
Pentru pasionaţii de automobilism, oraşul francez Le Mans este echivalent cu cea mai cunoscută cursă de anduranţă din lume, 24 Heures du Mans. Evenimentul a fost înființat în 1923 și are loc în mod tradițional în luna iunie. Principiul cursei este acela că mașinile trebuie să ruleze 24 de ore continuu, fără avarii mecanice. Piloții trebuie să gestioneze piesele, accesoriile și consumabilele autoturismelor, în principal combustibilul, anvelopele și materialele de frânare. În prezent, regula este ca trei șoferi să împartă o mașină, fiecare dintre ei conducând timp de două ore, înainte de a se opri în boxe special amenajate pentru a face schimbul. La sfârșitul celor 24 de ore, mașina care a parcurs cele mai multe ture ale pistei câștigă cursa.
Laborator de testare
24 Heures du Mans nu este numai un eveniment sportiv de foarte înalt nivel: în fiecare an, toți marii constructori de automobile sunt acolo. Bentley, Excelsior, Alfa Romeo, Bugatti, Ferrari, Porsche concurează unul cu celălalt. Cursa este un adevărat laborator pentru inginerii constructori de mașini. Încă de la începuturi, echipele concurente au inovat, iar mai multe tehnici au fost testate la Le Mans: sistemul de frânare cu disc, janta, optimizarea aerodinamică, pneul cu carcasă radială etc. De asemenea, au fost folosite diferite tipuri de motoare, pentru a eficientiza viteza și consumul. În septembrie 2012, s-a născut proiectul Mission H24, care are ca obiectiv includerea în cursă, până în 2024, a unei mașini care funcționează pe bază de hidrogen.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Ediția inaugurală
Prima ediție a 24 Heures du Mans a avut loc pe 26-27 mai 1923. În acea zi, pe circuitul Sarthe, compus din drumuri publice și secțiuni dedicate curselor de mașini, 18 companii mari au intrat într-o competiție care avea să devină legendară. Pe ploaie, 33 de echipaje cu mașini ale epocii au pornit într-o cursă în condiții descurajatoare: 24 de ore pe drumuri înguste, noroioase și alunecoase. Ideea a fost a unui jurnalist, Charles Ernest Faroux, iar Automobile Club de l’Ouest a pus-o în practică. La final, cuplul de piloți André Lagache – René Léonard, cu un model Chenard & Walcker, a câștigat competiția.
Originile circuitului 24 Heures du Mans
Circuitul nu este unul permanent, fiind folosit doar aproximativ zece zile pe an. Originea acestui circuit este strâns legată de Marele Premiu al Automobilului Francez din 1906. Organizat de Automobile Club de France, acest circuit a folosit, în principal, drumuri normale. Obiectivul era, de fapt, reproducerea condițiilor de condus pentru șoferii amatori. Traseul Grand Prix de l’Automobile Club de France forma un triunghi între Le Mans, La Ferté-Bernard și Saint-Calais. Organizatorii competiției 24 Heures du Mans nu au reluat acest traseu, ci s-au inspirat din dorința de a folosi un circuit temporar.
Citește și Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii pilot de raliu
Diferitele piste 24 Heures du Mans
În 1923, pentru prima ediție, organizatorii au ales un circuit care lega suburbiile din estul Le Mans de Pontlieue, cu o lungime totală de 17,3 kilometri. De-a lungul anilor, au fost făcute multe modificări. Una dintre cele mai notabile este includerea unei părți din circuitul Bugatti, în 1966. Acest circuit permanent este utilizat în timpul competiției pentru boxele sale. Alte modificări au avut loc în 1972 și 1990, din motive de siguranță. În 2007, organizatorii inaugurau al 14-lea circuit de la crearea competiției.
