autovit.ro
B SECTIUNI

Cuplul motor: ce este și cum se calculează

Orice discuție între amatorii de senzații tari la volan începe cu valoarea nominală a cailor-putere și continuă cu unele caracteristici tehnice, cum ar fi accelerația de la 0 la 100 km/h. Pe alocuri, se mai strecoară și o mulțime de amănunte din lista dotărilor de serie sau opționale, iar imaginea mașinii descrise pare completă. Rareori, cuplul motor, unul dintre parametrii care definesc cel mai fidel performanța unui automobil, este menționat. Spre deosebire de caii-putere, acesta nu figurează în cartea de identitate a mașini, iar cei mai mulți dintre șoferi nu conștientizează pe deplin importanța acestuia. Și totuși, ce este cuplul, cum se măsoară acesta și ce impact are în comportamentul general al unui automobil?

Care este diferența dintre cuplu și cai-putere
Cum acționeaza cuplul
Cum diferă cuplul în funție de motorizare

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Care este diferența dintre cuplu și cai-putere

Și una, și alta se referă la efortul pe care îl poate susține motorul de-a lungul ciclului de exploatare. Puterea unui motor, însă, este doar aspectul cel mai evident al performanței acestuia, iar cuplu motor face parte din acest ansamblu, alături de valoarea exprimată în cai-putere. Astfel, nu putem vorbi despre o comparație între două noțiuni diferite, ci despre cum acestea se influențează reciproc, ca parte a unui întreg. 

Cei interesați de forța pe care o poate produce motorul unei mașini vor căuta mai în profunzime. Puterea este formată din raportul dintre lucrul mecanic realizat de propulsor și viteza unghiulară, având ca unitate de măsură kilowatul sau calul-putere. Astfel, un cal-putere va echivala cu 0,74 kW. Cuplu motor sau momentul motor, așa cum îl găsim în manualele de fizică, este produsul dintre forța și lungimea brațului. 

În realitate, acesta este generat prin raportul dintre piston și ansamblul bielă-manivelă. Unitatea de măsură este relevantă pentru acest proces: Nm. Mai exact, combinația dintre newtonii care măsoară forța și metrul, ce indică precis brațul acesteia. Cu alte cuvinte, dacă am face analogia cu o ființă umană, cuplul ne-ar ajuta să ridicăm o greutate de o anumită valoare, iar puterea ar defini unitatea de timp în care am putea susține întregul efort.  

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

cum actioneaza cuplul

Cum acționează cuplul

Pe măsură ce apeși accelerația, cuplul motor și puterea pe care le dezvoltă propulsorul cresc, însă nu în mod egal. În funcție de caracteristicile fiecărui motor în parte, poți obține potențialul optim al cuplului motor într-un interval anume al turațiilor. După depășirea nivelului de vârf al cuplului, componentele motorului vor atinge o temperatură excesivă, gradul de frecare dintre acestea va crește, iar în ciuda turației crescânde, nivelul cuplului va scădea. În cazul multora dintre propulsoare, se remarcă un cuplu maxim situat aproximativ la jumătatea plajei de turație. 

Acesta este motivul pentru care numărul tot mai mare de turații nu are nicio legătură cu dezvoltarea unui moment motor mai bun, ci doar cu dezvoltarea unei puteri mai mari. În practică, vei observa o pierdere de forță de fiecare dată când apariția unei pante te va surprinde într-o treaptă de viteză superioară, de exemplu, cu un număr mic al rotațiilor pe minut. Vei avea nevoie de o turație mare, pe care o poți obține retrogradând rapid. Astfel, vei multiplica momentul motor pentru a te încadra în valoarea optimă a acestuia și pentru a urca panta cu eficiența pe care ți-o garantează numărul de cai-putere înscriși în cartea tehnică. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

cum difera cuplul in functie de motorizare

Cum diferă cuplul în funcție de motorizare

În dezbaterea diesel versus benzină, suporterii primei categorii vor aduce ca argument senzația de forță pe care cei mai mulți dintre ei o identifică în momentul în care capul șoferului este puternic împins în tetieră. Acest fenomen este datorat faptului că mașinile echipate cu motoare pe motorină dispun de cuplu aflat într-o plajă inferioară de turații. Dacă aceasta este o nevoie vitală a autoutilitarelor, camioanelor, autobuzelor și TIR-urilor, pentru ca încărcătura să poată fi, pur și simplu, urnită din loc, în cazul mașinilor de pasageri, marele câștig este răspunsul prompt al accelerației, fără un efort evident. Valoarea optimă a cuplului unui motor diesel poate începe încă de la 1.500 rpm. 

Cu toate acestea, utilizarea tot mai extinsă a turbinelor, în cazul motoarelor pe benzină, cu cilindree mică, a dat posibilitatea ca și acestea să ofere o valoare optimă a cuplului, de la mai puțin de 2.000 rpm. În acest caz, se mai remarcă un efect pozitiv: livrarea unor performanțe onorabile, în condițiile unui consum mic de carburant. 

Cu informațiile de mai sus, vei avea un as în mânecă la următoarea polemică pe subiectul diesel vs. benzină. Cu o importanță ce nu o exclude pe cea a puterii exprimate în cai-putere, cuplul influențează în mod direct comportamentul dinamic al mașinii. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)