În etapele de cumpărare a unei mașini secondhand sunt mai multe criterii esențiale de care trebuie să ții cont. În cele ce urmează, discutăm despre cum să verifici motorul și transmisia unei mașini secondhand, astfel încât să achiziționezi un autoturism bun din punct de vedere tehnic.
Achiziționarea unei mașini secondhand: 5 criterii esențiale de care să ții cont
Înainte de a discuta despre ce anume să verifici la motorul și transmisia unei mașini, hai să vedem care sunt criteriile de care să ții cont în achiziționarea unei mașini secondhand:
- Stabilește un buget. Atunci când stabilești bugetul, ia în calcul nu doar suma de achiziție a mașinii, ci și cheltuielile care vin imediat după ce intri în posesia ei. De exemplu, taxele cu procesul de înmatriculare. Totodată, interesează-te de costul unei revizii generale pentru modelul de mașină ales.
- Cercetează piața auto. Ai foarte multe opțiuni de a-ți găsi mașina potrivită, iar acest aspect trebuie să fie cumva în avantajul tău. Prin urmare, verifică prețurile, modelele disponibile și alte informații care te interesează.
- Vizionează mașina. Procesul de vizionare trebuie să fie unul cât se poate de amănunțit. Oricât de grăbit ar fi dealerul sau proprietarul mașinii, nu omite să faci verificări și să pui întrebări. Pe lângă vizionare, fă și un mic test-drive cu mașina.
- Efectuează verificări. Inspecția vizuală este importantă, dar cea tehnică este și mai importantă. De exemplu, este normal ca pe caroserie să mai existe urme de zgârieturi sau lovituri ușoare, însă motorul trebuie să funcționeze bine din punct de vedere tehnic. Detaliem mai jos care sunt cele mai importante verificări ale motorului și transmisiei unei mașini secondhand.
- Negociază prețul și încheie tranzacția. În cele din urmă, poți încerca negocierea prețului, mai ales dacă sunt motive evidente să faci asta. Dacă ai bătut palma, asigură-te că toate actele se întocmesc conform legii, cu contract de vânzare-cumpărare, certificat fiscal și documentele de înmatriculare și identitate ale mașinii.
Căutarea unei mașini secondhand poate începe cu un 👉 DEALER situat în apropierea ta!
Cele mai importante verificări de motor și transmisie la o mașină secondhand
Așa cum ai aflat mai sus, verificările sunt un criteriu esențial în etapa de vizionare a oricărei mașini secondhand. Prin urmare, uite care sunt cele mai eficiente verificări pe care le poți face la o mașină rulată:
Verificarea stării vizuale a motorului
Inspectarea vizuală a motorului constă în depistarea urmelor de scurgeri ale fluidelor, precum uleiul de motor sau antigelul. Uită-te, așadar, pe la bușonul de umplere cu ulei motor, capacul care acoperă chiulasa/culbutorii sau garnitura care etanșează blocul motor (garnitura de chiulasă). Te poți uita inclusiv sub mașină, atât cât se poate. Scurgerile prezente, chiar și minore, pot indica posibile probleme tehnice ale angrenajului motor.
Totodată, verifică dacă furtunurile de fluide sau cablaje electrice sunt deteriorate, respectiv dacă sunt piese aflate într-o stare avansată de coroziune.
Ascultarea sunetelor motorului
Un motor termic trebuie să sune „rotund” sau uniform la ralanti. Ține cont de faptul că motoarele diesel sunt mai zgomotoase, iar cele pe benzină sunt mai silențioase. În orice caz, un motor trebuie să sune și să meargă regulat, fără zgomote anormale.
De exemplu, un zgomot metalic sau „ascuțit” poate proveni de la grupul piston sau de la distribuția mașinii, dacă aceasta este pe lanț. Totodată, vezi dacă motorul trepidează foarte tare. Această constatare poate indica o problemă cu procesele de combustie internă, precum cele de aprindere sau arderea carburantului.
Pe lângă starea vizuală și acustică a motorului, prin simpla ridicare a capotei mașinii, verifică și țeava de eșapament. Fumul negru poate indica probleme legate de arderea ineficientă a combustibilului sau probleme legate DPF/EGR, dacă vorbim despre o mașină diesel. Fumul albastru poate indica un consum exagerat de ulei.
Vrei să achiziționezi un autovehicul secondhand? Descoperă informații suplimentare despre 👉 cum sa cumperi in siguranta masina.
Inspectarea fluidelor
Antigelul și uleiul de motor se pot verifica destul de simplu.
De exemplu, primul lucru care trebuie observat la antigel este ca lichidul de răcire să se situeze la nivelul optim indicat pe vasul de expansiune situat undeva sub capotă. Ca o informație utilă, există testere rapide care verifică dacă proprietățile antigelului sunt încă bune și aceasta nu necesită să fie schimbat.
Pe de altă parte, uleiul de motor poate fi și el inspectat. Dincolo de faptul că el trebuie să fie la nivel, observă culoarea acestuia. Un ulei nou sau recent schimbat va avea o culoare aurie, transparentă și o vâscozitate optimă pe jojă.
Testarea transmisiei în timpul conducerii
Transmisia mașinii, fie că e manuală, fie că automată, se testează în mers. De aceea, un test drive este recomandat.
Schimbarea treptelor de viteză la o cutie manuală trebuie să fie lină, fără zgomote și dificultăți în trecerea dintr-o treaptă în alta. De asemenea, vezi dacă la apăsarea pedalei de ambreiaj sesizezi zgomote, fiindcă pot fi semne că ambreiajul este uzat și, mai devreme sau mai târziu, trebuie să fie înlocuit.
La o cutie automată, schimbările de viteză trebuie să fie fără zgomote, trepidații sau întârzieri mari. Dacă mașina „smucește”, fie cutia are probleme de întreținere, fie este vorba de o transmisie de generație mai veche.
Pentru a nu fi surprins de defecțiuni costisitoare nedorite, 👉 verifica masina aleasa! Găsești numeroase informații utile despre cum să faci asta.
Verificarea istoricului de întreținere și reparații
Nu în ultimul rând, cumpărarea unei mașini cu istoric de reparații și întreținere este un lucru foarte bun.
De regulă, dealerii oferă această oportunitate de a ști ce și când s-a reparat la mașină (istoric de service). De asemenea, mai sunt proprietari persoane fizice care păstrează facturile cu reviziile sau cu piesele pe care le-au achiziționat și schimbat de-a lungul timpului.
În plus, cu seria VIN a mașinii poți obține un raport referitor la kilometraj, daune și alte informații relevante. Prin urmare, este important să ai cât mai multe informații despre istoricul mașinii tale pentru a face o alegere corectă.
Felicitări dacă ai găsit o mașină bună din punct de vedere tehnic! Acum este timpul să afli cum verifici 👉 disponibilitatea unui numar de inmatriculare.
Toate verificările prezentate mai sus le poți face pe cont propriu, având cunoștințe tehnice minime, sau împreună cu o persoană care deține cunoștințe tehnice mai avansate. Ideal ar fi să vezi mașina cu un mecanic, însă nu toți avem oportunitatea asta. Totuși, ai și varianta de a face o inspecție rapidă la un service auto din apropiere. Sunt destule ateliere auto care prestează astfel de verificări tehnice.
În concluzie, verificarea motorului și a transmisiei este o procedură esențială prin care să te asiguri că mașina pe care vrei să o cumperi se află într-o stare tehnică bună. Aceste verificări te pot scuti de cheltuieli mari cu reparații ulterioare, prin urmare, alocă timpul necesar pentru a le bifa atunci când vizionezi mașina dorită.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.