24 Heures du Mans – în cifre și fapte
De-a lungul anilor, 24 Heures du Mans a înregistrat mai multe premiere și recorduri:
- În 1967, pentru prima dată, o mașină parcurgea mai mult de 5.000 de kilometri în cele 24 de ore ale competiției. Era un Ford Mk IV și a parcurs 5.232,9 kilometri. A stabilit un record de viteză absolută, 343 km/ h, depășindu-l, totodată, și pe cel al competiției – 238 km/ h.
- Americanul Dan Gurney, care a condus mașina, împreună cu A. J. Foyt, a fost primul pilot de curse care a scuturat o sticlă de șampanie pentru a sărbători triumful său. Gestul avea să devină un obicei la multe competiții sportive de profil.
- În 1969, a fost acceptat pentru ultima dată așa-numitul „start în stilul Le Mans”. Din 1925, șoferii traversau pista, săreau în mașinile lor și demarau. Acest tip de start este considerat periculos pentru piloți. În 1971, mașinile au finalizat un tur cu viteză mică în spatele unei mașini de serviciu și apoi au pornit în cursa propriu-zisă de 24 de ore.
- Ediția din 1970 a servit ca subiect și cadru pentru filmul „Le Mans”, de Lee H. Katzin, cu Steve McQueen. Nu va fi singura vedetă asociată competiției: în 1979, Paul Newman se clasa pe locul al doilea, cu un Porsche 935.
- La sfârșitul anilor 1980, Federația Internațională a Automobilelor a interzis orice linie dreaptă mai lungă de doi kilometri pe circuitele de curse. Motivul acestei interdicții era să se evite vitezele prea mari. O problemă pentru circuitul de la Le Mans, pentru că linia dreaptă Hunaudières avea aproape 6 kilometri. În 1990, organizatorii 24 Heures du Mans au fost de acord să o modifice, pentru ca piloții să nu mai depășească viteza de 400 de km/h pe acea porțiune. Recordul de viteză pe linia dreaptă Hunaudières a fost stabilit în 1988, de pilotul Roger Dorchy, cu un exemplar WM-Peugeot – 405 km/h.
- În 2012, un Audi 18 e-tron a câștigat cursa. Automobilul avea două motoare, unul pe benzină și celălalt electric, ceea ce i-a permis să micșoreze consumul de combustibil.
- 59 de femei au luat startul cursei. 39 au finalizat evenimentul, iar primul echipaj participant, în 1930, a fost format din Odette Siko și Marguerite Mareuse. Până în prezent, nicio femeie nu a câștigat 24 Heures du Mans, iar cel mai bun rezultat l-a obținut franțuzoaica Odette Siko: locul al patrulea, în 1932.
- În 24 de ore, cei aproximativ 60 de concurenți acoperă o distanță echivalentă parcurgerii de cinci ori a ecuatorului.
- Suedezul Niclas Jönsson și americanul Tracy Krohn sunt cei doi piloți care au concurat cele mai multe ediții împreună – 13 participări consecutive.
- Cele mai multe victorii le-a marcat pilotul danez Tom Kristensen, nouă, dintre care șase au fost consecutive, între anii 2000-2005.
- În ceea ce privește producătorii de mașini, lider în clasamentul victoriilor este Porsche, care a câștigat celebra cursă de 19 ori. Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la prima sa victorie. În top urmează Audi, cu 13 victorii, și Ferrari, cu 9.
- În 2020, 24 Heures du Mans a avut cea de-a 88-a ediție, care, din cauza pandemiei, s-a desfășurat în luna septembrie. Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima și Brendon Hartley au format echipajul câștigător, care a concurat pe un model Toyota TS050 Hybrid.
24 Heures du Mans face parte din cele mai prestigioase trei curse de mașini din lume, alături de Grand Prix de Monaco, înființată în 1929, și de Indianapolis 500, SUA, fondată în 1911. De-a lungul anilor, a inspirat curse similare peste tot în lume și a popularizat formatul de 24 de ore. Printre astfel de curse se numără cele de la Daytona (Florida), Nurburgring (Germania), și campionatele American Le Mans Series și Mans Series.
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.