autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să ne protejăm mașina când temperatura ambientală este ridicată

Ne aflăm în toiul verii și deja temperaturile ambientale au atins valori caniculare. Cum ne protejăm mașina de atmosfera toridă? Iată o serie de sfaturi utile.

Vara s-a instalat cu drepturi depline și deși suntem abia la începutul lunii iulie, am avut deja o serie de perioade caniculare provocate de aerul torid provenit din nordul Africii. Pe parcursul perioadelor cu temperatură ridicată este important să ținem cont de o serie de sfaturi utile pentru a ne proteja automobilul.

  • 1. Renunță la anvelopele de iarnă.

Deși sună ciudat, sunt o mulțime de proprietari de automobile care nu renunță la anvelopele de iarnă pe perioada verii. O singură privire aruncată mașinilor parcate la un supermarket va identifica rapid cel puțin câteva automobile care rulează încă pe anvelope de iarnă. Cei mai mulți le păstrează din comoditate, alții din rațiuni financiare.

anvelope, pneuri, cauciucuri

Este însă periculos să rulezi cu anvelope de iarnă când temperatura ambientală este caniculară. Datorită compoziției specifice, aceste anvelope se comportă corect doar la temperaturi scăzute. Pe timp de vară se vor încălzi puternic, iar distanțele de frânare se măresc considerabil.

  • 2. Verifică nivelul antigelului

Lichidul de răcire al motorului joacă un rol extrem de important pe timp de vară. Nu folosi apa în sistemul de răcire, ci lichid de tip antigel, care pe lângă o temperatură de îngheț scăzută, are și un punct de fierbere mult mai înalt.

antigel masina

Apa fierbe la 100 grade Celsius, în timp ce antigelul are un punct de fierbere situat la 130-140 grade Celsius. Verifică nivelul lichidului de răcire și completează dacă este necesar.

  • 3. Verifică instalația de aer condiționat

Pentru o călătorie confortabilă pe timpul verii este important ca instalația de aer condiționat să funcționeze ireproșabil. Înainte de începerea sezonului călduros nu strică o verificare a sistemului și, dacă este nevoie, încărcarea cu freon pentru ca aerul să fie răcit corespunzător.

  • 4. Parchează pe cât posibil la umbră

Dacă mașina va sta parcată pe parcursul zilei, încearcă să parchezi pe un loc situat la umbră, sau într-o parcare subterană. Dacă temperatura ambientală atinge 40 de grade, în interirorul mașinii temperatura poate urca peste 60 de grade după câteva ore în soare.

parking2

De asemenea, un parasolar ajută la protejarea bordului și menține temperatura din interior cu câteva grade mai jos.

  • 5. Folie pentru blocarea razelor UV

Dacă mașina nu are geamuri cu protecție UV, se poate aplica folie pentru protecție împotriva razelor UV. Pe lângă avantajele pentru sănătate, acest tip de folie protejează interiorul și menține o temperatură mai scăzută.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)