Motorină sau benzină? Rudolf Diesel și Nikolaus Otto ar avea multe să își spună, dacă ar sta la aceeași masă. Invenția fiecăruia dintre cei doi ingineri germani a marcat lumea auto, dar niciunul dintre ei nu ar fi putut intui în ce duel se va transforma simpla concurență dintre motorul pe motorină și cel pe benzină.
Amenințate de soluțiile de propulsie electrică, cele două motoare bazate pe combustibili fosili sunt nevoite să-și demonstreze atuurile mai mult decât oricând. Să fie caracterul sportiv sau economia de carburant? Să fie cilindreea mică sau concepția robustă? Acestea sunt doar două dintre dilemele pe care orice cumpărător de mașini SH și le pune, înainte de a lua o hotărâre. Până la urmă, de unde poți ști ce motor ți s-ar potrivi?
- Motoarele diesel – informații generale
- Motoarele pe benzină – informații generale
- Cum alegi motorul potrivit pentru tine
Motoarele diesel – informații generale
Marginalizat în trecut, apoi adoptat în masă, vechiul motor diesel pare că se află la finalul vieții. Vânzările modelelor de masini care trebuie alimentate cu combustibil diesel scad de la o lună la alta, iar unele estimări arată că doar o treime dintre cumpărătorii europeni mai știu astăzi ce înseamnă diesel.
În ciuda percepției formate în ultimii ani, motoarele cu aprindere prin comprimare încă mai au un cuvânt de spus pe piață, dar există și precauții de care posesorii trebuie să țină cont.
Avantaje:
- consum mai mic cu până la 30% la diesel față de motorul pe benzină;
- cuplu mai mare, potrivit pentru autoutilitare, camioane, SUV-uri și mașini de familie;
- autonomie mai mare decât cea a mașinilor cu motoare Otto;
- construcție solidă a blocului motor, necesară pentru a suporta compresia ridicată;
- fiabilitate foarte ridicată de-a lungul utilizării;
- stabilitate mai mare a prețului la motorină, de-a lungul anilor;
- compatibilitate cu combustibilii bio, mai puțin poluanți.
Dezavantaje:
- grad de poluare foarte ridicat, cauzat de particulele de oxid de azot, mai ales în cazul unor tipuri de motoare diesel mai vechi;
- pornire dificilă la temperaturi scăzute;
- funcționare zgomotoasă, atât la exterior, cât mai ales la interior, a anumitor mașini diesel;
- preț de achiziție ridicat, comparativ cu mașinile pe benzină;
- costuri de întreținere mai ridicate, cauzate de temperaturile mai mari la care lucrează propulsorul și de uzura mai frecventă a pieselor;
- cost mai ridicat al carburantului.
Motoarele pe benzină – informații generale
Ultimii ani au adus o evoluție importantă în domeniul motoarelor pe benzină. Fenomenul de downsizing a dus la apariția unor capacități cilindrice foarte mici, notate în dreptul unor motoare cu puteri fără precedent.
Folosirea pe scară largă a tehnologiei turbo aduce consumul motoarelor pe benzină aproape de cel al dieselului. De ce merită să alegi un motor cu aprindere prin scânteie și de ce aceasta ar putea să nu fie alegerea potrivită, în cazul tău? Ambele ipoteze au argumente potrivite.
Avantaje:
- preț accesibil de achiziție;
- costuri avantajoase atât pentru piese, cât și pentru manopera în service;
- costuri mai mici pentru revizii;
- preț mai mic al carburantului;
- funcționar silențioasă, cu puține vibrații;
- pornire ușoară pe perioada iernii;
- emisii mai mici de oxizi de azot (NOx);
- greutate mai mică față de cea a motorului diesel.
Dezavantaje:
- consum ridicat al motoarelor aspirate cu cilindree mare;
- cuplu mic raportat la motoarele diesel de puteri echivalente;
- durată de viață mai mică;
- consum excesiv de ulei, la unele modele aspirate;
- eficiență mai mică a motorului;
- emisii mai mari de CO2;
- devalorizare mare a mașinii la revânzare.
Vrei un motor turbo? Află că poți face o hibridizare a turbosuflantei și obține astfel o performanță mult mai bună a mașinii tale.
Cum alegi motorul potrivit pentru tine
Cu diferențe clare, din punctul de vedere al regimului de funcționare și al rolului pe care trebuie să-l îndeplinească, cele două motoare se adresează unor categorii de public destul de diferite.
Dacă te întrebi ce costuri întreținere diesel vs. benzină implică această alegere, iată un scenariu pertinent: ești în căutarea unui model de clasă mică sau chiar a unui crossover subcompact, la volanul căruia să mergi la cumpărături, dar și să evadezi ocazional în afara orașului? În acest caz, vei prefera caracterul sprinten al unui motor pe benzină. Mașina echipată astfel va fi accesibilă, iar consumul de carburant va fi rezonabil, câtă vreme vei exploata rațional resursele propulsorului.
Dacă îți dorești o mașină compactă de familie sau un crossover de aceeași clasă, însă care să facă zilnic naveta serviciu-grădiniță și care să te ducă în vacanțe lungi, dieselul va fi opțiunea ta. Costul mai mare de achiziție a vehiculului va fi contrabalansat de consumul mai eficient, combinat cu rulajul anual mare. Amatorii de senzații tari sau pasionații de lux își vor asuma consumul ridicat și impozitul mare, care vin la pachet cu un motor Otto de putere mare, montat sub capota unei limuzine de clasă mare sau a unui SUV cu șapte locuri.
Cea mai facilă metodă de a determina cât mai exact motorul care ți se potrivește este aceea de a analiza modul în care utilizezi mașina zi de zi. Cu ponturile de mai sus, vei face o alegere cu adevărat inspirată.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.