
Cu excepția situațiilor fericite în care ai câștigat la loto sau ai moștenit vreo avere, cumpărarea unei mașini începe prin stabilirea unui buget. Fie că ai făcut economii sau un credit, este foarte important să îți evaluezi corect posibilitățile și să îți stabilești bugetul într-un mod realist.
Posibilitățile tale financiare sunt cele mai importante. Trebuie să ții cont că, pe lângă prețul de achiziție, vei mai avea nevoie de bani și pentru înmatriculare, întreținere, asigurări și taxe. Descoperă în rândurile următoare ce pași ai de urmat.
Stabilește costurile totale ale mașinii
Așadar, îți dorești să îți schimbi mașina. Să îți cumperi una nouă sau second hand. În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că întotdeauna prețul acesteia este mai mare decât cel afișat. Ia în calcul taxele de înmatriculare, impozitele pe care le vei avea de plătit, prețul asigurării RCA sau al celei CASCO. Cu toate acestea în minte, încearcă să stabileștii cât mai exact dacă ți-o permiți cu adevărat. Costurile totale, pe termene mai scurte sau mai lungi, vor fi mult mai mari.
Gândește-te că vei da bani și pe combustibil, pe reparații și întreținerea mașinii. Știi deja faptul că valoarea ei scade, odată cu trecerea anilor. Reparațiile devin și ele tot mai frecvente, iar banii pe care îi plătești pentru piese și service-uri nu vei putea să-i recuperezi.
Există modele mai ieftine, dar care sunt mai scump de întreținut. Poți estima foarte ușor câți bani vei avea de scos din buzunar pentru o revizie sau pentru a schimba consumabilele precum plăcuțele de frână, amortizoarele și așa mai departe. Astfel, chiar dacă vei găsi o mașină premium, cum ar fi Audi, BMW sau Mercedes-Benz, cu un preț scăzut de achiziție și ești foarte încântat, ține cont și de faptul că întreținerea acesteia va fi mai costisitoare.
Trece toate aceste costuri pe hârtie și încearcă să faci o evaluare cât mai exactă. Poate că vei fi nevoit să te orientezi spre o mașină mai accesibilă ca preț, poate că va trebui să mai aștepți. Răspunsurile sunt la tine.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Caută cea mai bună opțiune de finanțare
Dacă vei face un credit auto, unul de nevoi personale sau un leasing pentru achiziția noii tale mașini, va trebui să îți calculezi cât mai bine și valoarea ratelor lunare. Ține cont că acestea includ și dobânzile, care pot varia în funcție de perioadă sau chiar de bancă. Verifică în cât mai multe locuri ce variante de finanțare ai și alege-o pe cea mai prietenoasă pentru bugetul tău. Dacă vei avea răbdare și vei studia piața așa cum trebuie, ai putea descoperi că îți permiți o mașină mai scumpă sau vei reuși să faci unele economii în privința dobânzilor.
Experții în finanțe spun că cel mai indicat este să plătești cu banul jos sau să acoperi din propriile resurse o parte cât mai mare din suma de achiziție.
Dacă ai deja o mașină, din vânzarea acesteia poți obține cel mai ușor resursele pentru achiziționarea unui alt autoturism. În mod cert, te va ajuta să reduci costurile totale. Există varianta de buy-back, în cazul în care vechea ta mașină este achiziționată de la o reprezentanță sau un dealer autorizat.
O altă opțiune, destul de des întâlnită pe piața second hand, este aceea de a face schimb de mașini cu alți proprietari. În cazul în care alegi să îți cumperi o mașină second hand, caută una ce are o vechime între trei și cinci ani. În mod normal, după această perioadă și-a pierdut deja jumătate din valoarea inițială. Dacă o vei păstra și tu pentru încă trei ani, vei putea obține un preț decent și îți vei recupera cel puțin jumătate din investiție.
👉 Descoperă diferențele dintre creditul auto și leasing
Aplică reguli de gestionare a bugetului
Dacă te întrebi cât ar trebui să investești într-o mașină, specialiștii în economie ți-ar răspunde simplu: „cât mai puțin posibil”. Există tot felul de reguli ce țin de educația financiară. Una dintre ele spune că valoarea totală n-ar trebui să depășească 35% din bugetul tău anual. La un calcul simplu, dacă ai un salariu de o mie de euro pe lună, vei ajunge la venituri pe un an de 12.000 de euro, așa că valoarea mașinii n-ar trebui să fie mai mare de 4.200 de euro. Bineînțeles, regula li s-ar putea părea absurdă unor persoane care au venituri de 100.000 de euro pe an, pentru că dacă ar respecta-o, nu și-ar lua o mașină mai scumpă de 35.000 de euro. Și în această situație, răspunsurile potrivite sunt la tine.
Totuși, aceste reguli te vor ajuta să știi mai exact la ce clasă de mașini te încadezi și de acolo să îți alegi modelul preferat. Cu o listă mai scurtă de opțiuni, vei putea studia mai bine piața și să descoperi mai rapid plusurile și minusurile viitoarei achiziții. Nu uita nici să negociezi, după ce ai terminat căutările. În cazul mașinilor noi, apar tot timpul oferte speciale, iar pe piața second hand este întotdeauna loc de reduceri.
Așadar, pentru a-ți cumpăra o mașină, este nevoie de răbdare și multă atenție. După ce ai stabilit bugetul, încearcă să te ții de el și să nu îl suplimentezi. Dacă ai făcut asta o dată, o vei face și cu alte ocazii. De aceea, nu trebuie să te grăbești, ci să îți aloci suficient timp pentru căutarea unei mașini bune care se încadrează în bugetul tău.
Citește și 👉 Ce este martorul Check Engine și cum funcționează
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.