Dacă ai de gând să-ți cumperi o mașină sau deja ai făcut-o, probabil că te gândești la înmatricularea acesteia. Odată cu depunerea actelor necesare, trebuie să te hotărăști și asupra numărului de înmatriculare.
Pentru că îți dorești un număr special, în care să se regăsească anumite litere și cifre speciale pentru tine, este necesar să urmezi câteva proceduri care, deși simple, trebuie urmate întocmai.
Dacă și tu te numeri printre persoanele care nu își doresc numerele primite din oficiu de la DRPCIV și vor să personalizeze plăcuțele de înmatriculare, vei găsi utile informațiile din ghidul de mai jos.
Vezi categoria noastra de ▶ AUTOTURISME
- Ce verificări faci pentru disponibilitate număr?
- Se poate rezerva numărul de înmatriculare?
- Ce numere de înmatriculare sunt interzise?
- Cât costă plăcuțele de înmatriculare?
Ce verificări faci pentru disponibilitate număr?
Fie că îți dorești să înmatriculezi o mașină nouă sau second-hand, procedura prin care verifici disponibilitatea numărului de înmatriculare pe care ți-l dorești este aceeași. Din fericire, procedura s-a simplificat foarte mult în ultimii ani, iar acum poți afla dacă numărul este liber direct pe site-ul DRPCIV, la secțiunea „Verificare disponibilitate număr”. În formularul care se deschide, va trebui să-ți introduci adresa de e-mail și numărul de înmatriculare fără spații și fără linii.
Numărul va fi căutat în baza de date și, în doar câteva secunde, vei afla dacă acesta este disponibil sau nu. Mai mult, vei primi și un e-mail pe adresa pe care ai introdus-o, în care ți se va transmite aceeași informație.
Ți-ai găsit mașina secondhand dorită? Uite cum să faci o verificare motor si transmisie, înainte de a face plata.
Se poate rezerva numărul de înmatriculare?
Combinația dorită de tine este un număr de înmatriculare disponibil? Verificarea numărului pe site-ul DRPCIV nu implică și rezervarea automată a numărului. Astfel, trebuie să te aștepți la situația ca, între momentul în care ai căutat disponibilitatea sa pe site și cel în care te prezinți la ghișeul de înmatriculări, numărul să fie luat de altcineva.
Cu toate că, în urmă cu ceva ani, contravaloarea numerelor de înmatriculare putea fi plătită la ghișeu, unde erau și înregistrate, acest lucru nu mai este posibil în prezent, întrucât este obligatorie înscrierea oricărui număr pe un autoturism. De aceea, este important să te asiguri că verifici numărul la o perioadă cât mai apropiată de data în care depui și documentele de înmatriculare.
Vezi categoria noastra de 👉 PIESE
Ce numere de înmatriculare sunt interzise?
Din diferite motive, există anumite numere de înmatriculare care nu pot fi distribuite populației. Acestea fie sunt rezervate anumitor instituții pentru uzul lor propriu, fie au conotații sexuale sau obscene.
Printre numerele blocate se regăsesc: POL (Poliția Română), SNT (Senat), DEP (Camera Deputaților), SRI (Serviciul Român de Informații), GUV (Guvernul României) etc.
Mai sunt interzise și numere care pot crea confuzii și ale căror litere se pot asemăna foarte ușor cu cifrele. Numerele ale căror secțiuni de trei litere încep cu „O” sau „I” sunt interzise, întrucât acestea pot fi confundate foarte ușor cu cifrele „0” sau „1”.
De asemenea, există numere care au fost blocate, întrucât foarte mulți cetățeni le-au refuzat, atunci când acestea le-au fost repartizate automat. Chiar dacă aceste numere nu sunt interzise, ele nu vor fi disponibile, deoarece au fost incluse de DRPCIV în dicționarul de combinații blocate.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOUTILITARE
Cât costă plăcuțele de înmatriculare?
Persoanele care nu au pretenții în ceea ce privește numărul de înmatriculare și se mulțumesc cu cel atribuit în mod automat de calculator, îl pot primi în schimbul contravalorii de 40 de lei. Această taxă se aplică doar pentru plăcuțele standard, cu dimensiunile de 110 x 520 mm, folosite la majoritatea autoturismelor.
Pentru plăcuțele de înmatriculare cu dimensiunea de 200 x 340 mm (supranumite și plăci pătrate), utilizate la remorci și la unele vehicule 4×4, costul plăcuțelor de înmatriculare ajunge la 46 de lei.
A sosit timpul pentru achiziționarea unui SUV premium, potrivit pentru familie și toate deplasările tale? Descoperă cu ce detalii te poate surprinde un 👉 Mercedes-Benz GLE!
Persoanele care își doresc numere preferențiale pentru autoturismele lor vor trebui să achite o taxă în valoare de 85 de lei. Pentru această sumă, persoana își poate alege orice număr, atât timp cât respectă condițiile amintite mai sus.
Dacă ai un autoturism pe care vrei să îl înstrăinezi, însă îți dorești să-ți păstrezi numărul actual de înmatriculare, va trebui să achiți o taxă de 30 de lei. În cazul în care soliciți plăcuțe de înmatriculare noi, va trebui să achiți și costul aferent plăcuțelor de înmatriculare pentru autovehicule.
Ia în calcul toate informațiile de mai sus atunci când îți alegi numerele de înmatriculare, pentru a simplifica întreaga procedură pentru un număr auto disponibil și pentru a te asigura că cererea ta de înmatriculare va fi aprobată încă de la prima încercare.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.