autovit.ro
B SECTIUNI

CUM SA: dezlipim vinietele de pe parbriz

Chiar daca de o buna perioada de timp rovinieta este sub forma electronica, in mai multe tari europene este obligatorie atasarea pe parbriz a unui sticker pentru a dovedi achitarea taxei de autostrada. In aceste conditii, dupa tranzitarea mai multor tari, parbrizul masinii devine un fel de brad de Craciun, ornat cu abtibilde multicolore. Stiti cum se pot dezlipi eficient aceste viniete de pe parbriz?

De ce avem nevoie: un pulverizator cu solutie pentru spalat geamurile (din comert), servetele uscate, o carpa moale, o sticla cu alcool medicinal (spirt) si multa-multa rabdare.

Cum procedam: In primul rand, parbrizul trebuie foarte bine curatat pe interior. Asa ca dupa ce v-ati urcat la volan, trebuie sa pulverizati solutia pentru spalat geamurile pe interiorul parbrizului si apoi sa curatati cat mai bine cu ajutorul servetelelor uscate. Ar fi bine sa repetati operatiunea, pentru o degresare cat mai eficienta a parbrizului. Apoi umeziti carpa cu alcool sanitar si aplicati doar pe suprafata vinietei. Mare atentie sa nu picure spirt pe suprafetele din plastic ale bordului, deoarece zona afectata se poate matui. Dupa aceasta operatiune, asteptati cateva minute ca alcoolul sanitar sa dizolve adezivul vinietei, iar apoi incercati sa o desprindeti usor…

Mautordnung

Va recomand sa nu fortati desprinderea vinietei, deoarece aceasta se poate rupe in bucatele foarte mici si operatiunea se ingreuneaza. Astfel, daca sesizati ca sticker-ul opune rezistenta la desprindere, repetati pasul cu umezirea usoara a carpei si aplicarea alcoolului sanitar pe suprafata vinietei. In cazul nefericit al ruperii in bucatele mici a sticker-ului, nu incercati sa razuiti cu obiecte ascutite, ci doar usor cu unghia. Tineti cont ca aceasta scoatere a vinietelor de pe parbriz este o operatiune destul de migaloasa si trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.

Iar dupa ce toate vinietele au fost desprinse de pe parbriz, va trebui sa umeziti din nou carpa cu alcool medicinal si sa stergeti cu mare atentie urmele de adeziv ramase de la stickere. La final curatati din nou interiorul parbrizului cu solutie pentru spalat geamurile si eventual aplicati o solutie anti-aburire.

Vignieta_3

Un sfat suplimentar ar fi acela ca de fiecare data cand achizitionati o vinieta de tip sticker, sa verificati cu atentie in ce zona a parbrizului trebuie lipita. Daca o atasati in alta zona a parbrizului decat cea recomandata, aparatele de verificare a vinietelor instalate pe autostrazi nu pot scana intreaga suprafata a parbrizului si astfel va puteti trezi cu o amenda, desi ati achitat taxa de drum. De asemenea pastrati circa un an partea inferioara a vinietei, precum si bonul fiscal obtinut la achizitie, pentru a dovedi in caz de control ca ati platit taxa de drum. Mai este bine de stiut ca si motociclistii sunt obligati sa plateasca contravaloarea vinietei si sa aplice sticker-ul pentru controlul in trafic.

Voi mai cunoasteti si alte metode eficiente pentru desprinderea vinietelor de pe parbriz?

10 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)