autovit.ro
B SECTIUNI

Decarbonizarea motorului: beneficii, metode de realizare, preț

Oricât de fiabil ar fi un motor, toți anii în care a fost exploatat și miile de kilometri parcurși își vor spune, în cele din urmă, cuvântul, iar performanțele acestuia vor avea de suferit. Depunerile de praf, calamină, ulei sau funingine își vor face simțită prezența la un moment dat, lucru care se va traduce printr-un consum crescut de combustibil și printr-o accelerare mai lentă atât la plecarea de pe loc, cât și la angajarea în depășiri.

O metodă foarte eficientă și sigură prin care pot fi eliminate toate aceste impurități este decarbonizarea motorului. Această practică nu este altceva decât o curățare chimică sau mecanică a motorului, cu ajutorul căreia se înlătură toate reziduurile acumulate pe piesele interne, astfel încât să redea performanțele mașinii.

Dacă ești interesat de o decarbonizare a motorului, însă îți dorești să afli mai multe detalii despre avantajele acestei proceduri, metodele prin care se poate realiza sau costurile sale, în cele ce urmează îți oferim toate informațiile. 

Principalele avantaje ale decarbonizării motorului
Metode de decarbonizare
Când trebuie să se efectueze decarbonizarea
Prețul decarbonizării auto

Principalele avantaje ale decarbonizării motorului

Având în vedere costurile reduse pe care decarbonizarea unei mașini le implică, apelarea la această operațiune este foarte indicată, în special datorită multiplelor avantaje pe care le oferă. Printre acestea enumerăm: 

Performanțe îmbunătățite ale motorului

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care procesul de decarbonizare îl oferă este îmbunătățirea performanțelor motorului. Deși nu există o metodă specifică prin care se pot cuantifica rezultatele procedurii, foarte mulți șoferi care se plângeau de o lipsă de putere, atât la plecarea de pe loc, cât și atunci când se angajau în depășiri, au constatat o îmbunătățire vizibilă a performanțelor în urma operațiunii de decarbonizare.

Citește și: Cum cresti puterea motorului fara sa-l inlocuiesti

Consum redus de combustibil

Un alt avantaj, de această dată cuantificabil, al procedurii de decarbonizare este scăderea consumului de carburant. După ce sunt supuse acestei operațiuni, mașinile pot înregistra consumuri mult mai scăzute de combustibil, în aceleași condiții de drum și în același regim de exploatare a motorului.

Prelungirea duratei de viață a motorului

Reziduurile care se depun pe piesele interne ale motorului nu influențează doar performanțele sale, ci și durata de viață, întrucât vor duce la o uzură prematură și la apariția unor defecțiuni care se pot dovedi foarte costisitoare. În condițiile de față, decarbonizarea este o metodă eficientă prin care să previi aceste defecțiuni și să prelungești durata de viață a motorului mașinii tale.

Atenție, însă! Decarbonizarea unei mașini nu înlocuiește necesitatea efectuării unei revizii periodice sau înlocuirea la timp a pieselor uzate. Reține că decarbonizarea este o operațiune de întreținere a mașinii, nu de reparație a sa. 

care sunt avantajele decarbonizarii motorului

Metode de decarbonizare

În prezent, decarbonizarea motorului unei mașini se poate realiza prin două metode, pe care le vom prezenta în continuare: 

Decarbonizare chimică 

Aceasta este cea mai populară metodă de decarbonizare și cea mai accesibilă ca preț, fiind preferată de șoferi, întrucât nu presupune demontarea motorului. Decarbonizarea chimică se realizează prin introducerea unui aparat special în admisie, cu ajutorul căruia se va injecta hidrogen lichid, în timp ce motorul rulează. Ajuns în motorul cald, hidrogenul își va schimba starea de agregare și va îndepărta gradual toate depunerile din motor, care vor fi eliminate pe țeava de eșapament. Întregul proces durează între 30 și 45 de minute, însă pentru mașinile cu o capacitate cilindrica mai mare a motorului, acesta se poate prelungi cu câteva minute. 

Decarbonizare mecanică 

Mai puțin populară, însă la fel de eficientă, decarbonizarea mecanică presupune demontarea unor piese din motor și eliminarea fizică a reziduurilor depuse pe pistoane, chiulasă ori alte componente care favorizează acumularea de carbon. Pe lângă faptul că este mare consumatoare de timp, această metodă de decarbonizare poate duce la defecțiuni serioase sau chiar la compromiterea totală a motorului, dacă operațiunea nu este realizată de un mecanic cu experiență. 

Cat dureaza decarbonizarea motorului

Când trebuie să se efectueze decarbonizarea

Cu toate că decarbonizarea motorului este o procedură opțională, există mecanici care consideră că aceasta își va face vizibile efectele doar dacă este efectuată după ce mașina a parcurs un anumit număr de kilometri. Astfel, dacă deții o masina aproape noua, este indicat ca prima decarbonizare a motorului să fie făcută după ce autoturismul a parcurs 30.000 de kilometri. 

Totuși, există producători auto care nu recomandă efectuarea decarbonizării pentru anumite modele de mașini. Din motive de reducere a noxelor, motoarele moderne sunt special concepute pentru a avea o combustie completă, astfel încât să reducă la minimum emisiile de carbon. Pentru aceste motoare, decarbonizarea nu își mai găsește scopul, în condițiile în care depunerile sunt aproape inexistente și nu influențează performanțele mașinii sau consumul de combustibil. 

Prețul decarbonizării auto

Operațiunea de decarbonizare a motorului a devenit destul de populară în ultimii ani, lucru care a dus la apariția multor persoane autorizate care efectuează această procedură. Dacă în trecut, prețul unei decarbonizări trecea de 100 de euro, în prezent, putem găsi foarte multe oferte cu prețuri cuprinse între 100 și 200 de lei. În general, tariful este influențat de capacitatea cilindrică a motorului, dar și de modul în care se realizează acest serviciu, întrucât cei care își doresc decarbonizarea la domiciliu vor trebui să se aștepte la costuri ușor crescute. 

Ține cont de toate specificațiile producătorului privind întreținerea mașinii tale. Dacă te-ai informat și ai certitudinea că decarbonizarea nu este dăunătoare pentru mașina ta, poți apela cu încredere la această procedură, întrucât avantajele se vor vedea imediat. 

Sursa Foto: Shutterstock   

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)