
Cifrele de vânzări ne arată că dieselul pierde extrem de repede teren în Europa, iar motoarele pe benzină nu o duc nici ele mai bine. Cine sunt câștigătorii? Mașinile electrice și versiunile plug-in hybrid ale modelelor deja existente, care vor schimba mai repede decât ne așteptam industria auto.
Potrivit unui raport emis de Agenția Internațională a Energiei, în următorii doi ani flota de mașini electrice la nivel global se va tripla, ajungând de la 3,7 milioane de mașini la 13 milioane. Mai mult, până în anul 2030, media creșterii anuale pentru mașinile electrice va fi de aproximativ 24%.
Informația pune în lumină multitudinea de modele electrice anunțate de toți marii constructori, dar scoate în evidență și alte aspecte care vor remodela industria auto așa cum o știm. Câteva dintre concluziile raportului ne arată că:
China va rămâne cea mai mare piață pentru mașinile electrice, totul datorându-se faptului că guvernul chinez a oferit o serie de beneficii majore pentru cei care își achiziționează mașini cu propulsie electrică. Până în 2030, un sfert din automobilele vândute în China vor fi electrice.
Trecerea rapidă la mașini electrice va reduce semnificativ cererea de petrol de pe piață. Estimările ne arată că până în anul 2030, mașinile electrice vor elimina zilnic nevoia de petrol necesară pe durata unei zile pentru întreaga Germanie. În momentul actual cererea este mai mică cu jumătate din ceea ce consumă Belgia.
Un alt aspect interesant și normal este că va crește cererea pentru acumulatori. Până în anul 2030 va fi nevoie de zece fabrici Gigafactory, similare ca dimensiuni și capacitate de procesare celei construite de Tesla în Nevada.
Foarte aproape de noi, în mijlocul orașelor, vom vedem tot mai multe autobuze electrice, care vor trece integral la propulsie electrică. Numărul estimat al acestora va ajunge la 1,5 milioane până în anul 2030, în creștere de la 370.000 în 2017. Este interesant că din 100.000 de autobuze electrice vândute anul trecut, 99% dintre ele au ajuns în China.
Cererea pentru cobalt și litiu va crește la cote uriașe, acestea fiind elemente vitale pentru acumulatorii mașinilor electrice, dar și pentru cei din telefoane, tablete și laptopuri. Una dintre problemele actuale este că în proporție de 60% cobaltul este exploatat în Congo, unde există numeroase discuții despre cum și cine face asta, existând numeroase acuzații despre faptul că sunt folosiți copii. Producătorii de baterii deja caută soluții pentru a elimina acest element din compoziția acumulatorilor din viitor.
Acestea sunt doar câteva exemple care vor remodela industria auto pe care o știm acum, dar și modul în care noi ne deplasăm. Evoluția lucrurilor va fi mai rapidă decât mulți analiști se așteptau, lucru pe care îl confirmă direct schimbarea de atitudine a cumpărătorului actual de mașini.