
In putine cuvinte, Dokker pare a fi reteta actuala a masinii polivalente, fara mari pretentii si la un pret convenabil. Si sincer mi se pare chiar adecvata abordarea lui Dokker, o masina care isi indeplineste eficient scopul pentru care a fost creata. Iar in urma testului am mai descoperit ca Dokker mai are si alte calitati pe care nu le poti sesiza daca nu ai condus masina…
De la bun inceput, trebuie stabilit clar ca Dokker nu este o masina frumoasa, dar nici una cu care sa iti fie rusine pe strada. Si asta pentru ca design-ul lui Dokker a fost adaptat pentru a obtine alte avantaje, mult mai importante decat cele stilistice. Evident ca din punct de vedere estetic, Dacia Dokker se aseamana in partea frontala cu Lodgy. Insa de la montantul central, vorbim despre o cu totul alta masina. Mai exact despre un monovolum deosebit de spatios, dotat cu portiere culisante si usi batante asimetrice in locul hayonului. Iar un alt mare argument al lui Dokker ar mai fi portbagajul realmente imens: 800 litri in configuratie standard… Si cu toate acestea, capacitatea de incarcare mai poate fi extinsa pana la 3.000 litri (!) dupa rabatarea banchetei, valori care nu mai lasa loc altor comentarii…
Iar daca ne-am facut o idee despre exterior, acum sa vedem cum e si inauntru… In primul rand, pozitia la volan este sensibil mai ridicata prin comparatie cu Logan, iar vizibilitatea este perfecta in toate directiile. Chiar si montantul A este destul de subtire pentru a nu induce un “unghi mort” la schimbarea directiei de deplasare, in timp ce oglinzile ample sunt ideale pentru manevrele de parcare cu spatele. In privinta materialelor, Dokker se inscrie in linia celorlalte modele Dacia, adica aceleasi plastice tari, cu diferite texturi, mai ales in functie de nivelul de echipare. Am mai observat si cateva suprafete in care tabla nu mai este mascata de panouri, in special in zona portbagajului si a locurilor posterioare.
Mai trebuie punctata utilitatea limitatorului de viteza, o solutie low-cost care imita perfect eficienta unui cruise control care ar fi ridicat prea mult pretul masinii. Singura diferenta notabila este aceea ca soferul este nevoit sa tina apasata pedala de acceleratie, iar acest lucru poate genera disconfort mai ales pe autostrada. La rulare am constatat ca directia are uneori un contratimp in feedback-ul oferit, asta mai ales pe zonele virajate ori la viteze mari pe autostrada. Insa aceasta setare se pare ca a fost aleasa pentru o mai buna manevrabilitate in traficul urban…
Testul a fost efectuat cu un exemplar animat de propulsorul 1.5 dCi care dezvolta 90 CP, un motor deosebit de rentabil mai ales pe distante lungi. De ce spun asta? Pentru ca dupa 80 km rulati pe DN la o viteza de 110 – 115 km/h, consumul de carburant a fost de 4,8 litri/ 100 km, o valoare foarte buna asta daca luam in calcul si coeficientul aerodinamic al caroseriei. Chiar asta ar fi viteza de croaziera recomandata pentru utilizarea lui Dokker, daca tinem cont de consum si de confortul audititiv al pasagerilor. In schimb, pe autostrada la o viteza de 130 km/h, propulsorul functioneaza in 2.700 rpm, iar consumul se “duce” in 6,8 litri/ 100 km, in timp ce zgomotul aerodinamic devine deranjant in habitaclu. In privinta consumului urban mai trebuie adaugat ca am consumat 6,8 litri de motorina la un rulaj de 100 km. Prin urmare trebuie luat in calcul ca nu vorbim despre o masina de viteza, ci despre un monovolum destinat familiilor practice, astfel imi vine greu sa cred ca vreun client ar avea alte pretentii de la Dokker.
Voi ce impresie v-ati format despre Dacia Dokker? Vi se pare un autoturism de familie potrivit, asta daca tinem cont ca preturile cu TVA inclus se incadreaza intre 9.000 EUR si 13.600 EUR?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.