pe jante din aliaj. De ce? Foarte simplu… Solutiile antiderapante folosite in sezonul hibernal pot ataca “luciul” jantei din aliaj si in plus riscul de a le deterioara accidental este mai mare iarna. Asa ca aceste jante din aliaj sunt mai adecvate in sezonul cald, iar pe langa rolul estetic mai ajuta si la ventilarea eficienta a franelor.
Dar sa revenim la depozitarea corecta a anvelopelor… Un prim pas ar fi ambalarea individuala a anvelopelor (cu jante) in saci din plastic sau in huse speciale pentru pneuri, in limita posibilitatilor. De ce? Pentru a proteja pneurile de actiunea ozonului, un agent care degradeaza in timp compozitia cauciucului… Apoi depozitarea anvelopelor trebuie facuta in spatii cu temperatura constanta si fara umezeala. Aranjarea se face pe partea laterala (pe flanc), insa nu mai mult de patru pneuri unul peste altul, pentru a evita deformarea acestora si aparitia de microfisuri.
Mai trebuie tinut cont ca atunci cand vor fi remontate pe autoturism pneurile depozitate o perioada de timp, trebuie verificata presiunea aerului din anvelopa conform specificatiilor oferite de catre constructorul masinii. Mai mult, dupa cateva cicluri de utilizare alternativa a celor doua seturi de pneuri, toate rotile trebuiesc reechilibrate si neaparat schimbate valvele.
Voi unde si cum va depozitati pneurile folosite in sezonul anterior?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.